2. heinäkuuta 2017

Heinäkuun pelaaja: Jyrki Kivinen

Shakkisiirtojen oppiminen

Joskus kansakouluaikaan löysin shakin säännöt Yrjö Karilaan kirjasta Antero Vipunen. Kun sitten innostuin asiasta enemmänkin, isäni opetti minua sen, minkä osasi, ja hankki vähän paremmin tarkoitukseen sopivia kirjoja.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Viime vuosina olen pitänyt melko rauhallista tahtia. Vakavampi pelaaminen on jäänyt lähinnä erilaisten joukkuekilpailujen varaan (JSM, HSL jne.).

Shakkikerhoon liittyminen

Aloittaessani vuonna 1976 oppikoulun Herttoniemen yhteiskoulussa siellä oli pieni mutta aktiivinen ja hyvätasoinen shakkikerho. "Oikeaan" shakkikerhoon päädyin vasta 1979 osallistuttuani Hyvinkään shakkiviikolle äitini työkaverilta tulleen vihjeen perusteella. Siellä olivat opettajina mm. Olli-Pekka ja Risto Kuula, jotka kehottivat käymään Pauligin huvilalla. Sen jälkeen liityin melko pian SSK:hon, eikä sittemmin tullut tarvetta vaihtaa.

Saavutukset shakissa

Ahkerimmin pelasin lukioaikoina, jolloin sain selon nostetuksi 1900:n paremmalle puolelle, mutta mitään mainittavampia saavutuksia ei tullut. Viime vuosina on saanut nauttia hyvistä joukkuetuloksista kolmosdivarissa, aina nousukarsintaan saakka.

Makea voitto

Nykyään etenkin pitkää peliä tulee pelatuksi sen verran harvoin, että kaikista voitoista osaa iloita, tulivat ne miten tahansa. Makein voitto on aina se viimeisin.

Onnekas voitto

Näitä on tietysti paljon enemmän kuin jaksaa muistaa. Yhdessä viikonlopputurnauksessa kesken rauhallisen avauksen vastustaja siirsi daamin suoraan suihin. (Olin pelannut Re5 ideana Rc4, joka olisi ollut normaali teoriajatko, mutta valkea keksi laudan ääressä uutuuden ja torjui tämän uhkauksen pelaamalla Dd3.)

Avausvalikoima

Avausteoriaa tuli opiskelluksi enemmän nuorempana. Nykyinen avausvalikoima selittyy aika pitkälti sillä, mitä niistä ajoista on jäänyt mieleen. Prosessi on ollut jossain määrin sattumanvarainen, esim. aikanaan piti opetella Marshallin gambiittia valkeilla, kun eräs Pauligin huvilan kanta-asiakas toistuvasti nuiji minut sillä. Mutta yleisesti ottaen pidän perinteisistä avauksista, joissa ei oteta turhia heikkouksia sotilasasemaan jne.

Pelityyli

Yleisesti ottaen minulla varmaan taktiikka on vahvempi kuin strategia. En ole erityisen hyvä loppupeleissä, mutta vähän yllättäviäkin pisteenpuolikkaita saa välillä pelastetuksi, kun jaksaa yrittää pelata loppuun asti tarkasti.

Miettimisaika

Yksittäiseen peliin sellainen JSM:ssä käytetty noin 5 tunnin peliaika on minusta mukava. Aikaa riittää ajatella sen verran kuin on tarpeen, mutta ei ehdi väsyä. Vartin pelit ovat hyvä tapa kokeilla avauksia ja kehittää rutiinia. Varsinaista pikapeliä on myös kiva joskun pelata, mutta se on vähän oma lajinsa.

Shakkimotto

"Shakkipelin voittaa pelaaja, joka tekee toiseksi viimeisen virheen." (Tartakower)

Haaste jäsenesittelyyn

Harri Hurme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti