19. kesäkuuta 2019

Harri Hurmeelle seniorien S65 Suomen mestaruus

Shakin Suomen mestaruuksista oteltiin Shakkiareenalla 10.–18.6.2019, ja kerhostamme oli osallistujia seniorien sarjoissa. S65-sarjan 20 osanottajasta lähes puolet oli kahdesta kerhosta: 3 meiltä ja peräti 6 Kulttuuri-Shakista. Odotettavissa oli siis tiukkaa kisaa LauttSSK vs. KS-58. Mukana oli 3 Fide-mestaria – Juhani Sorri, Kaj Kivipelto ja Harri Hurme – jotka komeilivat aloitusrankingin kärjessä, seuraavina suunnilleen 2000-vahvuisina Seppo Aakio, Harri Nyrhinen, Tero Sihvonen, Helge Ruotanen ja Heikki Visti.

Viiden ennakkokärki onnistuikin pitämään aika tarkkaan kutinsa, lukuun ottamatta yllättävän alavireisesti pelannutta Sorria, joka sijoittui kisan puolivälin paikkeille. Muut kärkisijat menivät täysin kohdalleen sillä poikkeuksella, että Hurme onnistui ohittamaan Kivipellon ja valtaamaan ykkössijan. Kivipellolle siis hopeaa, ja pronssille kiilasi yllättäen Leo Peltola, hienon kokonaissuorituksensa ja allekirjoittaneelta saamansa lahjapisteen turvin. Täydelliset tulokset ovat Chess Results -palvelussa.

Kivipelto, Hurme, Peltola

Oli hienoa nähdä, että Hurme palasi vaikean kauden jälkeen omalle tasolleen. Voitto tuli lopulta selvällä pisteen erolla muihin ja vahvalla häviöttömällä tuloksella 6 voittoa ja 3 tasapeliä. Lämpimät onnittelut Harrille jälleen yhdestä Suomen mestaruudesta!

Harri Nyrhinen, tuore Helsingin S65-mestari, aloitti kisan varovaisesti mutta kiristi loppua kohden ja onnistui voittamaan viimeisessä pelissään siihen asti häviöttömästi kärjessä pelanneen Leo Peltolan varmaotteisella ja tarkalla pelillään, mikä toi 5. sijan ja pelasti Harrin kisan selvään plus-tulokseen.

Omalta osaltani pronssia oli tarjolla vielä viimeisen kierroksen taistelupelissäni Matti Grönroosia vastaan. Matti pelasi harvinaisen ratsusiirron skotlantilaisessa, enkä osannut päättää oikeaa jatkoa ja pelisuunnitelmaa ja ajauduin aikapulaan jo aloitusvaiheessa. 20 siirron paikkeilla aikaa oli enää muutama minuutti, ja olin häviöasemassa. Päätin kuitenkin taistella, ja värikkäiden käänteiden ja molemminpuolisen aikapulasähläyksen seurauksena olin välillä jopa voittavassa asemassa! Mutta pelkän inkrementin varassa tarkkojen voittosiirtojen löytäminen ei ole helppoa, eikä onnetarkaan hymyillyt tällä kertaa tasapeliä enempää. Tasatulos riitti lopputuloksissa 4. sijaan.

Leikkimielinen kisa KS-58:n kanssa päättyi siis meikäläisten selvään voittoon: 5 kärkipelaajasta 3 oli LauttSSK:n pelaajia.
Jukka Tuovinen osallistui samaan aikaan pelattuun S50-kisaan. Petri Kopsa voitti SM:n loistavalla maksimituloksella. Jukka oli 14 pelaajan kisassa lopputuloksissa 5. sijalla, ja komea voitto FM Al Arghasta nosti Jukan tuloksen selvästi positiiviseksi.

Seniorishakkikisa oli kohdaltani ensimmäinen ja kokemus mukava. Shakkikilpailuissa on yleensäkin vauhtia, vaarallisia käänteitä ja dramatiikkaa, mutta seniorien kesken näitä kaikkia sattuu jostain syystä vieläkin enemmän ja vieläkin ihmeellisempiä asioita... Asemat muuttuvat monesti voitoista häviöihin hetkessä, kummallisuuksia ja eritasoisia mokia sattuu aika lailla kaikille. Mutta yhtä lailla näkee myös hienoja asemallisia suorituksia, näyttäviä sommitelmia ja onnistumisia. Ennen kaikkea kuitenkin ilmapiiri ja tunnelma on erilainen, mitään hampaat irvessä pelaamista enää tuskin näkee, ja monista pelaajista suorastaan huokuu syvällinen elämän ja shakin näkemys.

Miellyttävyyttä lisäsi vielä se, että seniorit saivat pelata pelinsä aina aamukymmeneltä omassa rauhassa, kun Areenan lämpötilakin oli vielä mukavan viileätä. Kiitokset myös järjestäjille kaikin puolin onnistuneista järjestelyistä.