1. syyskuuta 2009

Jäsenkyselyn yhteenveto

Kesällä blogissa olleeseen jäsenkyselyyn tuli seitsemän vastausta, joista kaksi oli nimetöntä. Enemmänkin olisi saanut tulla, mutta kerhossa onkin vain parikymmentä aktiivista jäsentä. Alla olevat lainaukset ovat suoraan kyselyn vastauksista.

Kerhon ilmapiiri oli kaikkien mielestä melko tai oikein hyvä. Edes kommentti "shakkikerhoksi normaalin sisäänpäinlämpiävä" ei kuulostanut kielteiseltä.

Ruusuja annettiin pienen kerhon toimimisesta näinkin aktiivisesti ja monipuolisesti. Erityisesti mainittiin kahdesti järjestetty seloturnaus. Kehuja tuli myös rohkeudesta vaihtaa rutiineista uusiin pelimuotoihin: kerhoilloissa pelataan nyt muutakin kuin vain pikashakkia.

Risuja annettiin siitä, että teemailtojen ideointi ja järjestäminen on jäänyt yhden ihmisen varaan. Viikonlopputurnauksiin toivottiin useampia kavereita kerhon jäsenistä. "Jäsenrakenne on vieläkin ukkoutumaan päin, vaikka joitakin nuoria on kuvioihin tullutkin."

Kerhoiltojen ohjelmaan toivottiin vaihtelua: lähinnä avausten ja loppupelien teemailtoja sekä analyysisessioita. Vähemmän saivat kannatusta muut ehdotetut ohjelmat: koulutustilaisuudet ja mestaripelaajan antamat simultaanit. "Itse haluan oppia paremmaksi pelaajaksi, en etsi kerhoilloista pikapelin kaltaista parin tunnin ajanvietettä." Toisaalta on hyvä muistaa, että muutokset eivät aina ole välttämättä kaikkien mieleen.

Pitkän pelin seloturnauksen järjestämistä kannatettiin yksimielisesti. Hallitus kuitenkin päätti, että asia jätetään vielä hautumaan. Ehkä sen voisi järjestää kerhon 65-vuotisjuhlaturnauksena vuonna 2013! Nopean shakin seloturnauksesta aiotaan joka tapauksessa tehdä vuosittainen perinne, kunhan vain vapaaehtoisia toimitsijoita riittää ja turnaukseen on tulijoita. Vastauksissa myös kysyttiin, tarvitseeko kerho enemmän rahaa, koska jo nopean shakin seloturnaus on tuottanut mukavasti ja pienellä kerholla on pienet menot. "Turnauksen tuotoilla voisimme toki tukea esimerkiksi JSM-matkoja."

Kaikilla kerhon järjestämillä turnauksilla oli kannattajansa: Grand Prix -pikapelisarja ("saa ehkä jotkut saapumaan edes kerran kuussa pelaamaan"), cup, avoin mestaruusturnaus ("ehkä kerhon tärkein sisäinen turnaus"), Piratti-turnaus. Kerho onkin järjestänyt tietoisesti erilaisia ja eri miettimisajoin pelattavia turnauksia – vain kirjepeli puuttuu ohjelmistosta.

Turnauksiin ei kaivattu palkintoja, varsinkaan rahapalkintoja. Parin euron osallistumismaksua ei vastustettaisi, mutta sillekään ei nähty tarvetta, varsinkin nyt kun kerhon talous toimii. "On hienoa, että voimme tarjota jäsenillemme ilmaisia turnauksia. Ehkä muilta voisi laskuttaa pienen osallistumismaksun: saataisiin jäsenetu sekä jäsenmaksulle vastinetta."

Uusien jäsenten hankkiminen on jokaisen shakkikerhon ongelma. Olisi lisättävä kerhon näkyvyyttä, panostettava aloittelijoihin ja kotipelailijoihin. Englanninkielisillä tietoiskuilla (blogissa, yliopiston ja TKK:n ilmoitustaululla) voisimme saada Suomessa opiskelevia tai työskenteleviä ulkomaalaisia mukaan. Kun kiinnostus on herätetty, seuraa uusi haaste: "Uusien pelaajien positiivinen vastaanotto kerholla, niin että kävijä tuntisi itsensä tervetulleeksi seuraavallakin kerralla."

Lisääntynyt tiedottaminen varsinkin blogissa on huomattu. "Paperitiedotteita pitää saada strategisille ilmoitustauluille: kirjasto, seurakunta, koulut, ostoskeskus, Siwan lähimyymälä."

New in Chess on syystä maailman parhaan shakkilehden maineessa. Lehden säännölliset lainaajat kannattavat jatkotilausta, mutta yllättävän moni ei ole viitsinyt lainata lehteä kerholta. Jos lukijoita ei tule lisää, lehteä ei ehkä kannata tilata enää ensi vuonna. Käyttäkää jäsenetuja!

Turnausideoita:

  • Cup kahdessa lohkossa.
  • Nopean shakin kuukausisarja, samaan tapaan kuin pikapelin GP-sarja.
  • Piratti-turnausten vuosittain vaihtuva miettimisaika ja turnausmuoto.
  • Lohkomuotoinen turnaus.
  • Joukkuepelejä pareittain ja ristiin pelaten.

Muita ideoita:

  • Puistoshakki Lauttasaareen.
  • Blogin pääsivulta linkit turnaussivuille. (Lisätty!)

Kiitokset kyselyyn vastanneille. Palautetta voi edelleen antaa blogin kommentteihin tai suoraan hallituksen jäsenille.

2 kommenttia:

Mikko Piippo kirjoitti...

Joskus oli puhetta kerhon mahdollisista ystävyysotteluista, mutta asiassa ei ole edetty puheista tekoihin.

Ehkäpä joku blogiamme seuraavista "ulkopuolisista" innostuu vielä haastamaan Lauttasaaren shakkikerhon?!

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

Pelasimme nopean shakin ystävyysottelun RikShan kanssa saunaillassa kesäkuussa. Sitä edellinen taisi olla Belfast-kirjepeliottelu, joka alkoi 1997.

Syksyllä on tarkoitus aloittaa kirjepelin ystävyysottelu belgialaisen shakkikerhon kanssa.

Ja haasteita tosiaan otetaan vastaan muiltakin kerhoilta!

Lähetä kommentti