1. joulukuuta 2018

Turnaukseen valmistautumisesta

Seppo Järvisen (1940–2018) omaiset antoivat luvan julkaista hänen jäämistöstään löytyneen yhteenvedon shakin avoimesta SM-kilpailusta, joka pelattiin Matinkylässä kesä–heinäkuussa 1985.

Seppo (selo 1906) kommentoi jokaista peliään tähän tyyliin:

Kierros 8, torstai 4.7. Mustan selo 1742.
Pelivire: kohtuullinen.
Tuntoja: Vastustaja oli tuttu ennestään. Yksi häviö ja voitto aikaisemmin. Pelasin mielestäni tarkasti. Vastustaja ei kai tiennyt, miten suhtautua avonaiseen peliin. Hän alkoi liian aikaisin hyökkäyksen kuningastani vastaan. Tarkasti ottaen pystyin lyömään vastustajan hyökkäyksen pysähdyksiin. Sain myös vastapeliä, johon musta ei löytänyt lääkkeitä.
Pelin aikana: 1 vishy + kahvi sokerilla.
Tulos: 1–0.

Sepon mielestä kilpailu meni tyydyttävästi: 3 häviötä, 6 tasapeliä ja 2 voittoa. Seppo kirjoitti turnauksesta yhteenvedon, "turnaukseen valmistautumisen tarkistuslistan":

  1. Pelien aikana tuli kokeiltua ruoka-annoksia. Tulos osoittaa, että nälässä ja vain nälässä pelini kulkee parhaiten. Liian lyhyt ruokailun ja pelin väli kostautuu välittömästi. Edes muutama voileipä ja kupillinen kahvia ei tee hyvää. Seuraavassa turnauksessa täytyy ruokailu järjestää niin sopuisasti, että se ei häiritse peliä. Pelin aikana käy ehkä vishy ja kahvi. Niitä tuli nautittua reippaasti, eivätkä ne mielestäni haitanneet pelin kulkua.
  2. Muutaman kierroksen jälkeen alkoi päivittäinen työssäkäynti näkyä selvänä väsymyksenä. Alkukierrokset menivät hyvin, kun väsymys ei painanut. Tiesin tämän kyllä etukäteen, mutta arvelin selviäväni. Näin ei kuitenkaan käynyt. Viimeiset kierrokset pelattiin viikonloppuna, mikä vaikutti piristävästi peleihini. Kaksi viimeistä peliä olivat tasapelejä.
  3. Seuraavaan turnaukseen on hankittava sekundantti. Avustajan pitää olla vähintään samantasoinen kuin itse, mieluimmin korkeatasoisempi shakillisesti. Hän voi katsoa keskeneräisiä pelejä, ja saan itse levätä.
  4. Loma turnauksen aikana on välttämätön, jos halutaan hyvä lopputulos.
  5. Jokaisen kierroksen jälkeen on paikallaan täydellinen rentoutuminen. Henkinen valmistautuminen seuraavaa kierrosta varten on tärkeää.

Seppo pohti myös hypnoosin vaikutusta pelien kulkuun:

  • Pelasin lähes parhaimmillani lauantaina 29.6., jolloin oli kaksi kierrosta. Aamukierroksella pelini oli parasta, mitä sain irti. Vaikka lopputulos oli tasapeli, niin vastuskin oli kärkipäästä. Oli mukava pelata, siirrot löytyivät helposti. Iltakierroksen vastustajani [Eero Hintikka (2054)] oli lopulta jakamassa turnauksen voittoa.
  • Toinen mainittava pelipäivä oli maanantai 1.7. Silloin tunsin pelaavani äärirajoillani, parasta mitä itsestäni sain irti. Myös taistelutahtoa löytyi runsaasti. Hypnoosi nosti pelitasoa ainakin 25 %.
  • Hypnoosi olisi varmaan vaikuttanut voimakkaammin, mutta päivittäinen työssäkäynti verotti voimiani. Turnauksen aikana ei ilmaantunut mitään negatiivista, johon olisi ollut syynä hypnoosi.
  • Yllättävän runsas tasapelien määrä kertoo, että löytyi taistelutahtoa, jota joskus on puuttunut. Yritin monessa pelissä voittoa, vaikka sitä ei tullutkaan.
  • Kaiken kaikkiaan hypnoosin kokeilu shakkiin oli positiivista. Sitä täytyy jatkaa ja kehittää sellaiseksi, joka tekee itseni entistä vahvemmaksi.

Kursivoitu teksti Seppo Järvinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti