Pidän aikatasoituksilla pelattavista shakkiturnauksista, koska ensimmäinen turnausmenestykseni tuli sellaisesta. Löysin arkistoistani sanomalehti Keskisuomalaisesta muinoin leikkaamani jutun tammikuulta 1986:
Kuudennen kerran järjestetty cup-muotoinen syysturnaus, kahvilashakin perinteitä elvyttävä Ruthin cup on saatu päätökseen. Tämän Talven turnauksen jälkeen Keski-Suomen suurimman shakkitapahtuman (!) suosio (48 osanottajaa) on kiinnostuksella pantu merkille provinssimme ulkopuolellakin.
Ns. luokkapelaajia vastaan pelattaessa annettiin shakkia vain harrastuksekseen pelaaville "sunnuntaipelaajille" aikahyvitys. Tämä demokraattinen turnausjärjestelmä on osaltaan lisännyt kiinnostusta peleihin, joissa moni ennakkosuosikki on saanut tunnustaa harrastelijan paremmakseen. Paras esimerkki jo hyväksi todetun järjestelmän yllätyksiä provosoivasta luonteesta oli turnauksen toinen finalisti, Jyrki Heikkinen.
Kahden jäljelle jääneen ottelijan "kahdesta voitosta poikki" -finaali pelattiin sitten ilman aikatasoitusta. Risto Nevanlinnan voitto (2–0) turnauksen yllättäjästä ei siksi ollut mikään yllätys.
Ennen Ruthin cupia syksyllä 1985 olin pelannut lukion shakkikerhossa vuoden ajan, ja pelasimme shakkia myös välitunneilla. Lukiojoukkueemme pelasi puulaakiturnauksessa ja lukiojoukkueiden SM-turnauksessa, ja olin myös pelannut kahdessa seloturnauksessa, joissa olin saanut vahvuusluvun 1520.
Cupista tippui kahden tappion jälkeen. Kolmella ensimmäisellä kierroksella sain itseni vahvuisia vastustajia ja hävisin yhden pelin. Sen jälkeen voitin kaksi 1900-vahvuista pelaajaa, joita vastaan sain aikatasoitusta: 30 minuuttia vastaan 90 minuuttia.
Sen jälkeen kohtasin shakkimestarin Risto Nevanlinnan. Aikatasoitus oli mukava: 10 minuuttia vastaan 90 minuuttia. Päädyimme seuraavaan asemaan, jossa minulla oli mustilla sotilas vähemmän ja heikko a-sotilas:
28...Th8
Aktiivinen ja optimistinen siirto, uhkaahan 29...Tfh6 matein.
29.Te4
Parempi on 29.Te3 Ke7 30.d5 Tfh6 31.Txe6+ Txe6 32.dxe6 Tb8 valkean pienin eduin.
29...Tfh6 30.Th4 Txh4 31.gxh4 Txh4 32.Txa6
32...Tg4+ 33.Kf1 Th4 34.Ke1 Te4+ 35.Kf1 Th4 36.Ke1 1/2-1/2
Nevanlinna oli aikapulassa, ja tasapeli riitti hänellekin cupissa säilymiseksi.
Tuntuva aikatasoitus tosiaan toimii: harvoin pääsee pelaamaan yli 700 pistettä itseään vahvempaa pelaajaa vastaan noin tasaväkisen tuntuista peliä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti