23. syyskuuta 2012

JSM-turnauksen erikoismääräyksiä

Kannattaa vilkaista JSM 2012–2013 -turnauksen erikoismääräyksiä, jos aikoo pelata ensi kaudella.

"Elektronisten laitteiden osalta noudatetaan FIDEn sääntöä: laitteet on pidettävä pelien aikana kiinni."

Säännöllä on ainakin kaksi poikkeusta: elektroniset shakkikellot ja sydämentahdistimet. Poikkeuksia lienevät myös digitaali- ja videokamerat, vai onko kuvaaminen kielletty pelien aikana?

Kännykkää ei tarvitse sulkea, kunhan laittaa sen äänettömälle. Jos kännykkä soi pelin aikana, peli tuomitaan hävityksi.

"3. divisioonassa lisenssiä ei vaadita pelaajalta, jolla ei ole virallista seloa, toisin sanoen luku perustuu enintään 10 peliin."

Hyvä sääntö, kannustaa aloittelevia pelaajia.

"Saman kerhon joukkueiden kokoonpanojen tulee vastata todellista vahvuusjärjestystä otteluohjelmassa samalle päivämäärälle merkityillä kierroksilla. Ylemmässä joukkueessa ei voi käyttää varapelaajaa, jonka selo ottelun aikana on yli 100 pistettä alempi kuin (alle 130 km:n etäisyydellä pelaavalla) alemman joukkueen pelaajalla."

Sääntö estää taktikoinnin, jota itsekin olemme käyttäneet joskus: ratkaisukierroksella kakkosjoukkue on pelannut vakiokokoonpanossa, ja ykkösjoukkueen alapöydälle on nostettu kolmosjoukkueen pelaaja. Tuollainen taktikointi sallitaan enää matkaotteluissa.

Sääntö voi aiheuttaa päänvaivaa joukkueiden kokoajille:

  • Esimerkki 1. Viikko ennen JSM-kierrosta herra A (selo 1930), joka oli kauden alussa kakkosjoukkueen ykköspelaaja, nimetään ykkösjoukkueen alimmalle pöydälle ja herra B (selo 1971) kakkosjoukkueeseen. Herra A käy pudottamassa selojaan 30 pistettä, ja samaan aikaan herra B nostaa selojaan 30 pistettä. Herra A (uusi selo 1900) ei saa enää pelata ylemmässä joukkueessa kuin herra B (uusi selo 2001).
  • Esimerkki 2. Matinkylän Shakkikerho ei nimennyt Kari Pulkkista kakkosjoukkueeseen vaan jätti ykkösjoukkueen varapelaajaksi. Jos MatSK 2:n jonkun pelaajan selo nousee kauden aikana yli 100 pistettä korkeammaksi kuin Pulkkisen selo, Pulkkinen ei saa enää pelata, paitsi jos jommallakummalla joukkueella on matkaottelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti