11. tammikuuta 2018

Osmo Kailan elämäkertakirja

Kirja SSK:n ja koko maan shakin suurmiehestä Osmo Kailasta on vihdoin ilmestynyt.

Osmo Kaila syntyi 11.5.1916 ja kuoli 3.6.1991. Hänen syntymänsä 100-vuotispäivää muisteltiin juhlavasti keväällä 2016. Osmo Kaila oli meille kaikille tuttu legendaarinen suomalainen shakkimestari ja shakkitoimittaja, jonka shakillinen elämäntyö on ollut mittaamattoman arvokas maamme shakkiharrastukselle.

Kaila oli koko ikänsä Suomalaisen Shakkikerhon jäsen ja toimi ainakin yli kaksi vuosikymmentä kerhon sihteerinä. Kaila asui ja vaikutti Lauttasaaressa ja oli uudelleen herättelemässä henkiin myös Lauttasaaren Shakkikerhoa.

Kaila oli tunnettu shakkikirjoittaja ja kirjoitti shakista useita shakkioppaita ja piti vuosikymmenten ajan shakkipalstoja useissa lehdissä, muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa.

Kaila nousi shakkimestariksi vuonna 1938, voitti shakin Suomen mestaruuden vuosina 1939–45 ja 1954 ja Pohjoismaiden mestaruuden vuonna 1946. Kansainvälisen shakkimestarin arvonimen hän sai vuonna 1952.

Erityisen lähellä Kailan sydäntä oli tehtäväshakki, missä hän vielä vuonna 1990 saavutti hienosti tehtäväshakin kansainvälisen FIDE-mestarin arvon.

Mielenkiintoinen Osmo Kailan elämäkertakirja Thomas Ristojan kirjoittamana julkaistaan tulevana viikonloppuna Shakin päivänä sunnuntaina 14.1.2018 kello 13:00 alkavassa tilaisuudessa Shakkiareenalla. Kaikki joukolla mukaan kuulemaan! Luvassa on myös paljon muuta mielenkiintoista shakkiasiaa.

Teksti: Seppo Aakio, ex-SSK:n sihteeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti