23. maaliskuuta 2010

Tunnustusta shakin eteen tehdystä työstä

Torstaina 18.3. sai Lauttasaaren avoin mestaruus 2010 lähtölaukauksensa. Tällä kertaa oli kuitenkin tavallista enemmän juhlan tuntua ilmassa. Ennen pelien alkua kerhomme puheenjohtaja Jyrki Heikkinen vastaanotti tunnustusmerkin shakin eteen tehdystä hyvästä työstä. Tunnustusmerkin myönsi Suomen Keskusshakkiliiton ansiomerkkitoimikunta ja sen luovutti kerhomme hallituksen varapuheenjohtaja Janne Kauppinen.

Paikalla todistamassa Lauttasaarelaisen shakin uutta historiaa oli noin 15 harrastajaa. Kyseessä on siis ensimmäinen tunnustusmerkki kerholaisellemme. Oli havaittavissa syvä yksimielisyys siitä että tunnustus meni oikeaan osoitteeseen. Kerhon puheenjohtajana Jyrkillä on ollut merkittävä osa toiminnan ylläpitämisessä ja eteenpäin viemisessä, jo vuosien ajan. Yleisöstä mainittiin myös kerhomme uusi ilme ja vireytynyt toiminta.

Kerhon hallitus laittoi haku prosessin liikkeelle ja haluammekin näyttää esimerkkiä, rohkaisten muitakin kerhoja toimimaan. Tunnustus aherruksesta ja onnistumisesta rohkaisee ja auttaa jaksamaan myös tulevaisuudessa.

7 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Mietiskelin eräänä päivänä, että voisi olla hyvä idea jos vahvemmat kerhon pelaajat/kävijät alkaisivat analysoida sanallisesti hieman heikompien pelejä. Sellainen analysointirinki. Itse ainakin voisin käyttää aikaani mielenkiintoisten pelien analysointiin ja ehkä siitä joku vähän hyötyisikin kun kävisi kommentit lävitse...ja eipä analysointi sitä vahvempaakaan pelaajaa ainakaan huonommaksi tee.

Mikko Piippo kirjoitti...

Jotain tuollaista olen itsekin ajatellut -- kyseessä olisi tavallaan vapaamuotoinen valmennusjärjestely.

Olisi varmaan hyvä, että vahvemman/heikomman välillä olisi ainakin pari-kolmesataa selopistettä eroa, jotta tästä saataisiin kaikki irti. Itsekin voisi osallista tämänkaltaiseen toimintaan -- sekä "vahvemman" että heikomman pelaajan ominaisuudessa :-)

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

Erittäin hyvä idea, Jussi, ja hyvä, että lupauduit vapaaehtoiseksi analysoijaksi!

Vapaamuotoisia analyyseja on kokeiltu satunnaisesti, mutta niistä ei ole saatu vielä säännöllistä toimintaa. Toisaalta laudan ääressä saa usein reaaliaikaisia kommentteja pyytämättäkin :-)

Pitää kerätä muutama nimi rinkiin ja katsoa, sopisiko jokin yhteinen aika analysointiin vai analysoidaanko esimerkiksi pareittain silloin kun parille sopii.

Ainakin avoimen mestaruusturnauksen pelit ja tietysti selopelit ovat hyviä analysoitavia.

Tommi kirjoitti...

Samaa mieltä. Hyvä idea! Madaltaa kynnystä päästä shakkiin sisälle ja varmasti lyhentää oppimiseen tarvittavaa aikaa, kun ei tarvitse ihan kaikkea oppia vain omin neuvoin. Lisäksi siinä on hieno sosiaalinen puoli. Uusikin pelaaja voi tutustua sitä kautta kerholaisiin ja ehkä päästä paremmin sisälle toimintaan ja porukkaan. Monissa harrastuksissa on pääosa yhteisellä harjoittelulla ja tekemisellä. Shakki kuuluu niihin harvoihin, joka ainakin Suomessa koostuu suurimmaksi osaksi kilpailusta keskenään, jo kerhoilta tasolla.

Tommi kirjoitti...

Tämä osui kyllä jotenkin naulankantaan. Näissä yöllisissä mietteissäni olen aika varma siitä :)

Uskoisin että shakista kiinnostuneita on paljon, mutta heidän joukossaan on paljon niitä joita kilpaileminen ei kiinnosta tai jotka eivät koe olevansa valmiita siihen. Aloittelijaturnaukset ovat loistavia, mutta jos ajatellaan ihan kerhoiltoja. Shakkikerho kiinnostaisi kauheasti mutta kilpailu taidoistaan hieman epävarmalle aloittelijalle kisaaminen voi olla kynnys kerhoon tulemiselle. Voi herätä ajatus: Tulin oppimaan heiltä ja nyt minun pitäisi heti aluksi pelata heitä vastaan. Ei onnistuisi karate seurassa :D Siis kysymys kuuluu miten voisimme ottaa huomioon ne jotka ovat kiinnostuneita kuuntelemaan, oppimaan, harjoittelemaan kevyesti tai vaikka vaan katselemaan. Käytännössä tämä on tietysti haasteellista varsinkin kun aloittelijoita ei aina ilmaannu paikalle. Mutta varmastikin pohdinnan arvoinen ajatus. Ehkä aloittelijoita voisi tulla enemmän jos mainostaisimme tällaisia oppimispiirejä vaikka jossain shakkiblogissa.

Jussi kirjoitti...

Itse ajattelin sellaista, että kiinnostuneet lähettäisivät mielenkiintoisia pelejä, ja halukkaat pelaajat analysoisivat valitsemansa pelit (esim. sellaiset pelit joissa päädytään vahvemman pelaajan hyvin tuntemaan asematyyppiin) ja lähettäisivät analyysit takaisin + julkaisisivat blogissa. Itse uskon että siinä missä jossain hollantilaisen puolustuksen asematyypissa olen aika kujalla, niin vastaavasti Pircin puolustuksen tai suljetun sisilialaisen asematyypeissä pystyn hyvinkin kattavasti analysoimaan siirtoja ja etenkin ideoita niiden taustalla. Jos useat pelaajat analysoivat samaa peliä niin siinäkin voi sitten vähän verrata analyyseja ja keskustella miksi toinen näkee jotkin pelilliset ideat toisella tavalla kuin toinen.

Mutta toki sitä livenäkin voi analysoida, itselleni sopii ainoastaan tosin tuo peli-ilta siihen näillä näkymin.

Tommi kirjoitti...

Hyvä idea myös siinä muodossa, eli tuo kotona analysoiminen. Varmasti kullan arvoista opetusta heikommalle pelaajalle ja myös mielenkiintoisia analysointihetkiä vahvemmalle. Tuo lisäarvoa kerhossa käymiselle.

Lähetä kommentti