8. maaliskuuta 2015

Shakkiareenan tulevaisuudesta

Suomen Shakkiliiton hallitus kutsui pääkaupunkiseudun shakkikerhojen edustajat keskustelemaan Shakkiareenan tulevaisuudesta 8.3.2015. Paikalle tuli parikymmentä henkeä. Alla muistiinpanojani keskusteluista.

Suomen Shakkiliitto ja Helsingin Shakkiliitto maksavat molemmat 42 % Shakkiareenan vuokrasta. Jos mikään ei muutu, Helsingin Shakkiliiton rahat loppuvat tänä vuonna ja Shakkiareenasta pitänee luopua, mistä seuraisi lumipalloefekti: kaikille loppuvuodeksi suunnitelluille tapahtumille ei ehkä löytyisi uutta paikkaa, jolloin shakkitoiminta vähenisi ja pääkaupunkiseudun shakkikerhojen ja Suomen Shakkiliiton tulot pienenisivät.

Miten taataan, että pääkaupunkiseudulla on jatkossakin pysyvä tila shakkitoimintoihin? Suomen Shakin 1/2015 pääkirjoituksessa Petri Saharinen vetosi shakkikerhoihin, että Shakkiareenalle olisi saatava toimintaa viikon jokaiselle päivälle: kerhoturnauksia, koulutusta tai valmennusta.

Shakkiareenalla pelaa säännöllisesti vain Shakkikerho Garde tiistaisin ja kesällä Itä-Helsingin Shakkikerho keskiviikkoisin. Lauttasaaren Shakkikerho on pelannut Lauttasaaren kirkolla 1970-luvulta lähtien. Niin kauan kuin perinteinen pelipaikka on käytettävissä, tuntuisi oudolta siirtyä pelaamaan toiselle puolelle Helsinkiä; sama tilanne on monella muullakin kerholla. Joku myös kysyi, miten eri kerhot profiloituisivat, jos ne pelaisivat samassa paikassa.

Monet pääkaupunkiseudun kerhoista järjestävät turnauksia Shakkiareenalla viikonloppuisin, mutta eräät espoolaiset ja vantaalaiset kerhot kuulemma haluavat ehdottomasti järjestää turnauksensa omassa kaupungissaan.

Ehdotettiin uusia turnauksia, kuten selokelpoinen pikapeliturnaus, esimerkiksi kerran kuussa, ja tunnin miettimisajoin pelattava kerhojen välinen turnaus. Haluavatko aktiivipelaajat lisää turnauksia? Niitä järjestetään jo nyt paljon, eikä kaikkiin riitä tarpeeksi tulijoita.

Mistä siis löytyisi uutta väkeä Shakkiareenalle? Joku mainitsi epäviralliset maaottelut, esimerkiksi Viron ja Ruotsin kanssa. Lisäksi mainittiin työpaikkojen shakkiottelut: olisiko aika elvyttää vanha puulaakiperinne? Lauttasaaressa on hyviä kokemuksia myös kaikenikäisille järjestettävistä aloittelijaturnauksista. Ja suurin kysymys lienee, miten aktiiviset nettipelaajat saataisiin mukaan lähishakkiin.

Shakkiareenan toiminnan on vilkastuttava, mutta lisäksi Helsingin Shakkiliiton pitänee joka tapauksessa korottaa maksujaan. Kerhojen jäsenmaksun voisi korottaa nykyisestä 1,5 eurosta per jäsen esimerkiksi 5 euroon (ja 2 euroon per nuorisojäsen). Shakkiareenan vuokran korottaminen on sen sijaan riskimpää, koska pienistä turnauksista ei edes nykyisellään jää juuri voittoa järjestävälle seuralle.

Keskusteltiin myös Shakkiareenan sijainnista. Useimpien mielestä Pitäjänmäki on "huono" paikka kerhoilloille (sijaitsipa se missä tahansa, se on kauempana kuin oma lähikerho), mutta hyvä paikka viikonlopun turnauksille. Pitäjänmäen neliövuokra on edullinen, mutta joidenkin mielestä pelipaikan koosta voisi tinkiä, jos sijainti olisi parempi: Heureka ja Kaapelitehdas mainittiin mahdollisina ehdokkaina.

Keskustelu jatkuu Helsingin Shakkiliiton vuosikokouksessa Shakkiareenalla lauantaina 21.3.2015 klo 13 alkaen. Liitolle valitaan uusi hallitus, joka saa varmasti paljon evästystä ja joka tarvitsee pääkaupunkiseudun kaikkien shakkikerhojen tuen.

Myös Shakkifoorumilla keskustellaan aiheesta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

tämä "tunnin miettimisajoin pelattava kerhojen välinen turnaus" on ainakin omasta mielestäni kiinnostava avaus. Tuota peliaikaa ei muutoin juuri pelata ja kerhojen välistä lisääntyvää lautasotailua ei voi kuin suosia. Saa ääneni.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Heureka on poissa laskuista. Järjetöntä miettiä paikkaa, joka on kehä kolmosen ulkopuolella. Kaapelitehdas, sitä vastoin, on järkevämpi vaihtoehto.

t. Arzi

Mikko P. kirjoitti...

Heurekan sijainti vasta huono onkin.

Kaapeli olisi tietysti kohtuullisen hyvä - tosin eipä se paljon Shakkiareenaa parempi olisi muuten kuin Espoon suuntaan matkaansa jatkaville tai metrolla kohti itää siirtyville.

Ongelma on kuitenkin isompi. Turnauksien kävijämäärät näyttävät alenevan vuosi vuodelta, samoin useimpien kerhojen jäsenmäärät taitavat olla pikemminkin laskusuunnassa.

Yhteistä pelipaikkaa tarvitaan kuitenkin, sillä ilman Shakkiareenaa myös viikonlopputurnausten järjestäminen tulee entistä vaikeammaksi: harvassa taitavat olla tilat, joiden markkinaehtoisia vuokria pystytään maksamaan viikonlopputurnausten koko ajan pienevillä tuotoilla.

Lähetä kommentti