28. marraskuuta 2009

Piratti-turnaus 28.11.

Syksyn Piratti-turnaus pelattiin 28.11.2009. Miettimisaika oli 10'05 eli 10 minuuttia molemmilla ja 5 sekunnin lisäaika siirrosta. Tulokset:

  1. Jyrki Heikkinen 8/8
  2. Pekka Kauppala 7
  3. Antti Suominen 5
  4. Kauko Kaiju 5
  5. Kimmo Turtiainen 4½
  6. Tommi Laaksovuori 3
  7. Eero Patola 2½
  8. Reijo Rautio 1
  9. Esa Manninen 0

Pitäisikö kahdesti vuodessa pelattavaa Piratti-turnausta kehittää jotenkin ensi vuonna? Pelipaikkaakin voisi vaihdella, onhan lähellä myös Bar 52 ja kerhohuone, joka on käytettävissä lauantaisin.

Piratti-turnauksen alkuperäinen ajatus lienee ollut pitää nopea shakki mukana kerhon ohjelmassa. Miettimisaika oli pitkään 25 + 25 minuuttia, kunnes se lyhennettiin 10'05:een vuonna 2002.

Vuonna 2002 järjestimme myös ensimmäiset Lauttasaaren cupit, joissa pelataan nopeaa shakkia. Viikoittaisissa peli-illoissa pelattiin nopeaa shakkia satunnaisesti, kunnes pari vuotta sitten päätimme pyhittää kuukauden viimeisen keskiviikon vartin turnaukselle.

26. marraskuuta 2009

Yksi tavallinen peli-ilta

Lauttasaaren Shakkikerhon maine pelkkänä pikapelikerhona alkaa karista, mikä on vain hyvä asia. Kuukauden ensimmäisen keskiviikon GP-pikapelissä on useimmiten yli 10 pelaajaa, mutta kuukauden viimeisen keskiviikon vartin turnaus ei ole ollut niin suosittu – tähän mennessä.

Eiliseen vartin turnaukseen nimittäin osallistui ennätykselliset 14 pelaajaa. Siis tavallinen peli-ilta: ennätysten tehtailu on tullut tavaksi tänä vuonna. Pelasimme 5-kierroksisen turnauksen, ja toimitsijana yritin tasaselojärjestelmän periaatteiden mukaisesti löytää mahdollisimman tasavahvuiset parit. Esimerkiksi 1. kierroksella pelasivat 1–4, 7–8 ja 11–14.

Voisimme kokeilla joskus myös pelaajien jakamista kahteen turnaukseen. Esimerkiksi 12 pelaajalla saisi kaksi 6 hengen täydellistä turnausta, jolloin peleistä tulisi vielä tasaisempia. Tasoryhmissä tosin emme näkisi sellaisia yllätyksiä kuin eilen: 10:nneksi sijoitettu Tommi Laaksovuori tuli toiseksi tuloksella 4/5.

Eilisistä pelaajista puolet eli seitsemän oli kerhomme jäseniä. Ei-jäsenistä tämän vuoden tulokkaita oli viisi, joista yksi oli ensimmäistä ja toinen toista kertaa kerhollamme. Tästä on mukava ruveta suunnittelemaan ensi vuoden toimintaa.

Kun turnaus loppui puoli kymmenen jälkeen, keskustelimme Tommin kanssa pelaajaryntäyksestä. Kyseessä lienee lumipalloefekti: mitä enemmän uusia pelaajia tulee kerholle, sitä enemmän sana leviää. Aloittelijatoiminnan kehittäminen jatkuu hallituksen kokouksessa 9.12. Olisi varmistettava, että kerholla on aina joku, joka ottaa uudet tulijat vastaan, kerää yhteystiedot ja ehkä kysyy, miten he löysivät kerhollemme.

GP-pikapelin joulukuun osakilpailu pelataan tuttuun tapaan pikkujouluturnauksena 16.12.2009; pelipaikka on ravintola Piratin kabinetti, ja turnaus alkaa jo klo 18:00. Ensi keskiviikkona 2.12. kyllä pelataan "tavallista" pikapeliä kerhohuoneella, vaikka GP-pisteitä ei olekaan jaossa. Tervetuloa mukaan!

Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa myös nopean shakin GP-sarja...

22. marraskuuta 2009

Kerhojen kokous 22.11.2009


Kyseessä on siis Suomen Keskusshakkiliiton, johon kaikki suomalaiset shakkikerhot kuuluvat, syyskokous. Kerhoja oli tällä kertaa edustettuina 22, mukana oli myös liiton toimihenkilöitä, sekä jäsenseurojen edustajat. Asioista päätettäessä, jokaisella kerholla on ääniä jäsenmääränsä mukaan. Asialistan ja luultavasti myös pöytäkirjankin voi lukea liiton sivuilta http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/. Tässä kuitenkin vähän omia tunnelmiani kokouksen tiimoilta. Sain edustaa siellä Lauttasaaren shakkikerhoa. Huomio kuitenkin lukiessasi, että kokouksessa käsiteltiin lukuisia asioita. Tähän olen kirjoittanut vain omista kysymyksistäni joita olen pohtinut ja niihin saamistani vastauksista.

Kilpailu on kovaa

Olen ollut huolissani shakin suosion kehityksestä. Tämä mielestäni loistava lautapeli on jostain syystä menettänyt pelaajia ja näkyvyyttään maassamme. Tuoreena esimerkkinä tästä harmillisesta trendistä on Helsingin Sanomat, joka on ilmoittanut poistavansa shakkipalstan lehdestään. Olikin ilo huomata että kokouksessa riitti intoa torjua tätä taantumaa ja tuoda shakkia suuren yleisön tietoon. Shakilla kuten muillakin lautapeleillä ei ole helppoa nykyään. Vapaa-ajastamme kilpaillaan yhä kiivaammin. Tietokone- ja nettipelit kasvattavat suosiotaan. Kaupalliset tahot tietenkin mainostavat näitä vaihtoehtoja erittäin voimakkaasti. Muita ”kilpailijoita” voisi olla pokeri ja ns. extreme lajit. Onkin vaikeaa kilpailla ja tuoda omaa vaihtoehtoamme esiin kun ihmisten vapaa-ajalla tehdään yhä enemmän rahaa. Onneksi tilanne on myös valoisa. Meillä on valtavan hyvä ”tuote”. Shakin hyvistä ominaisuuksista, ei ole kenelläkään epäilystä. Olisikin tärkeää saada shakki jälleen kiinnostavaksi medialle ja sitä kautta voitaisiin saada uusia harrastajia.

Toimintasuunnitelma 2010

Suomen Keskusshakkiliiton toiminta suunnitelmassa 2010, onkin otettu huomioon shakin näkyvyyden lisääminen yhteiskunnassamme. Tärkeimpiä tavoitteita on lisenssipelaajien ja turnausten osanottokertojen määrän kasvu. Visiona on saada 1500 lisenssipelaajaa vuoteen 2012 mennessä. Myös nuoriso- ja valmennustoimintaan halutaan panostaa. Nuorissa pelaajissa on shakin tulevaisuus. Mielestäni emme saa hukata näkyä shakin kasvusta ja kirkkaasta tulevaisuudesta, joka on lajille täysin mahdollista. Näillä tavoitteilla voimme ponnistella sitä kohti. Oli myös hienoa huomata että toimintasuunnitelmaan kuuluu yhteiskuntavastuullisia projekteja. Käynnistetään Shakkijumppa – aivojen toimintakyky kuntoon shakin avulla -projekti yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Projektin avulla ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja edistetään ikääntyvien ja ikääntyneiden hyvinvointia.

Vastuullinen tehtävä

Suurin yllätys kokouksessa minulle, tuli sen lopussa. Suomen keskusshakkiliiton uusi hallitus 2010-2011 valittiin ja minut valittiin yhdeksi jäseneksi tähän hallitukseen. Tartun haasteeseen mielenkiinnolla. Toivon että voin edustaa nuorempaa polvea shakin pelaajissa. Ehkä myös jakamaan kokemuksia, joita meillä Lauttasaaressa on ollut aloittelijatyössä, sekä tiedottamisessa. Kiitänkin kaikkia Lauttasaaren kerholaisia siitä, että olette ottaneet minut hyvin vastaan ja antaneet vastuuta kerhossa, sekä sen hallituksessa. Näillä eväillä uskalsin ottaa tehtävän vastaan.

18. marraskuuta 2009

Käpylä-ystävyysottelu 30.1.2010

Jo vuonna 2004 aloimme suunnitella Lauttasaaren Shakkikerhon ja Käpylän Shakkikerhon välistä ystävyysottelua. Ideaa ehdotti Antti Suominen, jonka lisäksi KäpSK:n Ilse Rönnberg ja Eero Patola asuivat tai työskentelivät Lauttasaaressa ja kävivät pelaamassa kerhollamme tuohon aikaan.

KäpSK:n puheenjohtaja Tapio Nupponen vastasi ensimmäiseen kyselyymme, että he olivat itsekin miettineet vanhan perinteen elvyttämistä: "Olisi hauska järjestää ystävyysotteluita myös muiden kaupunkien kerhojen kanssa. Esimerkiksi Tampereelle olisi kiva mennä pelaamaan ja sitten tutustua kaupunkiin paikallisten opastuksella."

Koska lykkäsimme ottelupäivän sopimista, ystävyysottelu unohtui ja jäi toteuttamatta. Siitä kuitenkin keskusteltiin, kun pelasimme käpyläläisiä vastaan eri turnauksissa vuosien varrella. Nyt viisi vuotta alkuperäisen idean jälkeen päätimme vihdoinkin toteuttaa sen.

Lauttasaaren Shakkikerhon jäsenet, ilmoittautukaa Nimenhuutoon tai suoraan minulle, jos pääsette pelaamaan LauttSK–KäpSK-ystävyysotteluun:

Aika: Lauantai 30.1.2010 klo 14:00.
Paikka: Ravintola Piratin kabinetti, Gyldénintie 2.

Miettimisaika on 1 + 1 tuntia, ja jokainen pelaa yhden pelin. Pelaamme niin monella pöydällä kuin löytyy halukkaita pelaajia molemmista kerhoista.

Pelasimme ystävyysottelun Rikospoliisien Shakkikerhoa vastaan kesäkuussa, ja pikapuoliin alkaa etäpeliottelu belgialaisia vastaan. Vanha perinne alkaa herätä henkiin...

17. marraskuuta 2009

Miksi kannattaa pelata shakkia?

Sain pitää Lapinjärvellä esitelmän shakista. Kuulijakunta koostui sivareista. Olin Lapinjärvellä suorittamassa ensimmäistä kuukautta siviilipalveluksestani. Asiatiedon lisäksi, tarkoitukseni oli rohkaista pelaamaan shakkia ja ehkä myös tartuttaa hieman sitä intoa jota itselläni on kyseistä lautapeliä kohtaan. Löysin netistä huippu sivuston, jossa asiaa käsitellään melko perusteellisesti. Juttu on liian pitkä kopioitavaksi tähän, mutta laitan muutaman kohokohdan ja voit itse mennä lukemaan loput.

To the players, the game is like an unfolding drama... The players live through the emotions of an exciting story... Chess has a powerful aesthetic appeal. The best chess games are works of art. They are the products of original and creative thinking…. The beauty of chess is as compelling and pleasure giving as any other art form. The endless opportunities for creating new combinations in chess are perhaps comparable to painting or music.

Jokainen shakkipelaaja varmasti allekirjoittaa yllä mainitun. Shakilla onkin paljon yhteistä musiikin ja taiteen kanssa. Itselleni tärkeää lajissa on että voin melko vapaasti ilmaista itseäni laudalla. Muistan kerran pelatessani puistossa, paikalle saapui joukko taiteilijoita ja taiteen opiskelijoita. Meille syntyi mielenkiintoisia keskusteluja. Soitan kitaraa ja olen piirrellytkin aina silloin tällöin. En kuitenkaan koe saavuttavani näissä kahdessa riittävää tasoa, jotta voisin ilmaista itseäni ja luoda jotain oman näköistä. Shakissa tämä on minullekin mahdollista.

Lopuksi laitan tähän syitä siihen, miksi Amerikkalaisissa kouluissa pelataan shakkia. Kohta kaksi on oma suosikkini :) Suosittelen lämpimästi koko artikkelin tutkimista.
http://www.ctchess.com/?sect=why

Kennedy (1998) lists 8 related reasons why chess should be included in the classroom:

1. Chess removes barriers between students.
2. Chess gives students at least one reason to come to school.
3. Chess builds rapport between students and adults.
4. Chess honors non-traditional cognitive styles.
5. Chess builds life skills and critical thinking.
6. Chess builds metacognition as students learn to examine their own thinking.
7. Chess integrates different types of thinking.
8. Chess challenges and expands our understanding of intelligence.

Mielestäni meillä Suomessakin saisi olla enemmän shakkia kouluissa.

Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa shakin parissa. Oletko kiinnostunut, mutta et ole ihan varma mistä lähtisit liikkeelle? Tervetuloa käymään kerhollamme, autamme sinut mielellämme alkuun.

Eli ei muuta kun pelaamaan!

Tule Lauttasaaren Shakkikerhon keskiviikkoturnaukseen!

Jos et ole koskaan käynyt Lauttasaaren Shakkikerhossa, voit tulla tutustumaan kerhoiltaamme minä keskiviikkoiltana tahansa. Myös muiden shakkikerhojen jäsenet ovat aina tervetulleita mukaan kerhoiltaamme Lauttasaaren kirkon kerhohuoneeseen. Kaikki shakkiturnauksemme ovat maksuttomia, eikä kerhoiltaan osallistujilta kerätä ovimaksua.

Pelaamme joka keskiviikko pienimuotoisen kerhoturnauksen joko pikapeliajoilla (3 min. + 2 sek. inkrementit) tai hiukan hitaammilla ajoilla (10 tai 15 minuuttia). Aloittelijoille ja vain vähän aikaa shakkia pelanneille annetaan tarvittaessa aikatasoitusta.

Pelaamme keskiviikkoisin klo 19:00 alkaen (ovi aukeaa klo 18:30):
  • Kuukauden 1. keskiviikkona GP-osakilpailun (3'02).
  • Kuukauden 2. keskiviikkona tavallisen pikapeliturnauksen (3'02).
  • Kuukauden toiseksi viimeisenä keskiviikkona 10+10 min turnauksen.
  • Kuukauden viimeisenä keskiviikkona 15+15 min turnauksen.
Tervetuloa mukaan keskiviikkoturnauksiimme!

16. marraskuuta 2009

LauttSK 2 jatkoi voitolla

Lauttasaaren Shakkikerhon kakkosjoukkueen menestys kolmosdivisioonassa jatkui myös viime lauantain kierroksella. Tällä kertaa vieraaksemme saapui Kirkkonummen shakkikerho. Valitettavasti KirkSK ei saanut joukkuetta täysilukuiseksi, vaan kirkkonummelaiset joutuivat luovuttamaan viidennen laudan pelin. Näin Lauttasaaren Shakkikerholla oli heti alussa yhden pisteen etumatka.

Ottelun kaikki pelit päättyivät vahvuuslukujen mukaiseen tulokseen: hävisimme ykköslaudalla, ja voitimme muut pelit. Sen paremmin koti- kuin vierasjoukkueesta ei löytynyt yllättäjiä. Tämäkin kierros vahvisti käsitystäni, että pelaajien tasavahvuus ja joukkueen pysyvyys ovat olleet erityisiä vahvuuvksiamme tällä kaudella.

Lauttasaaren Shakkikerhon kakkosjoukkue jatkaa joukkuesarjassa lohkon johdossa. Ensi vuoden puolella pelataan vielä kaksi kierrosta. Tammikuussa otamme mittaa Leppävaaran Sisun kakkosjoukkueesta. Sarjan viimeisellä kierroksella helmikuussa matkustamme Hankoon, jossa kohtaamme tällä hetkellä lohkon toisena pelaavan Hangon Shakkiseuran.

LautSK/2               - KirkSK                  4-1
Leo Hämäläinen (1767) - Matti Grönroos (1971) 0-1
Kimmo Turtiainen (1819)- Jouko Kuivalainen (1684)1-0
Mikko Piippo (1763) - Veikko Rusanen (1513) 1-0
Timo Siikonen (1730) - Reino Karppinen (1428) 1-0
Tommi Laaksovuori (1635)- w.o. 1-0

15. marraskuuta 2009

JSM: EtVaS 2 – LauttSK

Etelä-Vantaan Shakin kakkosjoukkue voitti Lauttasaaren Shakkikerhon ykkösjoukkueen 3–0 JSM-turnauksen 2. divisioonan 3. kierroksella 14.11.2009:

Harri Laakso (2174) – Pekka Kauppala (2112) ½–½
Teemu Vihinen (2122) – Jyrki Heikkinen (2081) 1–0
Perttu Anttila (2106) – Pentti Wigelius (1957) 1–0
Risto Eskola (2076) – Evgeny Sobenin (1950) ½–½
Sami Hallenberg (2074) – Seppo Järvinen (1780) 1–0

Lohkovoitto näyttää jo ratkenneen. EtVaS 2 tietysti olikin ylivoimainen ennakkosuosikki: EtVaS 1 voitti viime kaudella suomenmestaruuden, ja heillä riittää kovia pelaajia useampaankin joukkueeseen.

Lähimpänä voittoa olimme ykköspöydällä, jossa tultiin siirron 12.O-O-O jälkeen seuraavaan asemaan, jossa mustalla on korvauksena vaivainen sotilas valkean mahtavasta kehitysedusta. Rybkan mielestä valkean etu vastaa lähes puolta sotilasta.

Pekka realisoi edun hienosti loppupeliin, jossa tultiin seuraavaan asemaan:

40.Tc5?

Viimeinen siirto ennen ajantarkistusta ratkaisee taas. Valkean olisi pitänyt säilyttää h-sotilas: 40.Tc2! Kh4 41.a4 voittaa. Pelijatko kuivuu tasapeliksi: tornien vaihduttua molemmat korottavat, ja musta teki ikuisen shakin siirron 47.a8D jälkeen:

13. marraskuuta 2009

Shakki joukkuepelinä

"Urheilu ei ole olemukseltaan fyysistä. Liikuntatapahtumasta tekee urheilua vasta sitä ympäröivä puhemaailma: analyysit, vedonlyönti, vertailut, tilastot, pelin sääntöjen, historian ja taktiikoiden tarkka tuntemus, muistot, hehkutukset, ennakoinnit, jälkipelit. Voitto ei ole tärkeintä, eikä osanotto: tärkeintä on niukka voitto tai voitto pitkän häviöputken jälkeen." (Tuomas Nevanlinna)

25 vuotta shakkia harrastaneena olen usein saanut vastata kysymykseen, miten shakkia voi pelata joukkueena. Eihän shakki näytä joukkuepeliltä, koska jokainen pelaa omaa peliä eikä pelien aikana saa puhua. Olen vastannut aina, että itse pelaan mieluiten juuri joukkueessa ja hyvä joukkuehenki on ensiarvoisen tärkeää.

En usko monenkaan vakuuttuneen vastauksestani. Niinpä aloin pohtia tarkemmin, miten seurajoukkueiden SM-kilpailussa pelataan tai ainakin tulisi pelata joukkueena. Olen jakanut pohdintani neljään osaan: joukkueen merkitykseen ennen ottelua, ottelun aikana ja sen jälkeen sekä sarjakausien välissä.

Otteluun valmistautuminen

Ennen ottelua luodaan yhteinen pelistrategia ja valitaan psykologiset aseet. Vastustajien pelityylejä ja vakioavauksia kannattaa analysoida ja tarkistaa, pelaako joku pelkkiä tasapelejä tai onko jollakulla häviöputki alla. SM-liigassa ja 1. divisioonassa voi valmistautua tutkimalla todennäköisimpien vastustajiensa pelejä tietokannoista.

Monilla on luonnostaan tunnistettava pelityyli: hyökkääjä ottaa riskejä pyrkiessään voittamaan, mutta saattaa hävitä herkästi; puolustaja välttää riskejä ja päätyy tasapeliin herkästi. Pelaajien rooleja saatetaan vaihtaa yhteistuumin vastustajan mukaan, jos tämä on tiedossa, tai turnauksen kokonaistilanteen vaatiessa.

Sitoutuminen pelaamiseen osoittaa, että on valmis tekemään kaikkensa joukkueen hyväksi. Monet pelaajat merkitsevät kalenteriinsa kaikki JSM-ottelut heti kauden alussa ja jäävät pois ottelusta vain erittäin painavista syistä. Nuorisojoukkueilla tai SM-liigassa pelaavilla saattaa olla valmentaja, joka entisestään tiivistää joukkuetta.

Taistelutahtoa voi nostattaa muistelemalla aikaisempia menestyksiä. Esimerkiksi pelimatka toiseen kaupunkiin on hyvä tilaisuus me-hengen nostattamiseen. Tavoite on hyvä pitää selkeänä: aina ei lähdetä edes voittamaan tosissaan, vaan ylivoimaista joukkuetta vastaan voi tavoitteena olla mahdollisimman hyvä taistelu.

Ottelun tiimellyksessä

Ottelun aikana jokainen pelaaja arvioi oman pelinsä merkitystä lopputulokseen. Toisten pelien lopputuloksen ennakointi on hankalaa, mutta tuttujen pelikaverien eleistä voi joskus päätellä paljon: yksi nousee laudan äärestä saatuaan vastustajansa pinteeseen, toinen puree alahuultaan tappion häämöttäessä.

Ottelun ja turnauksen kokonaistilanne vaikuttaa meneillään oleviin peleihin ja saattaa muuttaa pelaajien rooleja: joskus voi tyytyä tasapeliin, joskus on uhrauduttava joukkueen puolesta, pelattava voittoa häviönkin uhalla. Herrasmiessääntöjen mukaan hävioasemassa luovutetaan ajoissa, mutta joukkueen puolesta on tapana taistella pidempään.

Pelaajat kerääntyvät usein äänettömäksi huutosakiksi seuraamaan ratkaisuvaiheissa olevia pelejä. Kommentointi, analysointi ja peleihin liittyvä vihjailu on kielletty, mutta kaveria voi kannustaa seisomalla laudan vieressä ja ehkä tuomalla hänelle kahvia. Varsinkin joukkueen kapteenilla on oltava näkemys kokonaistilanteesta, jotta hän voi tarvittaessa auttaa sopimaan tasapeleistä.

Ottelun jälkipuinti

Vaikka voittoa ei olisi tullut, hyvästä taistelusta tai viihdyttävästä pelistä on syytä aina onnitella. Myös pettynyttä pelaajaa pitäisi osata lohduttaa ja kannustaa. Oman häviöpelin unohtaa joskus nauttimalla joukkueen hyvästä tuloksesta. Vaikka joukkue häviäisi, voi ehkä juhlia odotustuloksen ylittämistä.

Pelien analysointi koko joukkueen kanssa heti ottelun jälkeen on erinomainen tapa. Aina voi oppia lisää omista ja toisten virheistä: arveluttavista avausvalinnoista, huonoista suunnitelmista, ylioptimistisista tai -passiivisista siirroista. Voittopeleistäkin voi oppia, jos osaa tarkastella niitä kriittisesti. On hyvä miettiä myös psykologian, ajankäytön ja ottelutilanteen vaikutusta peleihin.

Kun pelaajat ovat aikansa jossitelleet yksittäisiä siirtoja, pelejä ja ottelutulosta, lopuksi vielä vakuutellaan yhdessä, että olemmepa me hyviä tai kyllä me tästä nousemme. Sen jälkeen alkaa henkinen valmistautuminen seuraavaan otteluun tai sarjakauteen.

Sarjakausien lomassa

Pelaajien yhdessäolo jatkuu sarjakausien välissä omissa turnauksissa ja viikoittaisissa peli-illoissa. Lauttasaaren Shakkikerhon "salainen" harjoitteluase ja pelivireen ylläpitäjä on normaalipelin miettimisajoin pelattava Lauttasaaren avoin mestaruusturnaus, joka pelataan maalis–lokakuussa ja johon osallistuu vuosittain noin 20 pelaajaa. Ehkä ei ollut sattumaa, että joukkueemme nousi JSM-turnauksen 1. divisioonaan heti ensimmäisen avoimen mestaruusturnauksen jälkeen keväällä 1999.

Pelaajia voi motivoida yhdessäolo harrastuksen parissa, kilpailuvietti tai pelitaidon kehittäminen. Useimmat kerhomme aktiivipelaajat, jotka ovat harrastaneet shakkia kymmeniä vuosia mutta pelaavat selopelejä enää vain JSM-turnauksessa, ovat nostaneet selonsa ennätykseen viime vuosina. Hyvä joukkuehenki on varmasti ollut siihen yhtenä syynä.

Joukkuepelaaminen muistuttaa tiimityötä, onhan "joukkue" englanniksi team. Pelaajat tuntevat kuuluvansa samaan tiimiin, sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen, pelaavat yhdessä kannustaen toisiaan ja tukevat toisten kehittymistä analysoimalla pelejä yhdessä.

(Julkaistu Suomen Shakissa 7/2009)

11. marraskuuta 2009

Marraskuun pelaaja: Tommi Laaksovuori

Shakkisiirtojen oppiminen

En itse muista miten tai milloin opin siirrot. Kuulemma shakista innostunut lastenvahtini opetti ne minulle ollessani hyvin pieni.

Kuinka usein pelaat shakkia?

1-2 kertaa viikossa kerhon tilaisuuksissa, sekä internetissä aina välillä.

Shakkikerhoon liittyminen

Pari vuotta sitten muutin Helsinkiin opiskelemaan ja liityin Lauttasaaren shakkikerhoon. Olin pelaillut netissä sekä kavereiden kanssa ja halusin oppia lisää. Kerhossa on hyvä tunnelma joten siellä on mukava viettää keskiviikkoillat.

Saavutukset shakissa

Varmaankin muutamat hyvät sijoitukset kerhon omissa turnauksissa. Vaikkakin on kyse epävirallisista turnauksista pidän näitä saavutuksia tärkeinä koska ne kannustavat jatkamaan lajia ja oppimaan lisää.

Paras peli

Se on varmaan Lauttasaaren avoimesta mestaruusturnauksesta 2009. Pelasin valkeilla Evgeny Sobeninia vastaan. Valmistauduin tutkien pitkään avointa Caro-Kannia ja peli etenikin valmistelujen siivittämänä valkean voittoon.

Makea voitto

Edellä mainitsemani peli. Vastustajani oli edellisissä peleissämme piessyt minut neljä kertaa peräkkäin Caro-Kannillansa. Viides kerta toden sanoo!

Onnekas voitto

Varsinkin analysoidessa huomaa että kaikki voittoni taitavat sittenkin olla puhdasta onnea. Yksi ylitse muiden voisi olla peli Pentti Wigeliusta vastaan, jossa puolustauduin onnekkaasti Evansin gambiittia vastaan.

Katkera tappio

Jokaisesta tappiosta voi oppia jotain, joten niitä ei kannata paljon harmitella.

Pahin munaus

Varsinkin nopean shakin peleistäni niitä löytyy lukemattomia kappaleita.

Unohtumaton shakkikokemus

Minulla oli kirjeshakkipeli meneillään netissä. Tilanne oli vaikea. Olin hieman häviöllä ja aloitin pitkän sommitelman jonka toivoin kääntävän pelin. Vastustaja kuitenkin puolusti sinnikkäästi. En millään löytänyt ratkaisevaa siirtojen sarjaa ja pähkäilin tilannetta monta päivää. Eräänä yönä näin unta kyseisestä pelistä. Unessa huomasin uuden siirtojen sarjan ja "pelasin sen". Kokemus oli niin unohtumaton että menin heti aamulla tutkimaan voisiko kyseinen idea toimia. Ja toimihan se! Vastustaja luovutti pelin viidessä siirrossa välittömän matin uhatessa.

Arvokkaimmat päänahat

Muutaman mestariehdokkaan olen voittanut nopeassa shakissa.

Avausvalikoima

Aloittelijan avausvalikoima, muutamaa terävää gambiittia lukuunottamatta. Valkeilla e4. Mustilla e5 ja d5.

Pelityyli

Hyökkäävä ja taktinen. Myöskin liian usein malttamaton. Kaikki uhrataan vahingossa tai tahallaan. Teorian tuntemusta saisi myös olla lisää.

Miettimisaika

Kaikki käy. Pikapeli on vahvin alueeni.

Shakkimotto

Silloin kun vastustaja raapii päätään ja pyyhkii hikeä otsaltaan peli on onnistunut huolimatta lopputuloksesta.

Shakki-idolit

Idoli lienee hieman liian vahva ilmaisu, mutta nykyisistä huipuista sellainen voisi olla Levon Aronian. Monipuolinen. Erittäin vahva pikapelaaja. Sellainen iloinen ja rento ote shakkiin ja turnauksiin.

Haaste jäsenesittelyyn

Mikko Piippo.

9. marraskuuta 2009

Netin maksuttomat PGN-kokoelmat

Internet on pullollaan maksuttomia shakkitiedostoja. Osa pelikokoelmista on omistettu jollekin pelaajalle, toisiin on kerätty uusimpia turnauspelejä, joihinkin on kerätty menneiden huipputurnausten pelejä tai vaikkapa yhdestä avauksesta syntyneitä pelejä. PGN-tiedostojen lisäksi käytössä on myös Chessbase- ja Chess Assistant -ohjelmia varten koottuja tiedostoja. Koska kaikki shakkiohjelmistot (mm. maksuton Scid) osaavat lukea PGN-tiedostoja, esittelen tässä jutussa ainoastaan netin kyseisessä muodossa olevia pelikokoelmia.

Tämän vuosikymmenen kotimaiset pelit löytyvät Shakki.Net-sivuston tietokantasivulta. Varhaisemmat kotimaiset pelit ja kirjepelit löytyvät puolestaan eri osoitteesta, tamperelaisten shakinpelaajien kokoamasta Suomipelitietokannasta. Valitettavast tiedostot ovat saatavilla PGN-muodossa ainoastaan vuodesta 1998 alkaen. Menneiden vuosikymmenien peleihin pitää siis tutustua maksullisia ohjelmistoja käyttäen.

Kymmenen vuotta sitten netin paras pelikokoelma löytyi Pittsburghin yliopiston palvelimilta. Valitettavasti Pitt Chess Archives -kokoelmaa ei ole viime vuosina päivitelty, mutta palvelimelta löytyy edelleen runsaasti historiallisia pelejä. Tiedostot on järjestetty turnauksittain, pelaajittain ja avauksittain.

PGN Mentor on ohjelma PGN-tiedostojen katselua varten. Ohjelmiston verkkosivuilta löytyy suuri määrä PGN-tiedostoja, joita voit tutkiskella mitä tahansa muutakin ohjelmaa apuna käyttäen. Tämäkin kokoelma on luokiteltu turnauksittain, pelaajittain ja avauksittain.

Tuoreimmat kansainväliset turnauspelit löytyvät helpoimmin The Week in Chess Magazine -verkkojulkaisusta. Esimerkiksi viikko sitten julkaistussa kokoelmassa oli yli 1900 peliä eri puolilta maailmaa. Viikon tiedosto sisältää pelejä mm. joukkueiden EM-kilpailusta, Tsigorinin muistoturnauksesta, Korsikan mestartiturnauksesta, nuorten maailmanmestaruuskisoista ja Bogotan avoimesta turnauksesta.

Jos olet kiinnostunut erityisesti tiettyä avausta käyttäneistä peleistä, kannattaa tutustua Supreme Chess -kokoelmaan. Supreme Chess -sivustolla pelit on järjestetty ECO-koodien mukaisesti.

Verkossa on myös muutamia hyviä online-tietokantoja, joista voi katsella pelejä. Itse olen katsellut esimerkiksi Chessbasen Chesslive-tietokantaa, ChessLab-kantaa ja ChessGames.com-sivua. Näistäkin voi ladata pelejä PGN-muodossa.

7. marraskuuta 2009

Aloittelijaturnaus 7.11.

Lauttasaaren Shakkikerho järjesti syksyn kolmannen turnauksen aloittelijoille lauantaina 7.11.2009. Turnauksessa pelattiin viisi kierrosta 15 + 15 minuutin miettimisajoin. Osallistujia oli 12, kun saimme suostuteltua myös kahden pelaajan isät mukaan.

Tulokset (suluissa on vastustajien saamien pisteiden summa, joka ratkaisi tasapisteisiin päätyneiden sijoitukset):

  1. Risto Lahdelma 5/5 (14)
  2. Esa Manninen 3½ (16)
  3. Kalervo Koistinen 3 (14)
  4. Miika Laine 3 (11½)
  5. Henri Lahdelma 3 (10½)
  6. Tuuli Kauppala 2½ (15½)
  7. Mikaela Ebeling 2½ (13½)
  8. Rasmus Koistinen 2½ (13)
  9. Mariela Ebeling 2 (12)
  10. Seppo Väyrynen 2 (9)
  11. Stefan Sirén 1 (10½)
  12. Kasper Kivimäki 0 (10½)

Kolme parasta saivat palkinnoksi Suomen Shakki -lehden uusimman numeron. Lisäpelaajina mukaan tulleet isät (Lahdelma ja Koistinen) pärjäsivät poikiaan paremmin vielä tällä kertaa...

Seuraava samanlainen turnaus järjestetään todennäköisesti tammikuussa 2010.

3. marraskuuta 2009

Wigelius–Mäki-Fränti

Lauttasaaren avoimen mestaruusturnauksen yksi terävimmistä peleistä oli Pentti Wigelius – Petri Mäki-Fränti lokakuussa 2009. Kommenteissa on Rybkan analyyseja.

1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd5 exd5 4.Rf3 Ld6 5.Rc3 Re7 6.Ld3 Lg4 7.Le3 c6 8.h3 Lh5 9.g4 Lg6 10.Dd2 Da5 11.Lxg6 hxg6 12.Re2 Db6 13.c3 a5 14.Rf4 Rd7 15.Rd3 Rf6 16.Rfe5 Re4 17.Dc2 f6 18.Rf3 a4 19.O-O-O a3 20.b3 Da5 21.b4 Dc7 22.Rd2 b6 23.Tde1 Kf7 24.Rf1 c5 25.f3 c4 26.Rf2 Rxf2 27.Dxf2 Rc6 28.Ld2

Kun musta mietti miettimistään tässä asemassa, aloin itsekin seurata peliä tarkemmin, koska ilmassa oli kiinnostava uhrausmahdollisuus...

28...Lxb4!?

En olisi itse ehkä uskaltanut uhrata lähettiä, koska luulin mustan hyökkäyksen tyrehtyvän parissa siirrossa. Rybka suosittelee aseman lukitsemista: 28...g5 29.Kb1 b5 mustan eduin.

29.cxb4

Parempi on 29.Re3 Re7 30.cxb4 c3 31.Rc2 cxd2+ 32.Dxd2 mustan pienin eduin.

29...c3 30.Le3?

Uskoin että musta ei saa riittävästi korvausta jatkossa 30.Lxc3 Rxb4 31.Te3. Rybka osaa kuitenkin laskea pidemmälle: 31...The8 32.Dd2 Txe3 33.Rxe3 Rxa2+ 34.Dxa2 Dxc3+ 35.Rc2 Dxf3 mustan ratkaisevin eduin. Lähetinuhraus oli siis korrekti!

30...Rxb4 31.Dh2 Dc4 32.Te2

32...Thc8

32...Txh3! voittaisi heti.

33.Tc2 Rd3+

33...Rxa2+! 34.Txa2 c2 -+.

34.Kb1 Db4+ 35.Ka1

35...Re1

Hieno loppu olisi 35...Db2+! 36.Txb2 cxb2+ 37.Kb1 Tc1+ 38.Lxc1 bxc1TX.

36.Rg3 Rxc2+ 37.Dxc2 Db2+ 38.Dxb2 axb2+ 39.Kb1

Mustan b- ja c-sotilaat ratkaisevat pelin.

39...Ta3 40.Te1 b5

40...c2+ 41.Kxb2 Txe3 42.Tc1 voittaisi myös, mutta pitkälle edenneitä b- ja c-sotilaita ei kannata vaihtaa yhteen lähettiin.

41.Kc2 Txa2 42.Re2 b4 43.Rc1

43...b1D+ 44.Kxb1 Tb2+ 45.Ka1 Ta8+ 0-1

2. marraskuuta 2009

Shakkikerhon seuraava aloittelijaturnaus lauantaina 7.11.2009

Lauttasaaren shakkikerho järjestää taas ensi lauantaina (7.11.2009) aloittelijaturnauksen. Se on tarkoitettu kaiikille shakkiharrastusta aloitteleville ja aikaisemmin shakkia lähinnä perhe- tai ystäväpiirissä pelanneille. Turnaukseen voivat osallistua kaikenikäiset: juniorista senioriin – kaikki ovat tervetulleita!

Aika ja paikka

  • Aika: Lauantai 7.11.2009 klo 13:00.
  • Paikka: Lauttasaaren kirkon kerhotila, Myllykallionrinne 1 D, Helsinki.

Turnaukseen osallistuminen:

  • Turnaukseen osallistuminen on maksutonta.
  • Turnaukseen saavat osallistua pelaajat, joilla ei ole shakin vahvuuslukua ("selolukua") tai joiden vahvuusluku on korkeintaan 1300.
  • Turnaukseen toivotaan ennakkoilmoittautumista viimeistään 5.11.: Aaro Jalas, sähköposti ajalas(a)luukku.com, puh. 050 5948181.

Turnausjärjestelyt:

  • Turnauksessa pelataan 5 kierrosta 15 + 15 minuutin miettimisajoin.
  • Ennen turnausta pidetään tietoisku säännöistä ja shakkikellon käytöstä.
  • Pelipaikalta voi ostaa juotavaa ja pikkupurtavaa kohtuuhinnoin.
  • Kolmelle parhaalle jaetaan palkinnot.

Turnauksen alustava aikataulu 7.11.:

  • klo 12:15–12:45 osanoton varmistus ja jälki-ilmoittautuminen.
  • klo 13:00 alkaa 1. kierros (kierrosten välissä on lyhyt tauko).
  • klo 16:00 tulosten julkistaminen ja palkintojen jako.

Tätä mainosta saa levittää vapaasti!

1. marraskuuta 2009

Raivauskombi

Valkean siirto. Hyökkäystä pitäisi jatkaa.

Ratkaisu

26.Th7! Rxh7

26...De8 27.Rf7+ Ke7 28.Tb1 valkean selvin eduin.

27.Dxc6

Torninuhrauksen tarkoitus oli siis raivata f6-ratsu c6-sotilaan edestä. Musta ei voi torjua kaikkia uhkauksia Re6+, Txd5+ ja Dxa8+.

27...Dxg5 28.Txd5+ Ke7 29.Td7+ Ke8 30.Tb7+ 1-0 (Jyrki Heikkinen – Arto Puusa, 1994)

Sommitelmat perustuvat lähes aina tuttuihin kuvioihin. Alitajunnassani saattoi olla Kimmo Konsalan Shakin maailmanmestareita -kirjasta tutun pelin Henry Bird – Paul Morphy (1858) yllättävä raivausuhraus 17...Txf2!?, jonka toimivuutta analysoidaan vieläkin. Oma uhraukseni 26.Th7 sen sijaan oli Rybkankin mielestä aseman paras siirto.