22. helmikuuta 2013

Helmikuun pelaaja: Riku Koivusalo

Shakkisiirtojen oppiminen

Olin suunnilleen 10-vuotias, kun isäni opetti minulle siirrot. Shakkikärpänen kuitenkin puraisi vasta noin 20 vuotta myöhemmin.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Useamman kerran viikossa, lähinnä iltaisin netissä, ja enimmäkseen pikapeliä, esimerkiksi 5 minuuttia 2 sekunnin inkrementillä – ei ehkä shakissa kehittymisen kannalta ihan optimaalista. Kerhon peli-iltoihin tai muuhun livenä pelaamiseen ehtii paljon harvemmin kuin haluaisi.

Shakkikerhoon liittyminen

Liittymiseni Lauttasaaren Shakkikerhoon vuonna 2009 tuli pienenä yllätyksenä itsellenikin. Kesällä 2009 uskaltauduin Kaivopuiston puistoshakkikentälle – olin pelannut shakkia vain vajaan vuoden ajan – ja tapasin siellä Tommi Laaksovuoren. Pelattiin pari pikapeliä, jotka "yllättäen" hävisin. Pelien jälkeen Tommi ehdotti, että tulisin joskus Lauttasaaren Shakkikerholle pelaamaan. Näin tapahtui, ja kerhoonkin tuli liityttyä ja jäätyä, vaikka Pohjois-Helsingissä asustelenkin.

Saavutukset shakissa

Saavutukset ovat kyllä melko lailla olemattomat, ja samoin tavoitteet, näin wanhana kun on tämän homman aloittanut, niin ihan huipputasolle ei taida olla asiaa.

Paras peli

Mitään erityisen ihmeellistä peliä ei juuri nyt tule mieleen.

Makea voitto

Voitto maistuu aina makealta, ellei se sitten perustu johonkin vastustajan hyvin karkeaan yksittäiseen virheeseen.

Onnekas voitto

Chess.com-simultaanissa kansainvälinen mestari Attila Turzo (FIDE 2316) lahjoitti keskipelin alussa kokonaisen ratsun ilman mitään kompensaatiota, ja muutaman siirron jälkeen luovutti pelin. Peli kesti muistaakseni 27 siirtoa.

Pelasin valkeilla, ja avauksesta muodostui bogo-intialainen. Minulla oli lähetti b2-ruudussa ja d-linjalla tornin ja daamin muodostama patteri, Turzolla oli d7-ruudussa ratsu, jota vartioi pelkästään daaminsa. Keskustassa oli sotilastensiota, ja aktivoidakseni em. upseerit pelasin dxc5, odottaen automaattisesti siirtoa bxc5, ja suorastaan järkytyin, kun vastustajani pelasikin tuplakysymysmerkkisiirron dxc5.

Katkera tappio

Mitään yksittäistä tapausta ei tule mieleen, mutta katkerimmat tappiot ovat niitä, joissa onnistuu sössimään selkeän voittopelin häviöksi, yleensä jonkin karkean virheen tai "nukahtamisen" seurauksena.

Pahin munaus

Varmaan kaikki mahdolliset kämmit on tullut tehtyä, daamin syötöistä ja mattiin siirtymisistä alkaen. Omituisista virhesiirroista tulee mieleen se, kun kerran kerholla pikapelissä piti siirtää daami c2-ruutuun, mutta tartuinkin lähtöruudussaan olevaan kuninkaaseeni ja siirsin sitten tämän nappulan kyseiseen ruutuun.

Unohtumaton shakkikokemus

Mitään hirmuisen mullistavaa shakkikokemusta ei ole vielä tullut vastaan.

Arvokkaimmat päänahat

Kts. onnekas voitto – vaikka en tätä varsinaiseksi päänahaksi laske. "Rehellisessä" mies miestä vastaan -pelissä arvokkaimmat päänahat ovat luokkaa FIDE 2000, nämä siis kaikki nettipeleissä, ja sellaisissa tapauksissa, joissa pelaajan oikea nimi ollut ja/tai FIDE-vahvuus olleet näkyvillä, jotta olen voinut asian todentaa. Pelisivustojen omat vahvuusluvut ovat toki oma lukunsa.

Avausvalikoima

Valkeilla aloitin pitkään pelkästään 1.d4, nyt hiljattain myös 1.c4 on tullut mukaan repertuaariin. Mustilla vastaan siirtoon 1.e4 yleensä sisilialaisella, siirtoon 1.d4 taas yleensä 1...Rf6 pyrkien nimzo-intialaiseen.

Pelityyli

Yleensä nautin enemmän asemapelistä kuin taktisista sekasotkuista. Jälkimmäisissä voi joskus käydä miten vain, pyrin mieluummin pitämään tilanteen hallinnassani asemallisesti, jos mahdollista. Peliurani alussa tämä strategia johti monesti liian passiivisiin asemiin, mutta nyt olen mielestäni saanut peliini lisää oikeanlaista aggressiivisuutta.

Heikkouksia on tietysti riittävästi pelin jokaisella osa-alueella, ehkä tietynlainen "autopilotilla" meneminen on yksi niistä – eli joskus vain noudatan strategista suunnitelmaani enkä aina huomaa vastustajan (tai omia) taktisia mahdollisuuksia.

Miettimisaika

Netissä pelaan mieluimmin pikapeliä (pidemmillä ajoilla vastustajan mahdollisuudet turvautua shakkiohjelmiin ovat selkeästi paremmat, enkä halua pelata konetta vastaan), mutta mukavinta on siltikin pelata noin 30–45 minuutin ajoilla jonkinlaisen inkrementin kanssa "Over the board" eli livenä.

Shakkimotto

En ole vielä keksinyt.

Shakki-idolit

Muun muassa Anatoli Karpov, asemapelin mestari, sekä Mikhail Tal – energiset ja innovatiiviset pelit uhrauksineen, vanhan romanttisen ajan mestareiden tyyliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti