23. maaliskuuta 2012

PlayOK


Ajattelin tehdä tänne lyhyet esittelyt muutamasta sivustosta, joissa voi pelata shakkia. Olen valinnut sivustoja, joista todella pidän, mutta jotka eivät ehkä ole niin tunnettuja, kuin esimerkiksi Icc tai Fics. Yritän tuoda esille joitakin hyviä puolia ja myös parannettavaa sivustoissa. Parhaan kuvan saat kuitenkin itse kokeilemalla!

PlayOK entinen Kurnik. Tämä erinomainen sivusto on ollut olemassa jo pitkään, mutta on ehkä jäänyt hieman näyttävämpien sivustojen varjoon. Kyseessä on puolalainen sivusto, joka itäeurooppalaiseen tapaan omaa erittäin vahvan pelaajakannan. Tämä näkyy vahvuusluvuissa. Mestaripelaajienkin vahvuusluvut sivostolla ovat vain noin 2000. Suosituimmat peliajat sivustolla ovat 3+3, 5+5, 10+10 ja 15+15 min. Tosin pikapelejä on hieman enemmän. Tämä oli ensimmäinen sivusto, jolla pelasin shakkia. Ehdin pelata täällä muutaman vuoden ennen kerhoon liittymistä ja se helpotti varmasti kynnystä tulla kerholle.

Hyvää:
-vahva pelaajakanta.
-vaatii koneelta ja yhteydeltä erittäin vähän.
-täysin ilmainen
-helppo ja nopea rekisteröityä, ei tarvitse edes sähköpostia.
-vaikkakin hieman karu niin kuintenkin selkeä ulkoasu.
-sisältää myös turnauksia
-sisältää myös muita klassikkopelejä.
-tallentaa kaikki pelit, vastustajat, tulokset ja sijoitukset myöhempää tarkastelua varten.

Huonoa:
-ei automaatti paritusta, sopivan pelin löyminen voi joskus viedä pitempään.
-niin helppo rekisteröityä, että vahvuusluvut eivät läheskään aina pidä paikkaansa
-muihin verrattuna karu ulkoasu, laudan tyyliä ja värejä ei voi muuttaa.
-ei 1+1 min mahdollisuutta
-ei yhteisöllisyyttä ja harvoin pääsee juttelemaan kenenkään kanssa

Ehdottomasti kokeilun arvoinen paikka!
Osoite on siis www.playok.com.

17. maaliskuuta 2012

Lauttasaaren mestaruus 2012

Vuodesta 1998 lähtien pelattu Lauttasaaren mestaruusturnaus (LM) uudistuu tänä vuonna. Yhden ryhmän sijasta pelaajat on jaettu vahvuuslukujen mukaisesti kolmeen ryhmään, joissa jokaisessa pelataan täyskierrosturnaus. Koska pelaajia tuli 18, jokaisessa ryhmässä pelataan 5 kierrosta.

Varsinaiset pelipäivät ovat torstaisin, jolloin pelataan Piratin kabinetissa: 22.3., 14.4. (poikkeuksellisesti kerhohuoneella lauantaina), 24.5., 23.8., 20.9.

Miettimisaika on sama kuin parina viime vuonna: 70 min. 40 siirtoon + 20 min. loppupeliin + 30 s inkrementti jokaisesta siirrosta.

Turnauskäytännöt ovat vanhat tutut:

  • Pelaajat ilmoittautuvat jokaiselle kierrokselle Nimenhuudossa. Jos pelipäivä ei käy, pelipari sopii keskenään hyvissä ajoin, missä ja milloin pelaa pelinsä.
  • Kierrosten parit ja tulokset ovat kerhon tulospalvelussa.
  • Turnauksen pelit kerätään kerhon PGN-peliarkistoon.

A-lohko:

  1. Jyrki Heikkinen (2049)
  2. Kauko Kaiju (1939)
  3. Eero Patola (1935)
  4. Evgeny Sobenin (1917)
  5. Timo Joutsivuo (1907)
  6. Tero Lehtinen (1846)

B-lohko:

  1. Mikko Piippo (1790)
  2. Timo Siikonen (1785)
  3. Mika Niemelä (1776)
  4. Jukka Paukku (1764)
  5. Kimmo Turtiainen (1746)
  6. Reijo Rautio (1727)

C-lohko:

  1. Arto Heimonen (1631)
  2. Simo Valkeajärvi (1608)
  3. Kim Paasonen (1606)
  4. Aaro Jalas (1598)
  5. Jonne Koski (1502)
  6. Janne Kauppinen (1440)

9. maaliskuuta 2012

Back-rank weaknesses

How could White win?

Solution

26.Bxb6 Qxb6 27.c7! and Black is lost: 27...Na6 28.Rc6 and White wins a piece or 27...Rxc7 28.Qxd5! and White wins even more because of the back-rank mate threat.

The game, however, continued 26.Be5 and White had only a slight advantage (0-1 in 44, Ari Ranta, Meri-Ratsut – Petr Veselý, LauttSK 2, JSM 11.2.2012).

6. maaliskuuta 2012

LauttSK 3 - LeSi 1 11.2.2012

Kolmosjoukkueemme päätti kautensa lauantaina 11. helmikuuta pelatussa kotiottelussa Leppävaaran Sisun ykkösjoukkuetta vastaan. Etukäteen oli tiedossa, että olisimme altavastaajia ainakin kahdella ensimmäisellä pöydällä, ja lopuillakin pöydillä vastustajien vahvuus oli yli 1700 selopistettä. Taistelimme kuitenkin hyvin ja urhoollisesti, vaikka lopputulos olikin meille lopulta tappiollinen 1-4.

Parhaasta suorituksesta vastasi kolmospöydällä Arto, joka onnistui voittamaan Leppävaaran Sisun kapteenin Heikki Pulkkisen. Ensimmäisenä päättyi Reijon peli ykköspöydällä tappioon, mutta vastassa oli rutinoitunut Antero Alhava. Seuraavaksi päättyi kakkospöydällä "jokeripelaajamme" Simon peli Raimo Kohvakkaa vastaan terävien ja mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen myöskin valitettavasti tappioon. Nelospöydällä Ville taisteli pitkään vähintäänkin tasapelistä, mutta lopulta tämäkin peli kääntyi ratsuloppupelissä meidän tappioksemme. Oma pelini viitospöydällä sisälsi myös monenlaisia vaiheita johdettuani keskipelissä terävässä asemassa jo kahdella sotilaalla, mutta loppupelissä jouduin kuitenkin ahtaampaan asemaan, ja peli kääntyi tappioksi.

Ohessa vielä pöytäkohtaiset tulokset ottelusta LauttSK 3 - LeSi 1:

1. Reijo Rautio (m) - Antero Alhava 0-1
2. Simo Valkeajärvi (v) - Raimo Kohvakka 0-1
3. Arto Heimonen (m) - Heikki Pulkkinen 1-0
4. Ville Liang (v) - Pavel Hyrri 0-1
5. Janne Kauppinen (m) - Tauno Miettinen 0-1

Sarjataulukossa sijoituimme lopulta neljänneksi neljällä joukkuepisteellä, mitkä tulivat jo kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta. Jopa lohkovoitto näytti jossakin vaiheessa mahdolliselta, mutta loppukierrokset eivät enää menneet aivan yhtä hyvin.
Kokonaisuutena menestystämme voidaan kuitenkin mielestäni pitää vähintäänkin kohtuullisena verrattain kovatasoisessa lohkossa.

4. maaliskuuta 2012

Bobby Fischer Against the World

Dokumenttielokuva Bobby Fischer Against the World (2011) yrittää selvittää syitä Fischerin psyykkisiin ongelmiin. Kiinnostavin se on silti elämäkertana, joka luonnollisesti keskittyy MM-otteluun.

Olen lukenut Fischeristä paljon vuosien varrella, mutta en ollut nähnyt hänen haastattelujaan, joista elokuvassa oli useita kiinnostavia pätkiä: ensimmäisen USAn mestaruuden jälkeen 1958 (15-vuotiaana), ennen MM-ottelua 1972, ennen Spasski-uusintaottelua 1992 sekä Islantiin muuton jälkeen 2005. Haastatteluja on myös YouTubessa, esimerkiksi Dick Cavett Show 1971.

Koska Fischer oli vähällä kieltäytyä MM-ottelusta, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Henry Kissinger soitti hänelle ja houkutteli lähtemään Islantiin. Ennen lähtöään Fischer sanoi: "Minusta tuntuu, että tämän maan maine on pelissä."

Amerikkalainen aikoi kukistaa Neuvostoliiton pitkään jatkuneen shakkivallan – MM-ottelusta tehtiin tietysti kylmän sodan symboli. MM-ottelun näkyvyys oli valtava: pelejä näytettiin suorana muun muassa Manhattanin Times Squarella.

Fischer sanoi: "En usko psykologiaan. Uskon hyviin siirtoihin." MM-ottelu oli kuitenkin psykologista sotaa. Kun Fischer viivyteltyään lopulta saapui Islantiin, hän kieltäytyi pelaamasta 2. peliä ja sai sitten siirrettyä pelit kameroiden edestä takahuoneeseen.

"On pahempaakin kuin shakkipakkomielle", psykiatri oli sanonut Fischerin äidille, joka vuorostaan neuvoi poikaansa: "Pelaa shakkia. Kun se on ohitse, voit aloittaa elämäsi ja tehdä jotain tärkeää." Maailmanmestaruuden jälkeen Fischer ei kuitenkaan enää tiennyt, mitä halusi tehdä elämällään.

"Haluan uskoa, että shakki ei ollut syynä Fischerin vainoharhaiseen psykoosiin, mutta ehkä se olikin", yksi haastateltu shakkimestari kommentoi. Vähän ennen kuolemaansa Fischer sanoi: "En pidä itseäni shakkinerona vaan ennemminkin nerona, joka pelaa shakkia."