19. elokuuta 2021

Shakkiseniorit ja LauttSSK elokuisessa Tallinnassa 18.8.2021

Jo täydet 25 vuotta on vierähtänyt näiden Tallinnan-reissujen aloittamisesta. Kerran jäi väliin ja kerran pelattiin Ljubljanassa, joten tämä oli 23. kerta, kun lähdettiin matkaan ottelemaan perinteisestä LauttSSK:n/SSK:n "Tallinnan 5 min. pikapelimestaruudesta".

Koronatunnelmat sävyttivät edelleen vahvasti reissuamme, ja vaikka mielipiteitä oli kovin erilaisia, niin eipä se menoamme haitannut. Viime vuoden hyvän kokemuksen pohjalta varasimme MS/Finlandialta taas sekä meno- että paluumatkalle kabinetin tarjoiluineen. Oma rauha ja paljon hyvää purtavaa ja juomaa.

Alkukarsinta pelattiin menomatkalla "round robin" -turnauksena, ja jännittävän kisan tulokset olivat seuraavat:

1. Seppo Aakio 8/9, 2. Juhani Lehti 7, 3. Jukka Tuovinen 6½, 4. Kai Backman 5½, 5.–7. Pekka Kauppala, Timo Siikonen ja Eero Patola 4½, 8. Olavi Mattila 2, 9. Reijo Rautio 1½ ja 10. Mauno Kangas 1.

Tulokset vastasivat suunnilleen vahvuuslukuja, mutta erityisesti Kain lähes häviötön suoritus oli erinomainen, samoin Timon aloitus: 4 voittoa putkeen, mm. Kauppalaa vastaan.

Karsinnan perusteella määräytyivät cup-ottelut, jotka pelattiin paluumatkalla "paras neljästä" -systeemillä.

Otteluparien tulokset ja samalla koko kisan lopputulokset:

  1. kierros: Aakio–Mattila 3–0, Lehti–Patola 3–0, Tuovinen–Siikonen 3–0, Kauppala–Backman 3–2.
  2. kierros: Aakio–Kauppala 3–0, Lehti–Tuovinen 3–2.
  3. kierros: Mestaruusottelu: Lehti–Aakio 2½–1½. Pronssiottelu: Kauppala–Tuovinen 2½–1½. Sijoista 5–10 pelattiin täysi ja erittäin tasainen turnaus: 5. Patola 3½, 6.–8. Backman, Mattila ja Siikonen 3, 9. Rautio 2, 10. Kangas ½.

Mestaruus ratkesi jälleen äärimmäisen kovan taistelun jälkeen Lehden ja Aakion välillä. Oli viides kerta peräkkäin, kun nämä kaksi kohtasivat finaalissa. Kolme ensimmäistä peliä päättyivät lopulta tiukan blixtaamisen jälkeen tasan, vaikka Lehdellä oli jo upseeri enemmän parissa pelissä. Neljännessä ja ratkaisevassa pelissä Lehti lopulta onnistui viemään värinsä voittoon ja Aakio kärsi koko kisan ensimmäisen ja ainoan häviönsä ja joutui tyytymään hopeaan.

Tällä kolmannella mestaruudellaan Juhani Lehti siirtyi 23 vuoden maraton-taulukossa Markku Henttisen ohi kolmanneksi. Kokenut Kauppalan Pekka sai nyt nimensä kunniataulukkoon ensimmäisellä pronssillaan. Pekka oli lopulta niukasti parempi hyvin taistellutta Jukkaa vastaan. Eero Patola otti sijoituskisan voiton, mutta 3 seuraavaa sijaa selvisi vasta vertailun jälkeen Kain, Olavin ja Timon kesken. Loput sijat menivät Reijolle ja tällä kertaa hieman vaisunoloisesti pelanneelle Maunolle.

Matkamme sääksi oli povattu kovaa sadetta ja tuulta, mutta onneksi kumpikaan näistä ei toteutunut. Mukana raahattuja sateenvarjoja ei tarvittukaan. Vierailimme monelle jo entuudestaan tutussa taidekeskus Kumussa tutkimassa Viron kuuluisimpien taidemaalareiden eri aikakausien ja taidesuuntien tuotantoa. Pikanttina yksityiskohtana, erityisesti taulu "Naisia rannalla" kirvoitti osan meistä syvälliseen ja mielenkiintoiseen analyysiin. Loistavaa valon ja värien hallintaa!

Museoelämyksen jälkeen teimme pienen kävelypyrähdyksen läpi Kadriorgin puisto- ja bulevardialueen. Tämän jälkeen siirryimme taksilla vanhaan kaupunkiin ja ravintola Olde Hansaan lounastamaan. Ja päätteeksi – yllätys yllätys – pakollinen Tallinnan-vierailijan käynti Maijasmok-kahvilassa ihanien leivosten, hyvän kahvin ja tuttujen kyytipoikien maailmaan. Aurinkokin taas paistoi.

Mahtava kokemus ja muistijälki, josta lämmin kiitos kaikille osallistujille. Ensi vuonna uudestaan!

Kirjoitti Seppo Aakio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti