11. joulukuuta 2016

WCCM 2016 – Ruskaretki New Yorkiin

Allekirjoittaneelle tarjoutui mahdollisuus piipahtaa New Yorkissa shakin MM-ottelun aikana. Se tietysti velvoitti shakinharrastajana hankkimaan liput pelipaikalle. Aikatauluun sopivimmaksi valikoitui lopulta 10. ottelupeli, joka pelattiin kiitospäivän aattona, torstaina 26.11.2016.

MM-ottelu käynnistyi 11.11. ja lähti käyntiin tutun tuntuisesti tasapelein, joita ehdittiin pelaamaan 7 kierroksen verran ennen ensimmäistä ratkaisuun päätynyttä peliä. Maailmanmestaruuttaan puolustavan Magnus Carlsenin haastaja Sergey Karjakin onnistui ottamaan pelistä kokonaisen pisteen ja nousi ottelussa johtoon 4½–3½. Karjakin sai uuden vaihteen päälle ja Carlsen oli vähällä hävitä myös 9. pelin, mutta onnistui täpärästi pelastautumaan tasapeliin. Lehdistötilaisuudessa hän totesi, että ottelun tasoittamiseen on kolme kierrosta aikaa ja normaalisti sen pitäisi häneltä onnistua.

Kymmenennen kierroksen alussa oli siis jo odotettavissa, ettei helppoja tasapelejä ole tarjolla. Seurueemme saapui pelipaikalle noin puoli tuntia ennen kierroksen alkua ja totesimme pelipaikan turvatoimet varsin kevyiksi newyorkilaiseen standardiin nähden. Paikallisilla on tapana saapua tapahtumiin ennemminkin jälkijunassa, joten saimme vielä hyvät paikat pelien seuraamiseen varatusta katsomotilasta.

Katsomon lisäksi MM-turnauksen seuraamiseen varatulta alueelta löytyivät myös kahvio, matkamuistomyymälä, tv-studio ja käymälät. Kaikkialla oli mahdollista seurata studion lähetystä, jossa Judit Polgár ja vaihtuvat vieraat analysoivat peliä koko sen keston ajan. Katsomosta oli pääsy pimennettyyn huoneeseen, josta saattoi seurata pelaajia yksisuuntaisen peililasin läpi.

Carlsen saapui 10. peliin hieman ennen Karjakinia, ja tunnelma oli erittäin intensiivinen. Varsinkin Carlsen vaikutti levottomalta kellon käynnistämiseen asti. Tuomarin käynnistettyä kellon alkoivat molemmat pelata avausta nopeaan tahtiin. Pelin edetessä Karjakinilla olisi ollut mahdollisuus hyydyttää peli tasapeliksi 21. siirron kohdalla, mutta hän päätyi pelaamaan jatkon, joka mahdollisti Carlsenin hitaasti puristaa kohti voittoa.

Toimittajakunta oli jo ehtinyt pystyttää kameransa lehdistötilaisuutta varten, mutta ratkaisua saatiin lopulta odottaa vielä useiden tuntien ajan. Pelipaikalta oli pelin pitkittyessä ehtinyt poistua jo paljon ihmisiä, varsinkin lapsiperheet siirtyivät kiitospäivän viettoon toisaalle. Kun oli pelattu yli 6½ tuntia, oli Carlsen saavuttanut ylivoimaisen aseman ja Karjakin luovutti pelin.

Lehdistötilaisuuteen saapunut puolustava mestari sai yleisöltä raikuvat aplodit ja oli ilmiselvästi löytänyt jälleen hymynsä. Kymmenennen pelin lopputulos oli ottelun kannalta ratkaisevassa osassa, ja varsinaiset ottelupelit päättyivät lopulta tasan 6–6. Tie breakin nopeissa peleissä Magnus voitti selvästi 3–1 ja näin ollen jatkaa hallitsevana maailmanmestarina.

New York City on hyvä kohde shakkituristille muulloinkin kuin vain suurten tapahtumien yhteydessä. Kaupungissa, joka ei nuku koskaan, on paljon mahdollisuuksia myös shakilliseen ajanvietteeseen. Helppoja vierailukohteita ovat mm. Marshall Chess Club, Washington Square Park "blixti-hustlereineen" ja Thompson Streetin shakkikaupat.

Teksti ja kuvat Pasi Paasonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti