10. syyskuuta 2017

Lauttasaaren shakkiseniorit

Lauttasaaressa toimii aktiivinen shakkiseniorijoukko. Kokoonnumme joka torstai elokuun lopusta kesäkuun alkuviikoille. Nykyinen kokoontumispaikka on ravintola Casa Maren kabinetti.

Aluksi meillä on kahvi- tai teehetki, johon liittyy keskustelu ajankohtaisista uutisaiheista tieteestä, taloudesta, urheilusta yms. – kaikkea maan ja taivaan väliltä. Yritämme kuitenkin välttää politiikkaan ja uskontoon liittyviä aiheita. Keskustelut ovat antoisia ja asiantuntevia, onhan joukollamme monipuolista kokemusta työelämän monilta aloilta, ja koulutustasokin on korkea.

Vaatimuksena klubiimme pääsemiseen on 60 vuoden ikä, ja pitää olla eläkeläinen. Klubin kokoa emme halua kovin suureksi, sillä monista syistä nykyinen noin kahdeksan hengen jäsenyys tuntuu sopivalta: on tilakysymys, keskustelun sujuvuus ryhmässä, peliaika jne. Klubi ei ole virallisesti järjestäytynyt, eikä se ole avoin. Kun joku jäsen poistuu sairauden tai menehtymisen vuoksi joukosta, kutsutaan uusi jäsen jonkun klubilaisen suosituksesta. Nykyisessä joukossamme on viisi jäsentä Lauttasaaren Suomalaisesta Shakkikerhosta ja muutkin edustavat jotakin shakkiseuraa.

Noin puolen tunnin kahvihetken jälkeen pelaamme täyden turnauksen 10 minuutin ajoilla. Pelit ovat mielenkiintoisia ja rentoja, pieni juttelukin sallitaan, kunhan ei puututa toisten peleihin. Joukon pari shakkimestaria ovat yleensä parhaita, mutta eivät voittamattomia, tasomme on melko kova. Pelilaudat ja nappulat ovat lahjoituksina saatuja, ja niitä säilytetään viikolla ravintolan varastossa. Pelaajat tuovat mukanaan tarvittavat shakkikellot.

Pelien jälkeen ruokailemme ravintolassa, se on ehto, että saamme tilan käyttöömme. Alun kahvi ja lounaspöytä (salaatti, pääruoka, pannari hilloineen ja kahvi) maksavat tällä hetkellä 12,10 e. Hintaa pidämme oikein kohtuullisena. Usein ruokailuhetkemme venyy yli tunnin. Jännittävät keskustelut jatkuvat, ja ryhmässä testaamme knoppitieteen taitojamme. Käymme yhdessä läpi Ilta-Sanomien kymmenen kysymystä, usein yhdessä löydämme oikean vastauksen, vaikka aluksi kukaan ei sitä muista.

Klubi tuo todella mukavan vaihtelun viikko-ohjelmaan. Joukostamme on mukautunut oikein sopuisa tuttavaporukka. Tapaamme toki muissakin shakkitapahtumissa, sillä jäsenet ovat aktiivisia myös kilpailupelaajina. Olemme vierailleet toistemme syntymäpäivillä ja retkeilleet Virossa joko klubiporukkana tai shakkikerhon (SSK/LauttSSK) kilpailumatkoilla.

Klubin alkuhistoriasta en saanut tarkkaa tietoa, se ajoittunee 1970-luvulle. 1980-luvulla ja siitä eteenpäin toiminta on ollut vakiintunutta. Klubi ei ole mikään herraseura jäsenistön ammattien tai sukupuolen mukaan, tosin ainoa naispuolinen jäsen on ollut Kerttu Örlund/Kaila.

Varmaankin suurissa kaupungeissa – kuten Helsinki, Turku, Tampere, Oulu – saattaisi löytyä vastaavia porukoita. Kuuden hengen ryhmä olisi jo varsin toimiva. Tarvittaisiin vain pari aktiivista aloittajaa.

Teksti Olavi Mattila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti