JSM 2011–2012 -turnauksen erikoismääräyksissa on yksi erikoinen lisäys:
Shakkikellosta noudatetaan Fiden sääntöä 6.8. koko pelin ajan, kun käytetään inkrementtiaikaa. Molempien joukkueiden kapteenin katsotaan tässä tapauksessa toimivan tuomarin ominaisuudessa.
FIDEn sääntöjen kohdassa 6.8. sanotaan:
Pelaajan merkkilipun katsotaan pudonneen, kun tuomari sen huomaa tai jompikumpi pelaaja on aiheellisesti huomauttanut merkkilipun putoamisesta.
Joukkueen kapteeni siis saa julistaa pelin päättyneeksi, kun pelataan inkrementtiajalla ja jommankumman pelaajan aika on loppunut? Vai onko kapteenilla peräti velvollisuus julistaa peli päättyneeksi?
Lisäyksestä ei taida kuitenkaan olla hyötyä käytännössä:
- Kun jokaisesta siirrosta saa 30 sekunnin inkrementin, aika pääsee loppumaan erittäin harvoin.
- Kun pelaajan aika loppuu inkrementtiajoilla pelatessa, molemmat kellot lakkaavat juoksemasta, ainakin kaikissa tuntemissani shakkikelloissa. Ei siis ole mahdollista, että molempien pelaajien aika loppuisi, joten pelaaja varmasti huomaa vastustajansa ajan loppumisen ennen pitkää – kunhan ei mene mattiin ennen sitä.
Reilun pelin periaatteita noudattava pelaaja tietysti luovuttaa, jos hänen aikansa loppuu. Lisäys synnyttääkin pienen shakkieettisen pulman: onko joukkueen kapteenilla tuomarin ominaisuudessa jopa velvollisuus huomauttaa oman aikansa loppumisesta?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti