21. maaliskuuta 2010

Tasoituksista

Monissa shakkikerhoissa ei kuulemma anneta tasoitusta aloitteleville pelaajille, mutta Lauttasaaressa meillä on ollut tapana antaa aikatasoitusta, esimerkiksi pikapeliä pelataan ensin 8 + 2 minuutin ajoilla. Olemme kokeilleet myös materiaalitasoitusta eli pelanneet aloittelijaa vastaan ilman yhtä kevyttä upseeria tai tornia.

Olen kuullut aikatasoitusta arvosteltavan seuraavasti:

  • "Kerhopelaajat eivät pelaa mieluusti 2 minuutilla." Totta, mutta aloittelijaa vastaan pelattuja pelejä pitäisi ajatella enemmänkin koulutuksena kuin "vakavana" kerhopelinä.
  • "Aloittelija oppii hätiköimään pelatessaan yhtä nopeasti kuin vastustaja, jolla on vain 2 minuuttia aikaa." Kerhopelaajan pitäisi muistuttaa aloittelijaa käyttämään aikaansa paremmin.

Itse en näe tasoituksia ongelmallisina. Sitä paitsi Suomen Keskusshakkiliiton toimintasuunnitelmassa 2010 lukee:

"Kannustetaan kerhoja järjestämään tasaseloturnauksia, ilmaisturnauksia, aikatasoitusturnauksia, lisenssivapaita turnauksia ym. erilaisia turnausmuotoja."

Kun samanvahvuiset pelaavat keskenään, peli on todennäköisimmin jännittävä. Tasaselojärjestelmäkin perustuu tähän ajatukseen. Jos pelaajat ovat hyvin erivahvuisia ja pelataan ilman tasoitusta, pelissä ei yleensä ole paljon mieltä kummankaan kannalta.

Oman kokemukseni mukaan aikatasoitus on tehokas: mitä vähemmän on aikaa miettiä, sitä huonompia siirtoja tulee pelattua. Toisaalta kokeneet pelaajat osaavat tietysti käyttää myös vastustajan aikaa miettimiseen. Kaikki aloittelijat eivät myöskään halua tasoitusta.

Wikipediassa on hyvä englanninkielinen artikkeli tasoituksista. En tiennytkään, että Paul Morphyn tunnetuista peleistä 1800-luvulla peräti 15 % pelattiin tasoituksella.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen Jyrkin kanssa täysin samaa mieltä siitä, että aloittelijoiden ja konkareitten pistäminen pelaamaan pikapelejä keskenään tasa-ajoin on täysin vailla mieltä. Kerhot toimivat aivan liikaa vanhojen jäsenten ehdoilla. Kysynkin itse kultakin: kuinka paljon egonne vaatii sitä, että saatte murskata aloittelijoiden peli-innon pikapeleissä?

Anonyymi kirjoitti...

Pikapelin pelaamisessa ylipäänsä ei ole paljoakaan mieltä.

Jussi kirjoitti...

Aikatasoitukset on käteviä, mutta uskoisin että loppujen lopuksi niiden haluttu vaikutus on aika vähäinen, jos tasoero kasvaa yli parin sadan selopisteen. Jos hyvä pikapelaaja voittaa aloittelijan 99% varmuudella tasa-ajoilla (5min), niin uskoisin että sama pikapelaaja voittaa aloittelijan lähemmäs 98% varmuudella, vaikka hyvällä pelaajalla olisi 2 min aikaa ja aloittelijalla 10 min. Mm. Lauttasaaren turnauksessa on nähtävillä se tosiasia, että aikatasoitusta saavat pelaajat ovat tasoituksesta huolimatta lähes poikkeuksetta viimeisillä sijoilla.

Ehdottaisinkin, että aikatasoitusta rukattaisiin vielä tiukemmaksi, esim. 1min + 1sek (eli lisäaikaa 1s/siirto) vs. 9min. Uskon, että tämä muutos 2min -> 1min+1s tasoittaisi tasoeroja selvästi. Lisäksi kovat pelaajat saisivat arvokasta kokemusta ja rutiinia konkreettisen aikapulan alla pelaamisesta mm. joukkueblikstejä varten. Huonoja puolia toki on se, että puhdas käden liikenopeus alkaa jo vaikuttaa.

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

Minusta ne, joiden pikaselo on yli 1900, voisivat pelata Jussi ehdottamalla 1'01"-ajalla aloittelijoita vastaan (ja aloittelijalla 8 minuuttia, jotta kokonaispeliaika ei ylitä 10 minuuttia). On kyllä vaara, että nappulat alkavat lennellä laudalta...

Pikapeli on tietysti kyseenalaista huvia, kuten Anonyymi muistutti. Tavoite on, että ainakin aloittelija saisi pelata aina nopean shakin ajalla eli vähintään 15 minuutilla. Tällä viikolla 10 + 10 minuutin turnauksessa aloittelijaa vastaan ajat ovat 16 + 4 min. tai 17 + 3 min. – tai voisimme kokeilla tuossakin yksi-nolla-ykköstä 1'01".

Lähetä kommentti