5. helmikuuta 2017

Mustan etu?

Jos valkea ja musta pelaavat aina parhaan mahdollisen siirron, päättyykö shakkipeli pakottavasti tasan, vai riittääkö valkean avausetu voittoon? Tätä pulmaa on pohdittu pitkään; ehkä kvanttitietokone aikanaan löytää vastauksen.

Vai voisiko mustalla sittenkin olla mahdollisuuksia voitonpeluuseen? Hikaru Nakamurakin kertoi pelaavansa mieluiten mustilla, jos hänen on voitettava peli.

Tuttujen nyrkkisääntöjen mukaan avauksessa pitäisi

  • kehittää jokainen upseeri parhaalle paikalle ja
  • välttää siirtämästä samaa nappulaa useammin kuin kerran.

Koska valkea aloittaa pelin, musta pääsee pelaamaan viimeisen upseerin parhaalle paikalle viimeisenä, minkä jälkeen valkea on siirtopakossa: kaikki siirrot huonontavat hänen asemaansa.

Vai olisiko tässä päättelyssä jotain pielessä...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Logiikkasi ei toimi, sillä miten muuten on mahdollista, että musta tekee huonoimmassa tapauksessa matin valkoisesta kahdessa siirrossa, mutta valkoinen puolestaan vasta kolmessa siirossa. Eikös musta ole tällöin parempi? ;) t. Arzi

Anonyymi kirjoitti...

Päättelyssäsi on se vika, että valkoisen 1. siirto (paras vaihtoehto) ei ole upseerin siirto vaan sotilaan. Mustan 1. siirto (paras vaihtoehto) puolestaan saattaa olla upseerin siirto. Tällöinhän pakkosiirto kohdistuu mustaan, eikä valkoiseen. Valkoisella on tämän vuoksi mahdollisuus siirtää upseeri viimeisenä. t. Arzi

Lähetä kommentti