27. lokakuuta 2015

Lokakuun viikonlopputurnauksen 2015 palautetta

Tuttuun tapaan pyysimme palautetta Lauttasaaren Shakkikerhon viikonlopputurnauksessa mukana olleilta. Kiitos runsaasta palautteesta; alla yhteenveto.

Mikä toimi hyvin

En muista toista turnausta, jossa avauskierroskin alkoi ajoissa.
Tämä opittiin viime vuoden palautteesta: ilmoittautumisen varmistamisen jälkeen kannattaa olla 30 minuutin tauko ennen 1. kierrosta (eikä hätäinen 15 minuuttia, kuten viime vuonna).
Tulospalvelu toimi hyvin.
Kiitokset Swiss Manager -ohjelmalle, josta parit ja tulokset saa Chess-results-sivustolle napin painalluksella.
Kaikki sujui hyvin: toimitsijat olivat enemmänkin tarkkailijoita.
Tämä on paljon myös pelaajien ansiota: ei tullut kiistatilanteita toimitsijoiden tai tuomarin ratkaistavaksi.

Parannusehdotuksia

Turnauskutsussa mainittu ilmoittautumisen takaraja kannattaisi olla turnausta edeltävä päivä.
Jostain historiallisesta syystä se on ollut meillä aina keskiviikko, vaikka kaikkiin turnauksiimme on voinut ilmoittautua myös pelipaikalla ilman jälki-ilmoittautumislisää. Ennakkoilmoittautuminen tietysti helpottaa järjestäjiä: ei tarvitse arvailla loppuun saakka, montako pelaajaa tulee. Yksikin päivä riittää, joten jatkossa se on ilmoittautumisen takarajamme.
Parikortit kannattaisi jakaa pöytiin jo 1. kierroksella.
Meistä oli tärkeää aloittaa turnaus ajallaan, eivätkä parikortit ehtineet 1. kierroksen alkuun. Parikorttien leikkelyyn ja jakamiseen menee muutama minuutti. Pitänee miettiä tuon tärkeys uudestaan jatkossa.
Aamukierrokset (la, su) voisi aloittaa ennen 10:tä, jopa klo 9.
Tästä pitäisi saada lisää mielipiteitä, ennen kuin aloitusaikaa uskaltaa muuttaa. Otimme mallia muista viikonlopputurnauksista: lauantain ja sunnuntain kierrokset alkavat usein klo 10 ja 15.
30 minuutin myöhästymissääntö on parempi kuin 1 tunti.
Tästä tuli muutama kommentti jo turnauksen aikana. Käytämme jatkossa virallisten shakkisääntöjen määrittelemää oletusaikaa eli 30 minuuttia. Tuomari voi joka tapauksessa antaa perustellusta syystä myöhästyneen pelata.
Pelisalissa ei pitäisi sallia lainkaan analyyseja pelin jälkeen.
Toimitsijoina jouduimme katkaisemaan monta jälkianalyysia ja pyytämään pelaajia siirtymään analyysitilaan. Jatkossa on syytä muistuttaa useammin, että analyysit eivät kuulu pelisaliin.
Pelin loppuvaiheessa katsojista kuului pari kertaa häiritsevää supinaa ja huokauksia.
En muista nähneeni shakinpelaajaa, joka pystyisi täysin asiallisesti seuraamaan toisten pelejä. Toimitsijan tietysti pitää puuttua selviin tapauksiin, jos katsoja ääntelee tai esimerkiksi pään (tahattomillakin) liikkeillä reagoi siirtoihin.
Pelisalin ilma pitäisi saada kiertämään.
Iltapäivällä ilma oli loppua, koska tuuletin ei toiminut. Palaute on viety eteenpäin Helsingin Shakkiliiton hallitukselle.
Turnauksen tulosteet (muun muassa kierrosten parit) kannattaisi laittaa pelitilan oven viereen.
Takaseinällä ne tosiaan olivat hieman sivussa B-ryhmän pelaajien kannalta. Vielä parempi olisi ollut videotykki, mutta se ei ollut tänä vuonna käytettävissä.
Palkintorahojen vertailu ei ole oikeudenmukaista 5-kierroksisessa turnauksessa, jossa ei ehdi kohdata kaikkia kärkipelaajia.
Tämäkin keskustelutti viikonlopun aikana. Itse kannatan tasaseloturnauksista tuttua palkintorahojen vertailua, josta Erkki Latvio on todennut: "Palkintojen arvo säilyy kohtuullisella tasolla. Lisäksi pyritään arvostamaan kamppailua. Vertailu saattaa estää saavuttamasta palkintoa lyhyellä tasapelillä, joten on yritettävä voittoa loppuun saakka."
Suoritus- tai kannustuspalkinnonkin olisi voinut jakaa.
Hyvä muistutus. Tasaseloturnauksissamme olemme jakaneet pari suorituspalkintoa (suurin pistemäärän ja odotustuloksen erotus), ja sama sopisi muihinkin turnauksiin.

Muita kommentteja

1. pelissä ajauduin aikapulaan, koska en saanut lisäaikaa 40 siirron jälkeen. En tajunnut, että inkrementti korvaa lisäajan.
Eikä shakkikellostakaan näe (nappeja painelematta), tuleeko lisäaikaa. Jopa Magnus Carlsen hävisi ajalla viime kesänä muistettuaan miettimisajan väärin.
Vielä kun saataisiin turnauksia, joissa on 80–100 pelaajaa, jolloin ryhmistä tulisi entistä tasaisempia.
Olisiko ideoita, miten saataisiin yhtä suuria turnauksia kuin 1900-luvulla?
Turnauksen yhteyteen voisi järjestää koululaisille ja nuorille oman sivuturnauksen eri miettimisajoin. Se voisi olla yksipäiväinen tai kevennetty kaksipäiväinen.
Joku myös mainitsi turnauksen aikana, että viikonlopputurnaukset ovat aina samanlaisia. Järjestäjinä voimme vain katsoa peiliin: pitäisi uskaltaa kokeilla jotain uutta.
Mahdollisuus antaa välitöntä palautetta on erinomainen. Mikään muu shakkiseura ei ole pyytänyt vastaavaa palautetta, ainakaan minulta.
Pieni vinkki toisillekin turnausjärjestäjille!

1 kommentti:

rk kirjoitti...

Mielestäni palkintojen jako vertailulla ei toimi perinteisessä viikonlopputurnauksessa.
Tyypillisesti viikonlopputurnauksen B-ryhmässä pelaajien selovahvuuserot ovat suuret.
Otetaan esim. Vahvin pelaaja 1900 ja heikoin 1300. Kaksi pelaajaa , toinen 1700 ja toinen 1701. Nämä pelaajat ovat sopivasti parituskaaviossa siten, että toisen eka vastustaja jotain 1350 ja toisen vaikkapa 1850.

1700-lukuinen voittaa ja 1701 lukuinen häviää pelinsä. Toisella kierroksella 1700 lukuinen saa vastaansa n 1800-lukuisen ja häviää, kun taas 1701-lukuinen saa vastaansa vaikkapa 1650 tasoisen ja voittaa.
Tämän jälkeen molemmat voittavat loput pelinsä päätyen neljään pisteeseen . Ao. tapauksessa parituskaavio menee jatkossa todennäköisesti niin, että 1701-lukuinen voittaa vertailussa. Ts. voitto vertailussa menee arpaonnella sijoituskaavion paikan ollessa ratkaisija.

Tasaselosysteemissä nämä 1700- ja 1701-seloiset olisivat kohdannee ekakierroksella.Ts tasaselosysteemissä vertailu on paikallaan, mutta ei perinteisessä systeemissä.

Lähetä kommentti