8. toukokuuta 2010

Ihmisshakkia 12.6.

"Tulisitko ideoimaan ihmisshakkiottelua?" kysyttiin minulta puhelimessa viime viikolla. Tapahtuma on osa Kalasataman rantareitin avajaisia Helsinki-päivänä lauantaina 12.6.2010.

Totta kai lähdin mukaan, onhan tapahtuma loistava tilaisuus mainostaa shakkia suurelle yleisölle. Kävin Suomen Keskusshakkiliiton tiedottajan ja puuhamiehen Toivo Pudaksen kanssa tapaamassa järjestäjiä tällä viikolla ja tutustumassa suunniteltuun pelipaikkaan.

Järjestäjät maalauttavat 8×8 neliömetrin kokoisen shakkilaudan asvalttiin. Paikka on neliönmuotoinen ulkonema Sompasaaren länsireunassa, josta on upeat näkymät Korkeasaareen ja Kruununhakaan sekä linnuntietä vain 400 metriä Shakkikotiin.

Shakkitapahtumalle on varattu aikaa koko iltapäivä (kello 12–18), mutta on syytä pelata vauhdikkaasti, jotta yleisö jaksaa seurata eivätkä nappulat väsy seisoskeluun. Yksi peli kestänee puolesta tunnista tuntiin, koska ihmisnappuloiden siirtely vaatii viestintätaitoja ja nappulat saattavat keksiä koreografiaa. Joka tapauksessa ehditään pelata monta peliä, kunhan vain ihmisnappuloita riittää.

Järjestäjät hoitavat virallisen tiedotuksen ja etsivät nappuloiksi vapaaehtoisia, jotka saavat tuoda omat rooliasunsa. Toivon ja minun tehtäväksi jäivät seuraavat "hankinnat":

  • Pelaajat. Pitäisikö houkutella kotimaisia huippupelaajia, nuoria, julkkiksia, (koulu)joukkueita? Nuorten pelaaminen saattaisi innostaa muitakin nuoria tutustumaan shakkiin. Harmittavasti vain nuorten SM-turnaus pelataan samaan aikaan.
  • Juontaja. Kuka sopisi juontamaan pelejä? Juontajan on hyvä tietää jotain shakista, mutta tärkeämpää on kyky viihdyttää yleisöä.
  • Muutamat tavalliset pelivälineet. Yleisökin voi halutessaan pelata shakkia. Järjestäjät tuovat pelipöytiä ja -tuoleja.
  • Mainoksia shakista ja shakkikerhoista. Ideoita otetaan vastaan!

YouTubessa on hauskoja videoita ihmisshakista:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jethro Rostedt olisi varmaan aika osuva valinta juontajaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mutta se on turkulainen.

Lähetä kommentti