12. helmikuuta 2020

Helmikuun pelaaja: Juhani Lehti

Shakkisiirtojen oppiminen

Opin siirrot tädiltäni n. 5-vuotiaana. Myös isäni ja isoveljeni pelasivat, joten pääsin kehittymään, kun piti pyristellä heitä vastaan. Isäni teki aluksi aina koulumatin eikä neuvonut, miten se torjutaan. Jouduin keksimään puolustuksen itse.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Tällä hetkellä olen ihan jäähdyttelijä: pelaan vain JSM-pelit enkä juuri seuraakaan shakkia. MM-ottelut sentään katson netistä.

Shakkikerhoon liittyminen

Vuonna 1985 tapasin koululaiskisoissa Sami Pihlströmin, joka oli silloin SSK:n jäsen. Hänen kehotuksestaan minäkin liityin enkä ole sen koommin varsinaisesti vaihtanut kerhoa. Nyt olen fuusion tuloksena LauttSSK:ssa.

Saavutukset shakissa

Kun huomasin, että pärjään shakissa aika hyvin, otin ns. shakkiurani päätavoitteeksi shakkimestaruuden. Ainoa vaihe, jossa olen määrätietoisesti opiskellut ja treenannut shakkia, oli kun mestaruus oli melko lähellä. Sen saavuttamisen jälkeen en ole välittänyt tavoitella suurempia.

Paras yksittäinen tulokseni on SM-kulta nopeassa shakissa vuonna 2007. Se tuli tavallaan vahingossa, sillä silloin aktiivisin pelaamiseni oli jo takana.

Paras peli

Mieleen jääviä suorituksia ovat sellaiset, joissa asemasta onnistuu rutistamaan enemmän kuin siinä oikeastaan olisi, siis esimerkiksi surkeasta asemasta tasapelin. Se on oma taiteenlajinsa, josta opin paljon Harri Hurmeen pelejä vierestä seuraamalla.

Onnekas voitto

Turnauksessa, jossa korotuin mestariksi, oli tämmöinenkin peli (minä mustilla):

1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Rc3 Rf6 4.g3 Lc5 5.Rxe5?? Rxe5 0-1.

Olisin korottunut ilman tätäkin, mutta silti tuntui, että nyt on onnikin puolella.

Unohtumaton shakkikokemus

Olen pelannut varsinaisen SM-kilpailun kaksi kertaa, ja ne ovat kyllä jääneet mieleen.

Arvokkaimmat päänahat

Vuoden 1990 kieppeillä pelasin ahkerasti viikonlopputurnauksia, joissa oli silloin mukana paljon virolaisia ammattipelaajia, kun Suomen pienet palkintorahat olivatkin Virossa isoja rahoja. Pärjäsin monia heitä vastaan paremmin kuin selojen perusteella olisi odottanut. Voitin ainakin Luikin, Vetemaan, Svörjagovin, Kärnerin ja Remmelin. Suhteessa omaan silloiseen tasooni nämä ovat olleet arvokkaita pisteitä.

Avausvalikoima

Vaikka en ole viime aikoina juuri pelannut, pelikäsitykseni on kuitenkin kehittynyt, niin että avausvalikoimani on tavallaan vanhentunut. En tiedä, pitäisikö ryhdistäytyä uusimaan se. Nykyisin tahdon päästä avauksesta asemaan, jossa kummallakaan pelaajalla ei ole valmista systeemin sanelemaa suunnitelmaa.

Pelityyli

Olen kehittynyt juuri kliseen mukaisesti, eli taktisesta hyökkäyspelaajasta asemallisempaan suuntaan. Suurin heikkouteni on tällä hetkellä pelaamattomuus.

Shakkimotto

Ensimmäisestä munauksesta peli vasta alkaa.

Miettimisaika

En ole koskaan pitänyt blikstistä ja nykyisin kieltäydyn pelaamasta sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti