"Avausten mielipuolinen opettelu on ajanhukkaa." (Pjotr Kain, FM)
Kain on opettanut shakkia Puolassa jo vuosikymmenten ajan, ja minulla oli ilo päästä kuuntelemaan hänen luentoaan shakin opiskelusta.
Hän totesi, kuinka moni aloittelija ja kehittyneempikin pelaaja opettelee intohimoisesti erilaisia avauksia, mutta kömmähtää siinä vaiheessa, kun peli menee taktisemmaksi. Loputtoman avausten opettelun sijaan Kain ehdottaa jokaista pelaajaa sisäistämään kolme taktista ideaa, joiden avulla tasaiselta näyttävä asema voidaan kääntää voitoksi.
Kuningasvarras. Hyökkää vähempiarvoisella nappulalla korkea-arvoisemman nappulan kimppuun, joka seisoo kuninkaan takana.
Kiinnitys. Uhattu nappula ei voi siirtyä, koska sen takana seisoo kuningas.
Kiinnityksestä voidaan johtaa harhautus. Joskus voit voittaa nappulan harhauttamalla sitä suojaavan nappulan, esimerkiksi uhraamalla vähempiarvoisen nappulan.
Kain toteaa, että aloitteleva pelaaja, joka sisäistää nämä kolme konseptia, kehittyy shakissa huomattavasti tehokkaammin kuin pelaaja, joka keskittyy intohimoisesti pelkkiin avauksiin.
Avauksista Kain toteaa, että aloittelevan pelaajan kannattaa pohtia ainoastaan sitä, mitä laudalla haluaa saavuttaa noin 10. siirron kohdalla.
Kain ehdottaa ylläolevan aseman mieleenpainamista ja sen tavoittelemista pelin alussa, väristä välittämättä. Jos saat armeijasi tällaiseen asemaan pelin alussa, olet saavuttanut laudalla jo paljon: olet kehittänyt jokaisen upseerisi asemaa, sinulla on vahva kiinnitys keskustasta ja kuninkaasi on hyvässä turvassa sotilaiden takana.
Toki vastustaja yrittää laittaa hanttiin, eikä elämässä aina saa mitä haluaa. Siksi suunnitelmista pitää joskus joustaa, ja tyytyä hieman epäoptimaalisempiin asemiin, omia unelmia unohtamatta.
Pelit on kuitenkin saatava päätökseen. Siksi Kain suosittelee loppupelien ja erityisesti perusmattien opettelemista. Aloittelevan pelaajan olisi hyvä ymmärtää, miten voittaa peli tilanteessa, missä hänellä on yksi sotilas ja kuningas vastustajan kuningasta vastaan.
Oikealla taktiikalla kuka tahansa voittaa kaikkivoipaisen Stockfishin tai shakkimestarimme Pekka Kauppalankin tästä asemasta. Mutta miten se temppu tehdään jääköön lukijan itsensä pohdittavaksi. Stockfish opettakoon myös, miten pelkällä kuninkaalla tästä on tehtävissä tasapeli, mikäli valkoinen pelaa huolimattomasti.
Kirjoitti Lauri Pajunen
1 kommentti:
Avaus, keskipeli ja loppupeli. Mikäli jokin näistä eri osa-alueista on kehittymätön niin pelin loppukin on usein pelaajalle itselleen ikävä. On turha opetella satoja avauksia, jos ei ole mitään käsitystä loppupeleistä. Pelattaviin loppupeleihin on vaikea päästä, jos ei ole järkeviä avauksia. Keskipelien hallinta liittyy sekä avauksiin että loppupeleihin. Tutuista avauksista pääsee tekemään keskipeleissä hallittuja siirtymisiä itselleen edullisiin loppupeleihin.
Lähetä kommentti