4. syyskuuta 2014

Shakin tulevaisuudesta

Suomen Shakkiliitto pohtii tulevaisuuden strategioita 5.9.2014. Keskustelimme shakin tulevaisuudesta myös Lauttasaaren Shakkikerhon hallituksessa; alla yhteenveto meidän mielestämme tärkeistä asioista.

Miten saisimme mukaan shakkitoimintaan aikuisia, joista moni jo osaa pelata tai haluaisi opetella pelaamaan shakkia:

  • Internetissä shakkia pelaavia on taatusti enemmän kuin kerhoissa pelaavia. Voisiko heitä houkutella kokeilemaan lähishakkia esimerkiksi ilmaisturnauksilla?
  • Suurimpiin kaupunkeihin muuttaa paljon ulkomaalaisia. Moni on kertonut, että on vaikea löytää tietoa esimerkiksi Helsingin shakkitoiminnasta englanniksi.

Kun googlaa esimerkiksi helsinki chess, englanniksi löytyy tietoa muutamasta kerhosta (Helsingin Shakkiklubi, Lauttasaaren Shakkikerho, Garde), mutta niiden lisäksi löytyy

  • Helsingin Shakkiliiton (ja Shakkiareenan) suomenkielinen kotisivu ja
  • Suomen Shakkiliiton ikivanha englanninkielinen sivu.

Shakkiliitot saisivat lisätä englanninkielistä näkyvyyttään verkossa ja pitää tiedot ajan tasalla.

Suomen Shakkiliiton mukaan sen tarkoitus on edistää shakinpeluuta. Näin ollen

  • Shakinpelaamista haittaavat rajoitukset pitäisi poistaa, esimerkiksi ulkomaalaiskiintiöt joukkueturnauksissa.
  • Fiden kaikkia sääntöjä (esimerkiksi kovia rangaistuksia pelin alusta myöhästymisestä tai kännykän soimisesta) ei pidä ottaa käyttöön Suomessa. Säännöt on tehty ammatikseen shakkia pelaaville, kun taas Suomessa shakki on vain harrastus.

Osa rahoista shakkiin tulisi saada valtiolta tai kunnalta koulujen tuntiopetuksena. Shakista pitäisi saisi koulujen valinnainen aine, esimerkiksi kuvaamataidon, musiikin, uskonnon tilalle. Joku ei osaa lainkaan piirtää, mutta saattaisi olla lahjakas shakissa.

Miksi shakki on suosittua monessa lähimaassa (Norja, Islanti, Iso-Britannia, Hollanti, Venäjä, Armenia)? Voisiko noiden maiden oppeja hyödyntää Suomessa?

1 kommentti:

Jouzer kirjoitti...

Varhaisaikuisena shakin aloittelijana (pääasiassa netissä. ikä 25) ajattelin antaa omaa näkökantaa asiaan.

Kävin kerran paikallisen shakkikerhon iltoja kokeilemassa ja päätin mennä uudestaan vasta sitten kun koen olevani 1200-1400 ELO vaikka chess.com

Pääsyy oli ehkä ettei shakin alottelijoita tai huonoja shakkipelaajia tunnu käyvän ja kaikki tuntuvat olevan vanhoja ja vahvoja jermuja, eli ei ole kovin innostavaa mennä pelaamaan leuka rinnassa. Mistä päästään pointti b -->

Ainakin shakkiseurassa missä minä kävin kokeilemessa ei aikaa jäänyt pelien läpikäymiseen tai että joku olisi antanut vähän vinkkiä. Pelaavissa pöydissä oli niin hiljaista ettei pienen tauon aikana edes hiljaa viittinyt avata keskustelua. Täten hyöty ja sosiallistuminen jää vähälle. Ja kun pelit oli pelattu porukka katosi kun salamaniskusta.

En minä hauku, minusta vaan tuntuu ettei minulla ole asiaa sinne vielä tässä vaiheessa shakkiuraani, rupean kyllä käymään jos tästä omin avuin etenen. :)

Paikka jossa minä kävisin olisi mielellään esim joku pubi tai kerhohuone missä tietää että sinne ei tarvi kun mennä ja siellä on joku pelaamassa shakkia tai voisi edes jostain netistä kattoa onko siellä pelaajia (ei mahdollista?)

Tai jos olisi joku mielellään aloittelijaystävällinen. aktiivinen ja innokas kerho jossa aikaa ja kanssatovereita olisi reilusti.

Mutta en tiedä oonko mä mikään mediaanimielipide tästä kohderyhmästä, olen huomannut että muutama kaverilla syttynyt kipinä mikä on kai kaikilla nopeaan sammunut kun shakin opettelu on vaikeaa, pelit on alussa tosi vaikeita, ja itse live pelien järjestäminen meidän porukoissa vaatii paljon suunnittelua ja aikataulutusta. Helpompi näpäyttää pleikkari päälle. Enkä syytä heitä, en minäkään juurikaan ihastunut shakkiin heti, vaan vasta ensimmäisen kirjan ja 50 (?) pelin jälkeen.

Ja sen vielä sanon että shakin kannattaisi päästä vahvasta "älykkäiden peli" stigmastaan, uskon että se on yksi pääasiallisia syitä miksi pieni osa lapsista/nuorista hakeutuu pelin ääreen ja suuri osa lapsista/nuorista kiertää pelin kaukaa. (leimautuminen) Vasta viime vuosina olen lakkanut välittämästä muiden mielipiteistä ja ehkä syy seurauksena kiinnostunut shakista. (ikää 25) Tosiasiassa shakissa voi ymmärtääkseni oikeastaan kuka vaan riittävällä panostuksella nousta melko taitavaksi pelaajaksi, eikä tarvi olla mikään "nörttipoika".

Lisäksi kun perustaktiikat oppii ja vaikka pari ansaa ja avausta, peli on oikeasti todella hauska peli pelata, etenkin sellaiselle joka tykkää pleikkarilla tai tietokoneella pelata taitokilpailupelejä, joten uskoisin että shakinpelaajat voisi olla paljon suurempi ryhmä tulevaisuudessa, jos sitä ajetaan oikeaan suuntaan.

Aihe häiritsee itseänikin ja halusin jakaa analysiini asiasta. Toivottavasti vuodet tuovat muutosta. Olen koettanut miettiä mitä voin itse tehdä asialle enkä ole oikein muuta keksinyt kun jakaa Bobby Fischer Teaches Chess kirjoja ja peluuttaa kavereita.

Lähetä kommentti