15. elokuuta 2020

Shakkiseniorit ja LauttSSK elokuisessa Tallinnassa 13.8.2020

Lähdimme matkaan jo 22. kertaa ottelemaan perinteisestä LauttSSK:n/SSK:n "Tallinnan 5 min. pikapelimestaruudesta". Tämä oli jo 4. kerta LauttSSK:na. Koronatunnelmat hieman sävyttivät tällä kertaa reissuamme, mutta se ei menoa mitenkään haitannut. Varasimme kuitenkin M/S Finlandialta meno- ja paluumatkalle oman kabinetin tarjoiluineen, mikä osoittautui erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Miellyttävät rauhalliset tilat omalla porukalla ja mielin määrin hyvää purtavaa ja juomaa tarjolla.

Menomatkan alkukarsinta pelattiin täytenä turnauksena, ja jännittävän kisan tulokset olivat seuraavat: 1.–2. Seppo Aakio ja Juhani Lehti 6½/8, 3. Mauno Kangas 5½, 4. Eero Patola 5, 5. Jukka Tuovinen 4, 6.–8. Harri Nyrhinen, Timo Siikonen ja Olavi Mattila 2½, 9. Reijo Rautio 1. Tulokset vastasivat suunnilleen ennakko-odotuksia, mutta yllätyksiä koettiin ja erityisesti Kankaan Manun suoritus oli erinomainen, mm. voitto Aakiosta ja tasapelit Lehteä, Tuovista ja Nyrhistä vastaan!

Karsinnan perusteella määräytyneet jatkon cup-ottelut pelattiin paluumatkalla "paras neljästä" -systeemillä. Tarvittaessa ratkaisu haettiin Armageddon-katkaisupelillä, jossa valkealla on 6 ja mustalla 4 min., mutta mustalle riittää tasapeli voittoon.

Otteluparien tulokset ja myös koko kisan lopputulokset:

  • 1. kierros: Aakio–Mattila 3–0, Lehti–Siikonen 3–0, Kangas–Nyrhinen 3–2 (Armageddon), Tuovinen–Patola 2½–½
  • 2. kierros: Aakio–Tuovinen 3–0, Lehti–Kangas 3–0, Patola–Mattila 2½–0½, Nyrhinen–Siikonen 3–0
  • 3. kierros: mestaruusottelu: Aakio–Lehti 2½–2½, (Armageddon), pronssiottelu: Tuovinen–Kangas 3–0, sijat 5–6: Patola–Nyrhinen 3–2, sijat 7–8: Mattila–Siikonen 3–1, ja 9. Rautio

Mestaruus ratkesi jälleen äärimmäisen tiukan taistelun jälkeen Lehden ja Aakion välillä. Finaalin kaksi ensimmäistä peliä menivät tunnustellessa tasan, ja sen jälkeen kumpikin voitti pelin, joten jouduttiin katkaisupeliin. Arvonnassa mustat valinnut Aakio onnistui kovan rutistuksen jälkeen pakottamaan valkeasta tasapelin ikuisella shakilla. Voitollaan Aakio siirtyi myös 22 vuoden maraton-taulukon kärkeen 8 mestaruudellaan.

Ensimmäisen mitalinsa pronssin muodossa nappasi Tuovisen Jukka selvällä voitollaan Manu Kangasta vastaan. Patola ja Nyrhinen kävivät 5. sijasta kovan otatuksen, jossa Eero osoittautui tällä kertaa onnekkaammaksi. Mattila voitti Siikosen Timon ja perää piti suosiolla Raution Reijo.

Sää matkallamme oli elokuisen lämmin, mutta aurinko ei pahemmin näyttäytynyt. Tämän kertaiseksi tutustumiskohteeksemme valitsimme valokuvataidekeskus Fotografiskan, joka on juuriltaan ruotsalainen valokuvamuseo, jolla on museot Tukholman lisäksi Lontoossa ja New Yorkissa ja viime vuodesta lähtien myös Virossa trendikkäällä Tallinnan Telliskivi-alueella. Museossa esitellään kiertäviä valokuvanäyttelyjä, ja meillä oli mahdollisuus nähdä Bryan Adamsin hienoja ja tarkkoja mustavalko-otoksia. Aivan oikein – sama mies – maailmankuulu rock-tähti, mutta kuten nyt yllätykseksemme totesimme, myös maailmanluokan valokuvausammattilainen!

Museoelämyksen jälkeen päätimme tehdä pienen päiväkävelyn ja kapusimme mm. läheiselle Toompean mäelle, keskiaikaiseen yläkaupunkiin, josta avautuu mahtavat näköalat yli koko Tallinnan. Tuttu paikka jo ennestäänkin kaikille meille Tallinnan kävijöille. Kävelyretken päätteeksi siirryimme alas kuuluisaan Rataskaevu-ravintolaan, josta Timo oli varannut seurueellemme pöydän. Gourmet-tyyppisen ravintolan antimet olivat tasokkaita ja makumaailmoja löytyi joka lähtöön! Jälkiruoat päätimme kuitenkin – ettei perinneputki mene rikki – nauttia jälleen Maijasmok-kahvilassa. Ihanat leivokset, hyvä kahvi ja Vana Tallinn saivat kyytiä! Mutta Raatihuoneen torin pikapelit jäivät meiltä tällä reisulla väliin, kun sää eikä olosuhteetkaan tätä erityisesti puoltaneet.

Mahtava ja lämminhenkinen matka, josta suurkiitokset kaikille osallistujille! Ensi vuonna uudestaan!

Kirjoitti Seppo Aakio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti