8. tammikuuta 2022

Tammikuun pelaaja: Lauri Pajunen

Shakkisiirtojen oppiminen

Isäni opetti minut pelaamaan shakkia joskus kauan, kauan sitten. Olisinkohan ollut kolmen tai neljän vanha.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Netissä lähes päivittäin – laudan äärellä harvemmin kuin haluaisin, mutta lähes kerran viikossa, joko LauttSSK:n viikkoturnauksissa tai aloittelijapeleissä.

Shakkikerhoon liittyminen

Liityin LauttSSK:n jäseneksi vähän sen jälkeen kun Pekka Kauppala, tuo ruutulaudan barbaari, kannusti minua tulemaan LauttSSK:n viikkopikapeleihin. Vaikka tulokset olivatkin mitä olivat, kokemus itsessään oli sen verran mukava, että päätin käydä uudelleenkin katselemassa, mitä muita peliveikkosia paikalle ilmestyi.

Saavutukset shakissa

Hyvin vähäiset. Muutaman kerran olen voittanut chess.comin sveitsiläistyylisen Rapid-turnauksen, mutta lasketaanko nyt noita.

Tosin isäni pieksin viimeinkin viime kesänä – noin 25 vuoden tappioputki katkesi, kun isäni andalusialainen puolustus (älkää kysykö) murtui Lontoon systeemin edessä.

Onnekas voitto

Käytetään mieluummin onnekasta tasapeliä. Pelasin nuorta, alle 10-vuotiasta junioria vastaan pidempää peliä, ja tämä ryökäle onnistui ryöväämään pelin alkuvaiheessa hevosella kaksi sotilastani ja lähetin. Se pikkumongoli painoi päälle kuin mikäkin Genghis Khan, menetin daamini tornia vastaan myöhemmässä vaiheessa peliä, mutta jotenkin onnistuin saamaan possut seiskalle ja ahdistamaan kuninkaan ikishakkiin laudan kulmassa.

Pahin munaus

Nopean shakin SM-kilpailut 2021, muistaakseni viides kierros. Asema suunnilleen seuraava:

Peli on käytännössä tasan. Tornini voi rauhassa liukua edestakaisin h-riviä, vastustajan kuningas ei voi poistua d5-sotilaan lähistöltä, vastustajan torni on jumissa h1:ssä vahtimassa sotilasta ja sotilas totta kai odottelee pääsyä päätyriville, missä seisoo torni.

Koneella tarkistin tilanteen ja totesin, että minulla oli voittava asema, mutta en siinä kolmessa minuutissa saanut päähäni, miten ehmetissä minä sen voitoksi käännän.

Tappioksi sen sijaan käännän sen kovinkin helposti – siirtämällä kuninkaan b5-sotilaan takaa pois. Vastustaja pääsi siirtämään torninsa pois shakilla, korottamaan sotilaansa daamiksi ja vaihtamaan sen minun torniini, minkä jälkeen kyseessä oli pelkkä sormiharjoitus vastustajalleni.

Tästä opin, että joskus kannattaa tarjota tasapeliä.

Avausvalikoima

Kapea. Aloitin opettelemalla Lontoon järjestelmää ja olen nyt pyöritellyt wieniläistä avausta jonkin verran. Mustalla taas opettelin alkuun kuningasintialaista puolustusta, mutta nyt olen löytänyt siitä oman pienen varianttini, millä saan, jos en nyt voittavia asemia, niin ainakin hämmennettyä vastustajaa.

Mieluiten näen laudalla vastustajan avaavan sisilialaisella puolustuksella, koska silloin lähdetään ajelulle.

Shakkimotto

Pidä hauskaa. Sitä varten tätä pelataan.

Shakki-idolit

Vanhoista mestareista esiin nousee voittamaton Paul Morphy, mies joka kyllästyi peliin, kun ei enää löytänyt itselleen sopivia vastustajia edes sotilaan ja siirron tasoistuksella.

Nykyisistä pelaajista on hämmästeltävä Magnus Carlsenia, jonka ei tarvitsisi enää todistaa yhtään mitään kenellekään – vaikka tietenkin urheiluromantikko sisälläni haluaa nähdä sen kaverin, joka aikanaan Magnusin pelaamalla kaataa.

Tietenkin nostan hattua myös IM Levy Rozmanille, IM Eric Rosenille sekä Antonio Radićille, jotka ovat sisällöllään tuoneet valtavat määrät uusia pelaajia laudan äärelle ja opettaneet minullekin matkan varrella yhtä sun toista.

Miettimisaika

Netissä pelaan mieluiten 10+0-aikakontrollilla. 10 minuuttia on juuri sopivan pitkä aika siihen, että tarvittaessa siirtoon voi syventyä rauhassa, mutta se kuitenkin pitää pelin jollain tasolla juoksevana.

Toisaalta 5 sekunnin inkrementti mahdollistaa myös sen, että pidemmälle venyvä loppupeli ei vesity aikapulaan ja toisen pelaajan hölmöilyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti