Ratkaisu
17.Td1?? Rd4! 18.cxd4
18.Dxd7 Re2X.
18...Dxa4 0-1 (Mauno Kangas – Jyrki Heikkinen, HSL-joukkuevartit, A-ryhmä, 2023)
Keskiviikkoisin kilpailu Lauttasaaren kirkolla ja avoin opetus kirjastossa
17.Td1?? Rd4! 18.cxd4
18.Dxd7 Re2X.
18...Dxa4 0-1 (Mauno Kangas – Jyrki Heikkinen, HSL-joukkuevartit, A-ryhmä, 2023)
Helsingin Shakkiliiton joukkuevarttien A-ryhmä pelattiin Shakkiareenalla 25.4.2023, ensimmäistä kertaa inkrementtiajalla 10'+05".
LauttSSK 1:n tavoitteena oli palata mestaruusryhmään, josta putosimme viime vuonna. Olimme johdossa ennen kahta viimeistä kierrosta, joilla kohtasimme Gambiitti 2:n ja Etelä-Vantaan Shakki 2:n, jotka lopulta nousivat mestaruusryhmään.
LauttSSK sijoittui 4:nneksi, joukkuepisteet 9/14, pelipisteet 17/28:
Seppo otti 1. pöydän parhaan tuloksen.
LauttSSK 2 sijoittui 6:nneksi, joukkuepisteet 5/14, pelipisteet 12½/28:
LauttSSK 3 pelaa B-ryhmässä 8.5.2023.
Törmäsin leikekirjaan, johon oli kerätty 1960-luvun sanomalehdistä leikattuja shakkiaiheisia juttuja. Alla on Helsingin Sanomien uutinen Laskukoneiden shakkiottelu, julkaistu 16.4.1963.
Kymmenen tonnin painoinen Yhdysvaltain ilmavoimien Cambridgen tutkimuslaitoksen laskukone on käynyt viime aikoina shakkiottelua Massachusettsin teknologisessa laitoksessa olevan samanlaisen laskukoneen kanssa.
Viime kuukausina ei ole tehty uusia siirtoja tässä shakkiottelussa, mutta molemmilla koneilla on "rajattoman pitkä muisti", niin että ottelua voidaan jatkaa, kunnes koneet vapautuvat muista tärkeistä tehtävistä.
Sen lisäksi, että tämä koe osoittaa laskukoneiden shakinpeluutaidon, on sen avulla tarkoitus tutkia, missä määrin laskukoneet voivat noudattaa etukäteen asetettuja tai yleensä vastaavanlaisia sääntöjä.
Shakkiottelu on vain yksi monista kokeista, joita Cambridgen tutkimuslaboratoriossa on pantu toimeen viime aikoina. Tässä tutkimuslaitoksessa on tällä hetkellä työssä noin 1.100 henkeä. Sanomalehtimiehet pääsivät tutustumaan tähän laitokseen kahden päivän aikana.
Aikaisemmin laskukoneilla katsottiin olevan hyvin monipuolista käyttöä. Mutta viime vuosina on alkanut esiintyä epäilyjä. Enää ei puhuta "elektroniaivoista", ja tällä hetkellä kiistellään siitä, millainen tulevaisuus näillä laitteilla on.
Tohtori Hans H. Zschirnt sanoikin lehtimiehille, että hänen mielestään puhuminen laskukoneille on samaa kuin puhuminen idiooteille: "Jos pyydät idioottia juomaan pullosta, niin hän koettaa noudattaa määräystä. Mutta idiootti joutuu täysin ymmälle, ellet selitä ensin, että pullosta on otettava pois korkki. Samalla tavalla laskukoneet eivät pysty ajattelemaan mitään oma-aloitteisesti."
Tutkimuslaitoksen neljännesvuosittain ilmestyvä aikakauslehti sanoo: "Jos meidän laskukoneemme joskus kahden tai kolmen vuosikymmenen päästä onnistuvat kehittämään todellista 'älykkyyttä', niinkuin otaksutaan, niin ne eivät perustu nykyään käytännössä olevaan tekniikkaan."
Lehdessä sanotaan kuitenkin, että mahdollisesti joidenkin aikojen kuluttua voidaan kehittää menetelmiä, joiden avulla koneet voidaan saada "löytämään nopeasti, muistamaan entisiä tapauksia ja assosioimaan". Silloin koneiden kyvyt alkavat lähestyä inhimillistä aivotoimintaa.
Eräässä tutkimuslaitoksen kokeessa on yritetty saada konetta tunnistamaan mikrofonin lausumia sanoja. Jokaisen sanan "kuullessaan" kone tekee sovitun merkin, josta valmistetaan jonkinlaista värinauhaa. Kun sama sana toistetaan, kone valitsee oikean merkin ja kirjoittaa asianomaisen sanan kirjoituskoneella. Kone toimii melkein sadan prosentin tarkkuudella. Mutta jos sanat lausutaan erittäin paljon edellisestä poiketen, kone saattaa "erehtyä".
Kysymyksessä olevan koneen nopeus ei ole yhtä suuri kuin eräiden toisten samantyyppisten koneiden. Tällä koneella on "muistissaan" noin 4.000 sanaa, mutta kun se voi käsitellä niitä vain noin kymmenen kerrallaan, siltä menee "jopa sekunti" oikeaan valintaan.
Zschirnt, joka on parantumaton pessimisti, on sitä mieltä, että tällaiset laskukoneet kyllä voivat parantaa suoritustehoaan, mutta "neroja niistä ei tule koskaan".
Koneiden on mahdollista muistaa paremmin ja pitempään kuin ihmisten, ja niiden muisti on myöskin luotettavampi. Näistä syistä koneilla on hyvin suuret mahdollisuudet täydentää ihmisen mahdollisuuksia, mutta näiden koneiden ei voida ajatella koskaan "korvaavan" ihmistä.
Kerrotaan, että eräs kone on keksijäänsä etevämpi shakinpelaaja. Mutta kysymyksessä ovat suhteellisen yksinkertaiset tilanteet. On kuitenkin mahdollista ajatella, että koneita voidaan kehittää yhä täydellisemmiksi. Ennen kaikkea kone voi pelata shakkia tekemättä "huolimattomuusvirheitä".
Prikaatinkenraali B. G. Holzman on sitä mieltä, että koneet voivat joskus päästä ihmisten veroisiin suorituksiin, mutta tähän menee vielä pitkä aika.
Opin siirrot mummoltani noin 7–8 vuoden ikäisenä, ja hänen kanssaan tuli pelailtua sillon tällöin. Varsinainen harrastaminen alkoi 2021 helmikuussa, kun shakki kasvoi YouTubessa suosiossa ja ajattelin, että tuota olisi kiva lähteä pelailemaan, ja koukkuunhan sitä tulikin jäätyä.
Joka viikko bulletia sen verran, mitä jaksan ja kerkiän. Rapid-versio on jäänyt vähälle viime aikoina, mutta yleensä sitä tuli pelailtua pari peliä parin päivän välein. Lauttasaaren kirjastossa olen käynyt laudan kanssa pelailemassa joka viikko myös.
Yritin 2021 kesällä käydä katsomassa millaista kerhotoiminta on, koska en tiennyt, minkä tasoisia pelaajia siellä on ja millaista se on. Oli jotenkin hankala löytää mitään paikkaa, mahdollisesti osittain covidin takia ja sivut olivat sekavia, saattoi lukea että johonkin aikaan on shakkia, menin paikan päälle mutta en nähnyt missään ketään.
2022 yritin uudestaan ja näin Lauttasaaren kirjastossa aloittelijoiden kerhon. Ajattelin että yritetään nyt taas, ja siellä on sen jälkeen tullut käytyä aktiivisesti. Kerhossa myös houkutteli paljon, että siellä ei käytetä kelloa vaan pelataan kaikessa rauhassa.
Varmaan isoin saavutus tällä hetkellä on suorituspalkinnon saaminen Lauttasaaren shakkikerhon järjestämässä turnauksessa. Kokemuksia odottaen, ehkä tulevaisuudessa on jotain isompaa.
Netissä pelasin aikanaan 1400-vahvuista pelaajaa vastaan. Hän pelasi sisilialaista puolustusta, ja alkupeli meni ihan hyvin, sain +2-etuuden aikaisessa vaiheessa, mutta lautaa katsoen en edes tajunnut silloin, että näinkin vahva etu oli. Keskivaiheessa peliä taktiikat rupesivat lentämään, ja aavistinkin sen ja siirrolla 22 sain tehtyä brilliantin torninuhrauksen, joka johti upseerinvoittoon. Asema oli myös tämän jälkeen vastustajalla todella surkea, koska hänen kuninkaansa oli täysin ansassa ja pystyin tekemään hyvin rauhallisia siirtoja, tiesin että asema on helposti voitettavissa ilman vaikeuksia.
Pelasin Albinin vastagambiittia daamigambiittia vastaan, ja kun vastustajani näki tämän, hän lähetti chatissa viestin (nettipeli) ja nauroi minulle, koska minä "lahjoitin" hänelle ilmaisen pelin. Koko pelin ajan hän naureskeli makeasti ja piruili ja saikin hyvän aseman, kunnes jossain kohtaa hän teki liian hitaan siirron, joka mahdollisti vastapeliä, ja voitin pelin. Voitto tuntuu aina makeammalta, kun vastustaja on liian itsevarma.
Ensimmäisessä JSM-pelissäni tein virheen loppupelissä, mikä mahdollisti vastustajalle ainakin varman tasapelin. Mutta asema oli omiin silmiini vaikeasti pelattava ja olisi helposti päättynyt tappioksi itselleni. Kunnes hän päätti tarjota ratsujen vaihtoa, jolloin tajusin, että olen täysin voitolla, koska minulla oli laudan toisella puolella vapaasotilas, jota vastustaja ei voi pysäyttää ilman, että päästää minun kuninkaani syömään hänen loput sotilaansa.
Viimeisimmässä Lauttasaaren shakkikerhon turnauksessa minulla oli aivan mahtava asema, mitä mustilla vaan voi toivoa, ja suunnitelma oli selkeä, tein vähän laskelmia ja tein siirtoni. Harmi vain, että pelaamani siirto piti olla vasta toinen siirto – se oli selkeä munaus, ja hävisin pelin miltei heti.
Varmaankin ensimmäinen klassinen turnaus, sitä ei tajunnutkaan, kuinka uuvuttavaa shakinpeluu voi olla, varsinkin pitkillä formaateilla.
Tykkään pelata tunnettuja avauksia, joissa hyvässä kohtaa siirryn ei niin tunnettuun variaatioon, jotta tuon pientä hämmennystä vastustajalleni. Olen myös tutustunut nyt 1.d4-avaukseen ja mahdollisesti tulen tuon lisäämään repertuaariini.
Avonaiset asetelmat, jotka sisältävät paljon taktiikoita. Vaikka ne ovatkin kaksiteräisiä miekkoja, on nämä yleensä asetelmia mitä yritän hakea.
Ehdottomasti Daniel Naroditsky. Hänellä on hyvin opettavaisia videoita, joista kokeneempikin pelaaja voi oppia. Hyvät selitykset liikkeille, ja miten hän löytää näitä ideoita.
Jos odotan jotain ja haluan vain nopeata peliä, niin bullet 1'+0". Muutoin rapidista 15'+10" ylöspäin on minun juttuni.
JSM-ottelun LauttSSK–AkaaS kahdessa viimeisessä pelissä selviydyimme voittoon häviöasemista.
25...Th3? 26.Tg2 mustan (ei enää ratkaisevin) eduin.
Asema huutaa uhrausta, jonka laskeminen loppuun asti on kuitenkin vaikeaa: 25...Lxg3!! 26.hxg3 Th1+ 27.Kf2 T8h2+ 28.Ke1 Txd2 29.Dxd2 Dxg3+ 30.Df2 Dxc3+ 31.Kd1
31...e3! ja valkea menettää ylikuormitetun daaminsa, joka ei pysty suojaamaan f1-tornia ja d2-mattiuhkaa.
Kun siirryttiin loppupeliin, musta menetti g-linjan kaksoissotilaansa ja etu siirtyi yllättäen valkealle. Tasapeli näytti aika selvältä eriväristen lähettien takia vielä siirron 50.Kf6 jälkeen.
50.Te7??
50...Le7+ 51.Kf7 Td8 olisi vain valkean pienin eduin.
51.Tc8+ Kb7 52.c5! Tc7
52...bxc5 53.Tc6 ja 52...Lxc5 Txc5 upseerinvoitoin.
Laskin myös 52...Te5 53.cxd6 Txf5+ 54.Kxf5 Kxc8 55.Ke6 Kd8 56.a4 voitoin.
53.cxd6 1-0, koska d-sotilas korottuu pian.
51...Dxb4
52.De3?
52.Txf6 olisi valkean lähes ratkaisevin eduin, mutta valkea alkoi puolustaa huolestuttuaan mustan vastapelistä.
52...c3! 53.Le2+??
Häviösiirto. Leikkimielinen ohje "shakkaa aina kun voit" ei taaskaan pitänyt paikkaansa, koska a-linja avautuu mustan tornille.
53.bxc3 riittänee tasapeliin.
53...Kb7 54.bxc3 Db3+ 55.Kc1 Ta8 56.Tc2 Td7 57.Ld3 Lc4
Peli on ohi. Valkea olisi voinut yrittää ansaa 58.Th7 Txh7?? 59.Tb2, mutta välisiirto 58...Ta1+ voittaa.
58.Txf6 Ta1+ 59.Kd2 Txd3+ ja musta voitti 78. siirrossa.
Seurajoukkueiden SM-kilpailu 2022–2023 jatkui 1.4.2023. Shakkiareenalla pelattu 1. divisioonan ottelu LauttSSK–AkaaS päättyi 4½–3½:
Olimme tappiolla 2½–3½, kun jäljellä oli 2. ja 7. pöydän pelit, joissa olimme huonommassa asemassa (sotilas vähemmän). Aikapulassa onnistuimme kuitenkin luomaan sotkuja, jotka käänsivät pelit ja ottelun meille. Ratkaiseva piste tuli 1. pöydältä, kun Akaan pelaaja myöhästyi yli puoli tuntia pelin alusta.
Aatos voitti lohkon paremmilla pelipisteillä ja nousi ensi kaudeksi SM-liigaan:
O + = – JP PP 1. Aatos 7 5 1 1 11 41 2. LauttSSK 7 5 1 1 11 35