Miten kiinnostuit shakista?
Kiinnostuin shakin pelaamisesta 2019 ystäväni houkuteltua minut pelin pariin. Aloin perehtyä shakkiin pelkkää pelaamista syvemmin muistaakseni pari vuotta myöhemmin.
Mikä shakissa viehättää?
Pelillisistä elementeistä minua kiehtoo eniten strategia. Lisäksi olen kiinnostunut historiallisista peleistä, tapahtumista ja tarinoista.
Kuinka usein pelaat?
Netissä tulee pelattua päivittäin vähintään pari peliä blixtiä. Laudan ääressä käyn pelaamassa kerran tai kaksi viikossa. Pyrin pelaamaan pari pidempää peliä kuukaudessa, yleensä JSM:n tai Areenan pitkän pelin tiistain merkeissä.
Miten harjoittelet shakkia?
Tietojenkäsittelytieteen opiskelijana vietän paljon aikaa tietokoneen äärellä, minkä vuoksi pyrin välttämään tietotekniikan käyttämistä shakkia harjoitellessani ellei siitä ole selkeää etua. Opiskelen siis mieluummin kirja auki shakkilaudan äärellä kuin digitaalisella alustalla kliksutellen.
Harjoittelen pelaamalla pitkiä pelejä, analysoimalla pelaamiani pelejä omilla aivoilla, tutkimalla mestareiden pelejä sekä ratkaisemalla taktiikkaharjoituksia. Lisäksi luen muun muassa keski- ja loppupeliaiheisia oppikirjoja.
Opetusvideoita katson silloin kun se on käytännöllisin tapa opiskella, esimerkiksi lounastauolla tai julkisilla matkustaessani. Suosin Daniel Naroditskyn ja Andras Tothin videoita.
Uusia ideoita tarttuu myös turnauskirjoja ja muita pelikokoelmia huvin vuoksi läpi käydessä, joten kai senkin voi laskea jonkinasteiseksi harjoitteluksi.
Lempiavaus tai -muunnelma?
Pyrin olemaan jämähtämättä mihinkään yksittäiseen avaukseen, mutta huomaan pelaavani mustalla Nimzo-intialaista puolustusta lähes poikkeuksetta valkoisen sen salliessa. Valkoisella pelatessani kotoisin olo on silloin, kun laudalla on pelattuna 1.d4 ja 2.c4.
Shakkitavoite?
Suhtaudun shakin pelaamiseen ja shakkiin perehtymiseen ensisijaisesti huvina. Olen toki kilpailuhenkinen, mutta en tavoitteellisesti.
Mieleen jäänyt kilpailukokemus?
Vuoden 2024 joukkuepikashakin SM-kilpailuista mieleeni on jäänyt tapaus, jossa pelasin sekä lauantaina että sunnuntaina erästä pelaajaa vastaan. Hävittyäni lauantain pelin jäin harmittelemaan, etten pyrkinyt johdattelemaan kyseistä Caro–Kann-pelaajaa pois olettamaltani mukavuusalueeltaan. Ilokseni huomasin joukkueidemme päätyneen samaan sijoitusryhmään, ja pääsin kokeilemaan aggressiivisempaa muunnelmaa häntä vastaan voittaen revanssin.
Mieleenpainuvin peli?
Mieleenpainuvin pelini tähän mennessä on ensimmäinen voittoni pitkässä pelissä, jonka saavutin ensimmäisessä JSM-pelissäni vahvuusluvultaan selkeästi vahvempaa pelaajaa vastaan.
Shakki-idoli?
En varsinaisesti ihaile pelaajia tai tietoisesti pyri jäljittelemään kenenkään pelityyliä. Toki on nimiä, joiden näkeminen pelin otsakkeessa ilahduttaa – esimerkiksi Tal ja Petrosjan.
Miten shakki on vaikuttanut ajatteluusi?
Shakissa suunnitelmia ei kannata hakata kiveen, mikä on kenties valunut ajatteluuni myös shakkilaudan ulkopuolella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti