4. heinäkuuta 2010

Shakkiliikuntaa

"Onko shakki urheilua?" Kysymyksestä keskustellaan toisinaan kiivaasti. Ainakin englannin sport voidaan suomentaa urheiluksi tai peliksi. Shakki kieltämättä käy harvoin ruumiillisesta liikunnasta, vai minkä muun (urheilu)lajin MM-kisoissa kilpaillaan kravatti kaulassa.

Kortti- ja lautapeleistä käytetään englannissa joskus termiä mind sport. Shakkikerhot taas mainitaan usein otsikon "Liikunta- ja virkistysyhdistykset" alla. Shakin voi siis sanoa olevan mielen liikuntaa ja virkistystoimintaa.

Ei-fyysisyys on ominaista shakille, sitähän voi pelata jopa ilman lautaa ja nappuloita – sokkoshakkina. Joku on sanonutkin leikillään, että lauta ja nappulat ovat vain yleisöä varten!

Mutta voi shakki olla myös tehokasta ruumiin liikuntaa. Jos et usko, tule pelaamaan puistoshakin Helsingin mestaruudesta Kaivopuistoon sunnuntaina 11.7.2010 klo 14:00.

Kun on 15 minuutin aikana siirtänyt isoja nappuloita 30–60 kertaa isolla laudalla ja juossut jokaisen siirron jälkeen painamaan pientä shakkikelloa, tuntee varmasti urheilleensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti