Shakkisiirtojen oppiminen
9 vuotta vanhempi veli opetti, kun olin 10-vuotias.
Kuinka usein pelaat shakkia?
1960-luvun jälkeen oli 15–20 vuoden tauko, ja välillä pelasin vain työpaikkapelejä. Nykyään pari kertaa viikossa: kuulun myös Itä-Helsingin Shakkikerhoon, jossa pelaan maanantaisin. Lisäksi pelaan viikonlopputurnauksissa parin kuukauden välein.
Shakkikerhoon liittyminen
Liityin Helsingin Työväen Shakkikerhoon (HTS) 18-vuotiaana vuonna 1958. Se oli lähin kerho, ja työkaveri houkutteli. HTS:n toiminta lässähti 1990-luvulla, ja olin sen viimeinen puheenjohtaja. Liityin Lauttasaaren Shakkikerhoon 2000-luvun alussa.
Saavutukset shakissa
Olisin noussut shakkimestariksi 1960–70-lukujen taitteessa, mutta ratkaisevassa pelissä tein yhden huonon siirron Karhulan Työväen Shakkikerhon mestaruusturnauksessa.
Makea voitto
Voitin Ilmari Branderin nuorten SM-kisojen alkukierroksilla 1950-luvun lopulla. Suomen Shakki kirjoitti: "Hieno voitto Branderista. Tuleeko Järvisestä yllätysmestari?" Brander voitti nuorten Pohjoismaiden mestaruuden samana vuonna.
Katkera tappio
Pelasin veljen kanssa 100 pelin ottelun, joka oli tasatilanteessa ennen viimeistä peliä. Siinä veli pelasi siirron, joka näytti häviävän upseerin. Kun löin upseerin, veli teki ratsulla matin ja voitti ottelun.
Unohtumaton shakkikokemus
Pelasin kirjailija Mauri Sariolan kanssa satoja pelejä pienestä panoksesta hänen työhuoneellaan 1960-luvulla. Maurin täytyi voittaa yksi peli minun 10 voittoani vastaan. Hän ei koskaan yrittänyt ottaa siirtoja takaisin eikä selitellyt, vaan ilmoitti aina heti häviön jälkeen: "Käännetään lauta."
Arvokkaimmat päänahat
Voitin Paul Keresin simultaanissa Helsingin työväentalolla 1960-luvulla. Mukana oli noin 30 pelaajaa. Pelin jälkeen Keres ei ensin antanut nimikirjoitusta pöytäkirjaan, mutta lopulta veti siihen viivan.
Avausvalikoima
Avopelejä.
Pelityyli
Reipasta hyökkäyspeliä. Heikkouksia on loppupeli, vahvuuksia keskipelin sekavat asemat, joissa pääsee sommittelemaan.
Shakkimotto
Pilke silmäkulmassa.
Shakki-idolit
Ojasen Kallea tuli seurattua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti