Ladontajärjestelmä Tex ja sen päälle rakennettu makropaketti Latex ovat mm. tieteellisten julkaisujen kirjoittamisessa paljon käytetty yhdistelmä. Erityisesti Latex sopii matemaattisluonnontieteellisten tekstien kirjoittamiseen. Dokumentin laatiminen tapahtuu kahdessa vaiheessa: 1) kirjoitetaan lähdeteksti latex-notaatiolla 2) käännetään teksti haluttuun formaattiin, joita ovat esim. PS (postscript) tai Adoben PDF. Dokumenttien tekeminen on siis hieman monimutkaisempaa kuin tavallisella tekstieditorilla, mutta jälkikin on vastaavasti laadukasta ja julkaisukelpoista.
Latex on helposti laajennettavissa uusilla makropaketeilla. Shakkinotaation kirjoittamista varten on Latexiin erilaisia laajennuksia mm. chess, skak, skaknew, chessboard. Skaknew vaikutti pienellä tutustumisella laadukkaalta, joten päätin testata sitä pelien kommentointiin. Skaknew pitää pelitilanteen muistissa ja siitä pystyy luomaan diagrammeja haluamiinsa kohtiin. Kommentoin esimerkinomaisesti viime vuoden Lauttasaaren mestaruusturnauksen 3. kierroksen pelin Järvinen-Varjokallio. Latex-lähdeteksti ja siitä tuloksena saatu valmis PDF-tiedosto.
Windowsissa Latex-dokumenttien käännös tapahtuu seuraavasti:
1) Asenna Miktex-paketti ohjeiden mukaisesti. Muista laittaa päälle asetus, jolla Miktex lataa tarvittavat paketit automaattisesti.
2) Helpointa on kääntää latex-lähdeteksti PDF:ksi komentorivikomennolla "pdflatex varjokallio-jarvinen", joka luo samaan hakemistoon dokumentin varjokallio-jarvinen.pdf, jota voi katsella Adobe Readerilla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää komentorimpsuja "latex varjokallio-jarvinen", joka luo DVI-muotoisen dokumentin, "dvips varjokallio-jarvinen" muuttaa tuloksen Postscript-muotoon ja lopulta "ps2pdf varjokallio-jarvinen.ps" konvertoi Postscriptistä Aboden PDF-muotoon.
Scid-tietokantaohjelmassa on myöskin export to latex -toiminto, joka kirjoittaa chess-paketin mukaista notaatiota. Dokumentaatiota siinä ei kylläkään ollut ja en saanut pienellä väännöllä diagrammeja luotua. Kaikki Skaknew -paketissa olevat symbolit ja komennot löytyvät skaknew.tex ja vastaavasta skaknew.pdf -dokumentista. Latexin opettelu yleisemmin on varsin aikaa vievää, koska erilaisia laajennuksia on niin paljon. Esimerkkilähdetekstillä pääsee kyllä varsin hyvin alkuun nimenomaan shakkitekstien laadinnassa. Ongelmatapauksissa kannattaa käyttää Googlea.
Shakkikirjailijan ura ei siis ainakaan työkalujen puutteesta jää kiinni. Pelikokoelman lisäksi mahdollisia käyttökohteita voisivat olla avausmuistiinpanot, shakkitehtävät (diagrammeja saa luotua FEN-koodien perusteella) jne. Vielä pitäisi saada tarpeeksi laadukkaita pelejä pelattua, että niitä kehtaa esitellä vaikkapa shakillisessa autobiografiassa.
17. maaliskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Scid osaa muuten exportata LaTeXiin.
Joo niin tuossa mainitsinkin. Mulle vaan jäi epäselväksi miten siinä saa esim. diagrammit mukaan. Saako ne laittamalla laittamalla taikasanoja PGN:n sekaan vai pitäiskö ne itse lisätä Scidin generoimaan latex-lähdetekstiin?
Klikkaa kommenttieditorissa D (siinä ! !? ?? jne rivistössä), niin Scid lisää ko. asemasta diagrammin LaTeX-exporttiin.
Ok. Sillä siis kannattaa ainakin lähteä liikkeelle.
Lähetä kommentti