27. elokuuta 2023

LauttSSK ja Shakkiseniorit Tallinnassa 24.8.2023

Kokoonnuimme Länsisataman lähtöaulaan viime torstaipäivän aamuna. Koitti jo 25. kerta kun lähdimme matkaan ottelemaan perinteisestä LauttSSK:n/SSK:n "Tallinnan 5 minuutin pikapelimestaruudesta". Luvassa oli taas mukavaa ohjelmaa, ja päivä Tallinnassa ja matkatunnelmat olivat sen mukaisia. Varasimme jälleen M/S Finlandian kabinetin mennen tullen ja nautimme sen buffetin runsaista antimista.

Menomatkan täysturnauksena pelatun alkukarsinnan tulokset:

1. Seppo Aakio 7½/9, 2. Juhani Lehti 7, 3. Kai Backman 6, 4. Olavi Mattila 5½, 5. Mauno Kangas 4½, 6.–7. Kari Männistö ja Jukka Tuovinen, 8.–9. Reijo Rautio ja Timo Siikonen 3½, 10. Eero Patola 1½.

Jännittävä kilpailu, jonka tulokset vastasivat melko lailla ennakko-odotuksia. Yllätyksiäkin toki koettiin, erityisesti Kai Backman onnistui erinomaisesti tullen kolmanneksi ja porukan ikänestorit Olavi ja Mauno näyttivät, että ikä on pelkkä numero. Jukan peräti kuusi tasapeliä koitui tällä kertaa hänelle kohtaloksi cupiin pääsyn kannalta.

Paluumatkan cup-ottelut määräytyivät karsinnan perusteella ja pelattiin "paras neljästä" -systeemillä. Otteluparien tulokset ja koko kisan lopputulokset:

  1. kierros: Aakio–Rautio 3–0, Lehti–Tuovinen 3–1, Backman–Männistö 3–0, Mattila–Kangas 2½–1½
  2. kierros: Aakio–Mattila 3–0, Lehti–Backman 3–0
  3. kierros:
    • Mestaruusottelu: Lehti–Aakio 3–2
    • Pronssiottelu: Backman–Mattila 3–0
    • Sijoista 5.–10. pelattiin täysturnaus: 5. Tuovinen 5/5, 6. Siikonen 3, 7. Kangas 3, 8. Rautio 2, 9. Patola 2, 10. Männistö 0

Finaalissa vastakkain olivat jo seitsemättä kertaa peräkkäin taistelupari Aakio ja Lehti. Kahden tunnustelevan tasapelin jälkeen Aakio voitti mustilla taktisen käsikähmän, mutta Lehti kuittasi heti seuraavassa pelissä tilanteeksi 2–2. Näin jouduttiin pelaamaan ratkaiseva Armageddon-katkaisupeli, jossa Lehti valitsi valkeat. Peli eteni pitkään tasaisena ja mustilla nopeasti pelannut Aakio oli jo lähes tasoittanut 2 minuutin aikaeron, kunnes epäonnistunut daaminvaihto johti valkean selvään etuun ja mustan lisäepätarkkuuksien jälkeen valkean voittoon. Näin Juhani kirjautti jo 4. mestaruuden itselleen! Seitsemän kaksintaistelun saldo on nyt enää 4–3 Sepolle. Backmanin Kaitsu saavutti komeasti ensimmäisen mitalinsa pronssin muodossa Mattilaa vastaan. Onnittelut! Tulostaulukko 1997–2023 on kerhon tulospalvelussa.

Tuovisen Jukka otti, ehkä alkukisasta hieman suivaantuneena, ylivoimaisen sijoituskisavoiton maksimituloksella. Kari Männistö varmaankin väsähti raskaan päivän kiertelyn jälkeen ja jäi selvästi kisan viimeiseksi, vaikka karsinta meni häneltä ihan mukavasti. Muulta osin sijoituskisa oli armottoman kovaa ja tasaista voittotaistelua, jossa remejä ei aneltu: Timo ja Mauno kolme voittoa, Reijo ja Eero kaksi voittoa.

Sää suosi meitä matkaajia, ilma oli mukavan poutainen. Tutustumiskohteena suuntasimme tällä kertaa kaikki Tallinnan Rootermanin kaupunginosassa sijaitsevaan uuteen pop-taiteen PoCo-museoon. Nähtävillä oli useita mielenkiintoisia ja kryptisiä teoksia: Warholia, Banksya, Koonsia ja mm. Marcel Duchampia. Erään määritelmän mukaan pop-taide on ironian, yhteiskuntakritiikin ja mielikuvitusleikin symbioosia. Teosten monitahoiset viestit pistivätkin meidät todella miettimään – mutta mikäs sen parempaa shakin harrastajalle!

Timo oli varannut pöydän tutusta Rataskaivo-ravintolasta vanhassa kaupungissa. Ravintola ei pettänyt, loistoruoka ja juomat maistuivat. Päätteeksi teimme jälleen vakiokäynnin Maijasmok-kahvilaan. Aurinko paisteli ja Venäjää vastustavat mielenosoittajat pauhasivat kuten edellisenäkin vuonna. Tuttua Tallinnan-retken tunnelmaa.

Suurkiitos kaikille ja ensi vuonna uudestaan!

Kirjoitti Seppo Aakio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti