23. huhtikuuta 2009

Yhdistyksen säännöt

Nämä vanhat säännöt korvattiin uusilla säännöillä 2017.


Kerhon arkistoista löytyi huonokuntoinen jäljennös kerhon säännöistä. Paras julkaista ne blogissa, ennen kuin teksti ehtii kokonaan haalistua. Sitä paitsi moni jäsen ei ole koskaan nähnyt sääntöjämme, joten on hyvä muistuttaa, mitä kirjattiin kerhon perustamisvuonna 1948. Kuten kerhon historiikissa lukee, "säännöt olivat pilkulleen voimassa aina vuoteen 1999 asti, jolloin hivenen viilattiin pykäliä" 9 (hallituksen jäsenten määrä) ja 14 (tilintarkastajien määrä).

LAUTTASAAREN SHAKKIKERHO — DRUMSÖ SCHACKKLUBB -nimisen yhdistyksen säännöt

1 § Yhdistyksen nimi on Lauttasaaren Shakkikerho — Drumsö Schackklubb ja kotipaikka on Helsingin kaupunki.

2 § Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yhdyssiteenä Lauttasaaressa asuvien shakinharrastajien keskuudessa sekä levittää ja kehittää shakkipelin harrastusta järjestämällä vakinaisia peli-iltoja, turnauksia, joukkueotteluita ym. samantapaisia tilaisuuksia.

3 § Yhdistyksen jäseneksi pääsee hyvämaineinen henkilö, jonka yhdistyksen hallitus jäseneksi hyväksyy yhdistyksen jäsenen suosittelemana.

Poikkeustapauksessa voi kaksi hallituksen jäsentä, yhdessä hyväksyä uuden jäsenen, mutta on tällainen hyväksyminen alistettava seuraavan hallituksen kokouksen vahvistettavaksi.

4 § Jäsen, joka ei täytä velvollisuuksiaan yhdistystä kohtaan tai joka tavalla taikka toisella vahingoittaa tai vastustaa yhdistyksen toimintaa ja sen tarkoitusperiä, voidaan hallituksen päätöksellä erottaa yhdistyksestä. Hallituksen päätös on alistettava seuraavan yhdistyskokouksen vahvistettavaksi.

5 § Yhdistyksen jäsenet voivat olla:

  1. vuosijäseniä,
  2. kannattajajäseniä,
  3. vakinaisia jäseniä tai
  4. kunniajäseniä.

6 § Yhdistykselle suoritetaan vuosikokouksen määräämän jäseneksikirjoittautumismaksun lisäksi seuraavat maksut:

  1. vuosijäsen vuosittaisen jäsenmaksun,
  2. kannattajajäsen vähintään kolminkertaisen jäsenmaksun vuodessa,
  3. vakinainen jäsen kertakaikkisena jäsenmaksuna kymmenkertaisen vuosijäsenmaksun,
  4. kunniajäsen on kaikista maksuvelvollisuuksista vapaa.

Tämän lisäksi suorittavat jäsenet yhdistyskokouksen vahvistamien turnaussääntöjen mukaiset tai hallituksen vahvistamat osallistumismaksut eri turnauksiin sekä sen määräämät ylimääräiset maksut.

7 § Jäsenmaksut suoritetaan kultakin kalenterivuodelta viimeistään saman vuoden maaliskuun kuluessa. Myöhemmin liittyvät jäsenet suorittavat jäsenmaksunsa kuukauden kuluessa liittymisestä lukien.

Jäsen, joka laiminlyö maksuvelvollisuutensa määräaikana, menettää peli- ja äänioikeutensa siksi, kunnes suoritus tapahtuu.

Jäsen, joka kieltäytyy tai joka yhden vuoden aikana on laiminlyönyt maksettavaksi erääntyneiden maksujen suorittamisen, erotetaan yhdistyksestä.

8 § Kunniajäseneksi nimeää vuosikokous hallituksen ehdotuksesta henkilön, joka erittäin ansioituneesti on toiminut yhdistyksen ja sen tarkoitusperien hyväksi.

9 § Yhdistyksen johtoa ja hallintoa hoitaa vuosikokouksessa vuodeksi kerrallaan valittava hallitus, johon puheenjohtajan lisäksi kuuluu kolmesta viiteen varsinaista jäsentä sekä yksi varajäsen. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ym. tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessa estettynä varapuheenjohtajan kaksi päivää ennen kokousta antamalla kutsulla.

Hallitus on kokouksessaan päätösvaltainen, jos vähintään kolme sen jäsentä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Varajäsenillä on hallituksen kokouksissa äänioikeus ainoastaan siinä tapauksessa, että joku hallituksen varsinaisista jäsenistä on poissa. Varajäsenet astuvat poissa olevien varsinaisten jäsenten tilalle siinä järjestyksessä kuin heidät on valittu.

Poikkeustapauksissa voivat samanaikaisesti läsnä olevina kolme hallituksen jäsentä ilman varsinaista kokousta päättää kiireellisesti ratkaistavista asioista, mutta tulee tällaisten päätösten olla yksimielisiä ja on ne alistettava seuraavan hallituksen kokouksen vahvistettaviksi.

10 § Hallituksen tehtävä on:

  1. valvoa ja johtaa yhdistyksen toimintaa sekä päättää kaikista juoksevista asioista yhdistystä kuulematta, hyväksyä uudet jäsenet, laatia ohjelma yhdistyksen toimintaa varten, hankkia ja päättää pelimateriaalin ja palkintojen ostamisesta, hankkia pelihuoneisto, vahvistaa peli-illat, toimeenpanna kokousten päätökset, pitää jäsenluetteloa jne.,
  2. kutsua kokoon vuosikokous ja muut yhdistyksen kokoukset,
  3. valita keskuudestaan tarpeelliseksi katsomansa toimihenkilöt,
  4. edustaa yhdistystä niin oikeudellisissa kuin muissakin suhteissa,
  5. laatia vuosikokoukselle kertomus yhdistyksen toiminnasta edellisestä vuosikokouksesta lähtien, laatia tilinpäätös ja esittää se tilintarkastajille vähintään kolme viikkoa ennen vuosikokousta sekä laatia toimintasuunnitelma seuraavaa toimintavuotta varten,
  6. ryhtyä kaikkiin muihin tarpeellisiin toimenpiteisiin, jotka ovat yhdistykselle ja shakkipelin harrastukselle eduksi.

11 § Yhdistyksen vuosikokous ja muut yhdistyksen kokoukset kutsutaan koolle vähintään 14 päivää ennen kokousta kahdessa pääkaupungin päivittäin ilmestyvässä sanomalehdessä julkaistavalla ilmoituksella tai uutisella shakkipalstassa, joista myös tulee ilmetä kokouksessa käsiteltävät asiat.

Muut tiedotukset yhdistyksen jäsenille toimitetaan joko kirjeillä, sanomalehtien shakkipalstoissa julkaistavilla uutisilla tai pelihuoneiston ilmoitustaululle asetettavilla ilmoituksilla.

12 § Yhdistyksen nimen kirjoittavat kaksi hallituksen varsinaista jäsentä yhdessä.

13 § Yhdistyksen tilivuosi on kalenterivuosi. Tilintarkastajien tulee palauttaa tilit lausuntoineen hallitukselle viimeistään 2 päivää ennen vuosikokousta.

14 § Yhdistyksen vuosikokous pidetään helmikuun kuluessa ja käsitellään siinä seuraavat asiat:

  1. esitetään hallituksen vuosikertomus, tilit ja tilintarkastajien lausunto sekä vahvistetaan tilinpäätös,
  2. päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä eroavalle hallitukselle ja muista toimenpiteistä, joihin vuoden kuluessa pidetty hallinto ja tehty tili antavat aihetta,
  3. valitaan puheenjohtaja ja kolmesta viiteen varsinaista hallituksen jäsentä sekä yksi varajäsen,
  4. valitaan yksi tilintarkastaja ja tälle varamies,
  5. päätetään jäseneksikirjoittautumismaksun ja jäsenmaksun suuruudesta sekä
  6. käsitellään mahdolliset muut yhdistyksen toiminnan yhteydessä ilmenevät asiat.

15 § Vuosi- ja ylimääräisissä kokouksissa valitaan puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

Näissä kokouksissa ovat kaikki jäsenet äänioikeutettuja ja voidaan äänestykseen osallistua poissa olevan jäsenen puolesta valtakirjalla. Hallituksen jäsenet älkööt osallistuko tilintarkastajien valitsemiseen.

16 § Yhdistys on suomen- ja ruotsinkielinen, joita kieliä on yhdistyksen asiakirjoissa ja kirjeenvaihdossa käytettävä asian laatu ja jäsenen kieli huomioon ottaen.

17 § Yhdistyksen purkautumisesta tai muutoksista näihin sääntöihin päätetään kahdessa perättäisessä kahden viikon väliajalla pidettävässä kokouksessa, ollen vähintään 2/3 äänten enemmistö päätöksissä määräävänä.

18 § Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, on yhdistyksen varat luovutettava lahjoituksena jollekin rekisteröidylle shakkijärjestölle Suomessa, käytettäväksi yhdistyksen toiminnan edellyttämään tarkoitukseen.

19 § Muuten noudatetaan, mitä yhdistyksistä on laissa säädetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti