19. lokakuuta 2016

Lokakuun viikonlopputurnauksen 2016 palautetta

Kiitos runsaasta palautteesta (yli 10 hengeltä), jota saimme Lauttasaaren Shakkikerhon viikonlopputurnaukseen 14.–16.10.2016 osallistuneilta. Alla yhteenveto.

Mikä toimi hyvin

  • Kaikin puolin hyvin, asianmukaisesti ja juohevasti järjestetty turnaus.
  • Toimitsijatoiminta oli kehun arvoista. Heille voi puhua, ja he kuuntelivat.
  • Piditte hyvin kuria yllä, esimerkiksi hiljaisuutta pelihuoneessa.
  • Tosi nopea tulospalvelu.
  • Shakkiareenan ruokapuoli on kunnossa hinnan ja laadun osalta.

Parannusehdotuksia

Linkki turnaustilanteeseen voisi olla helpommin löydettävissä, ehkä jo kisakutsussa.
Kun näitä kysyttiin turnauksen aikana, virallinen vastaus oli, että linkit löytyvät tasaselosivustolta ja Lauttasaaren Shakkikerhon blogista. Jatkossa laitamme linkin ilmoittautumislomakkeelle ja turnauksen ilmoitustaululle pelisaliin.
Saisiko tulokset ja paritukset myös Chess Results -sivustolle turnauksen aikana?
Tasaseloturnauksessa käytetty tasaselo-ohjelma ei lataa tiedostoja Chess Results -sivustolle, toisin kuin sveitsiläisen systeemin Swiss Manager, jota käytetään monissa turnauksissa. Tämä kehitysidea on lähetetty eteenpäin tasaselo-ohjelman kehittäjälle Leo Peltolalle.
Tulostaululla ryhmät vaihtuivat liian nopeasti. Ei aina ehtinyt lukea.
Olisi kannattanut kertoa tuosta jo turnauksen aikana, koska tasaselo-ohjelmasta voi säätää rullauksen nopeutta. Pitää muistaa vaihtaa hitaampaan rullaukseen seuraavassa turnauksessa.
Miettimisaikaa voisi pidentää esimerkiksi 15 minuutin lisäajalla 40 siirron jälkeen, tosin silloin lauantain ja sunnuntain iltakierrosten pitäisi ehkä alkaa vasta klo 16.
Yksi vaihtoehto voisi olla 75 minuuttia + 15 minuuttia 40 siirron jälkeen + koko ajan 30 sekunnin inkrementti. Viikonlopun jokaisella kierroksella taisi vain yksi peli kestää yli 4 tuntia, joten miettimisaikaa voisi ehkä pidentää hieman, ilman että tarvitsisi siirtää iltapäivän kierroksen alkamisaikaa.
6 pelaajan ryhmät, joissa pelattaisiin täysikierrosturnaus, palkinnot vain voittajille.
Onkohan tämmöistä kokeiltu jossain viime aikoina? Toisaalta tuo saattaisi olla hieman rajoittunut pelimuoto: vaikka pelit sujuisivat hyvin, ei pääsisi pelaamaan kovempia vastaan; jos taas huonosti, ei pääsisi pelaamaan heikompia vastaan.
Arvonta ilmaisesta osallistumisesta jäi puuttumaan.
Muutamissa aiemmissa LauttSK:n turnauksissa olemme tosiaan arponeet ilmaisen osallistumisen seuraavan vuoden vastaavaan turnaukseen. Tuo "lahjakortti" on kuitenkin useimmiten jäänyt käyttämättä, joten emme pitäneet arvontaa niin tärkeänä. Pitänee palauttaa tuo käytäntö.
Jokin arvonta kaikkien osallistujien kesken Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi 2017.
Laitetaan mietintämyssyyn.

Muita kommentteja

Viimeisen kierroksen paritus ei näkynyt netissä ennen kierroksen alkua.
Tämä johtunee harjoittelun puutteesta. Toimitsijamme käyttivät ensimmäistä kertaa tasaselo-ohjelman toimintoa, jolla ladataan turnaustilanne tasaselosivustolle. Olisi tietysti helpompaa, jos ohjelma lataisi tiedostot automaattisesti...
Tasaselosysteemin peleissä molemmilla on yhtä hyvät mahdollisuudet voittaa. Tosin se ei ehkä ole hyvä tapa selvittää, kuka on paras, vaikka se on paras tuottamaan viihteellisiä pelejä.
Tästä on paljon pohdintaa tasaselosivustolla.
Tasaseloturnaus on omanlaisensa turnausmuoto, ja on hyvä, että järjestetään erilaisia turnauksia. Onnetonta kuitenkin olisi, jos kaikki turnaukset olisivat tasaseloturnauksia, mutta vaihteeksi nekin ovat mukavia.
Eri pelimuotoja, turnausjärjestelmiä ja miettimisaikoja on tosiaan hyvä kokeilla, jopa Fischerandomia.
Palkintopotti oli ehkä turhankin runsas. Useimmat eivät tule turnaukseen rahapalkinnon toivossa, joten pienemmätkin palkinnot riittäisivät ja järjestävä kerho saisi enemmän toimintapääomaa.
Itse asiassa tasaselosysteemin ansiosta kaikilla pitäisi olla hyvä mahdollisuus taistella ryhmävoitosta tai suorituspalkinnosta, toisin kuin sveitsiläisessä systeemissä. Tasaselon ohjeiden mukaisesti osanottomaksuista menee vähintään puolet palkintoihin, ja tasaselotuen ansiosta myös järjestävälle seuralle jää noin puolet osanottomaksuista (josta tietysti vähennetään muut kulut, kuten pelipaikan vuokra). Mitä enemmän osanottajia, sitä enemmän jää järjestävälle kerholle "toimintapääomaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti