29. joulukuuta 2016

Ennätyksellinen vuosi 2016

Lauttasaaren Shakkikerhon vuosi 2016 oli ennätyksellisen vilkas:

  • Kerhossa oli 35 jäsentä, yksi enemmän kuin 2015. Kasvu on ollut nopeaa: jäseniä oli 20 vuonna 2009.
  • Kerhohuoneella pelasi 20 henkeä vilkkaimpana keskiviikkoiltana, vieläpä kahdesti syys-lokakuussa. Edellinen, 19 hengen ennätys tuli vuonna 2010.
  • Osallistuimme 5 nelihenkisellä edustusjoukkueella joukkuepikashakin SM-kisoihin elokuussa. Aiempina vuosina olemme saaneet koottua enintään 3 joukkuetta.
  • Osmo Kailan 100-vuotisjuhlaturnaukseen, jonka järjestimme lokakuussa, osallistui 52 pelaajaa, enemmän kuin yhteenkään aiempaan turnaukseemme. Turnaus oli 3. suurin henkilökohtainen seloturnaus pääkaupunkiseudulla tänä vuonna.

Pelasimme kerhohuoneella keskiviikkoisin ympäri vuoden. Kuukausipikapelisarjan ja muiden pikapeliturnausten lisäksi pelasimme teematurnauksia: Fischerandomia, loppupeliä ja Stauntonin gambiittia.

Kerhoiltojen lisäksi järjestimme tutut jokavuotiset turnaukset: pitkän pelin Lauttasaaren mestaruus maalis-lokakuussa, nopean shakin cup kahdesti vuodessa, ystävyysottelu ja saunaturnaus Rikospoliisien Shakkikerhon kanssa sekä Lauttasaaren pikapelimestaruus Seurasaaressa.

Kerhon sisäisten turnausten lisäksi järjestimme seloturnauksia Shakkiareenalla: nopean shakin turnauksen keväällä ja viikonlopputurnauksen syksyllä.

Kerhomme edustusjoukkueet pelasivat joukkueiden SM-turnauksen 2. ja 3. divisioonassa, joukkuepikashakin SM-kisoissa, joukkuepikashakin Helsingin mestaruuskisoissa ja Helsingin Shakkiliiton joukkuevarteissa.

Loppuvuonna ilmestyi kirja Philidor – shakin ja oopperan mestari, jonka toimittivat kerhomme jäsenet Aaro Jalas ja Pekka Kauppala.

21. joulukuuta 2016

GP-sarjan 2016 tulokset

Lauttasaaren Shakkikerhon pikashakin GP-sarjan 2016 kärkitulokset:

  1. Antti Suominen (KäpSK, 72/80)
  2. Jyrki Heikkinen (68)
  3. Tero Lehtinen (42)
  4. Arto Lindholm (41)
  5. Raimo Kohvakka (LeppSisu, 34)

Kärkikolmikon pelaajat olivat myös aktiivisimpia ja osallistuivat 11/12 osakilpailuun.

Sarjaan osallistui 47 eri pelaajaa. Osakilpailuissa oli keskimäärin 13 pelaajaa (viime vuonna 11), eniten saunaturnauksessa (20) ja Seurasaaressa (21).

Osakilpailujen GP-pisteet ovat tulospalvelussamme.

16. joulukuuta 2016

Shakin amatööriturnauksia 2017

Helsingin Shakkiliitto (yhdessä Lauttasaaren Shakkikerhon kanssa) alkaa järjestää shakin amatööriturnauksia Shakkiareenalla vuodenvaihteen jälkeen, ensimmäisen kerran lauantaina 7.1.2017. Turnaukset on tarkoitettu

  • yli 16-vuotiaille (nuoremmille järjestetään nappulaturnauksia samaan aikaan),
  • shakin säännöt osaaville ja
  • vahvuusluvuttomille.

Welcome to the Amateur Chess Tournaments at Shakkiareena in Helsinki in 2017.

11. joulukuuta 2016

WCCM 2016 – Ruskaretki New Yorkiin

Allekirjoittaneelle tarjoutui mahdollisuus piipahtaa New Yorkissa shakin MM-ottelun aikana. Se tietysti velvoitti shakinharrastajana hankkimaan liput pelipaikalle. Aikatauluun sopivimmaksi valikoitui lopulta 10. ottelupeli, joka pelattiin kiitospäivän aattona, torstaina 26.11.2016.

MM-ottelu käynnistyi 11.11. ja lähti käyntiin tutun tuntuisesti tasapelein, joita ehdittiin pelaamaan 7 kierroksen verran ennen ensimmäistä ratkaisuun päätynyttä peliä. Maailmanmestaruuttaan puolustavan Magnus Carlsenin haastaja Sergey Karjakin onnistui ottamaan pelistä kokonaisen pisteen ja nousi ottelussa johtoon 4½–3½. Karjakin sai uuden vaihteen päälle ja Carlsen oli vähällä hävitä myös 9. pelin, mutta onnistui täpärästi pelastautumaan tasapeliin. Lehdistötilaisuudessa hän totesi, että ottelun tasoittamiseen on kolme kierrosta aikaa ja normaalisti sen pitäisi häneltä onnistua.

Kymmenennen kierroksen alussa oli siis jo odotettavissa, ettei helppoja tasapelejä ole tarjolla. Seurueemme saapui pelipaikalle noin puoli tuntia ennen kierroksen alkua ja totesimme pelipaikan turvatoimet varsin kevyiksi newyorkilaiseen standardiin nähden. Paikallisilla on tapana saapua tapahtumiin ennemminkin jälkijunassa, joten saimme vielä hyvät paikat pelien seuraamiseen varatusta katsomotilasta.

Katsomon lisäksi MM-turnauksen seuraamiseen varatulta alueelta löytyivät myös kahvio, matkamuistomyymälä, tv-studio ja käymälät. Kaikkialla oli mahdollista seurata studion lähetystä, jossa Judit Polgár ja vaihtuvat vieraat analysoivat peliä koko sen keston ajan. Katsomosta oli pääsy pimennettyyn huoneeseen, josta saattoi seurata pelaajia yksisuuntaisen peililasin läpi.

Carlsen saapui 10. peliin hieman ennen Karjakinia, ja tunnelma oli erittäin intensiivinen. Varsinkin Carlsen vaikutti levottomalta kellon käynnistämiseen asti. Tuomarin käynnistettyä kellon alkoivat molemmat pelata avausta nopeaan tahtiin. Pelin edetessä Karjakinilla olisi ollut mahdollisuus hyydyttää peli tasapeliksi 21. siirron kohdalla, mutta hän päätyi pelaamaan jatkon, joka mahdollisti Carlsenin hitaasti puristaa kohti voittoa.

Toimittajakunta oli jo ehtinyt pystyttää kameransa lehdistötilaisuutta varten, mutta ratkaisua saatiin lopulta odottaa vielä useiden tuntien ajan. Pelipaikalta oli pelin pitkittyessä ehtinyt poistua jo paljon ihmisiä, varsinkin lapsiperheet siirtyivät kiitospäivän viettoon toisaalle. Kun oli pelattu yli 6½ tuntia, oli Carlsen saavuttanut ylivoimaisen aseman ja Karjakin luovutti pelin.

Lehdistötilaisuuteen saapunut puolustava mestari sai yleisöltä raikuvat aplodit ja oli ilmiselvästi löytänyt jälleen hymynsä. Kymmenennen pelin lopputulos oli ottelun kannalta ratkaisevassa osassa, ja varsinaiset ottelupelit päättyivät lopulta tasan 6–6. Tie breakin nopeissa peleissä Magnus voitti selvästi 3–1 ja näin ollen jatkaa hallitsevana maailmanmestarina.

New York City on hyvä kohde shakkituristille muulloinkin kuin vain suurten tapahtumien yhteydessä. Kaupungissa, joka ei nuku koskaan, on paljon mahdollisuuksia myös shakilliseen ajanvietteeseen. Helppoja vierailukohteita ovat mm. Marshall Chess Club, Washington Square Park "blixti-hustlereineen" ja Thompson Streetin shakkikaupat.

Teksti ja kuvat Pasi Paasonen

JSM-kömmähdyksiä

Eilisen JSM-ottelun Lauttasaaren Shakkikerho – Shakkikerho Meriratsut moni peli ratkesi pahaan kömmähdykseen.

Aarno Eskelinen – Pekka Kauppala

45...g5 olisi mustan pienin eduin, mutta peli loppui lyhyeen: 45...c4?? 46.Lh3X 1-0.

Jyrki Heikkinen – Mikko Virkamäki

35...Tg8 olisi mustan selvin eduin, mutta valkea sai ratkaisevan edun pelijatkossa 35...Re3?? 36.Rxe4 Rxf1 37.Rxf6 f4
38.Lf5+
.

Jarmo Pystynen – Juha Heikkinen

24...exd6 olisi mustan eduin, mutta pelijatkossa valkea voitti upseerin: 24...Txd6?? 25.g4 Rde3? 26.gxf5 exf5 27.Rxd4! Txd4 28.Txe3.

10. joulukuuta 2016

JSM: LauttSK – Me-Ra

Kerhohuoneella 10.12.2016 pelattu seurajoukkueiden SM-kilpailun 2. divisioonan 4. kierroksen ottelu Lauttasaaren Shakkikerho – Shakkikerho Meriratsut päättyi 4–1:

1. Pekka Kauppala (2065) – Aarno Eskelinen (2160) 0–1
2. Jyrki Heikkinen (2058) – Mikko Virkamäki (1885) 1–0
3. Petr Veselý (1957) – Heikki Huhtamäki (1705) 1–0
4. Jarmo Pystynen (1962) – Juha Heikkinen (1643) 1–0
5. Evgeny Sobenin (1965) – Kari Jämbäck (1614) 1–0

Tällä kertaa parempi vahvuusluku ratkaisi jokaisella pöydällä. Kolmen tasapelin jälkeen oli mukava voittaa ottelu pitkästä aikaa.