11. syyskuuta 2017

Syyskuun pelaaja: Jyrki Kauppinen

Shakkisiirtojen oppiminen

Siirrot opin alun perin joskus 7-vuotiaana. Shakkinappulat ja -lauta olivat muiden lelujeni ja pelieni joukossa, josta ne kaivoin kun ei mitään muuta tekemistä enää keksinyt. Sille tielle sitten jäin...

Kuinka usein pelaat shakkia?

Nykyään pitkiä pelejä käytännössä vain divaripeleissä. Blixtiä ja nopeaa shakkia pelaan aina kun on mahdollista, netissä, kilpailuissa ja terassilla.

Shakkikerhoon liittyminen

Isoäitini veli, tehtäväniekka ja shakkimies Oskari Nevanko neuvoi minua ottamaan yhteyttä Osmo Kailaan shakkikerhon löytääkseni. Elettiin vuotta 1983. Pian jo pelasinkin SSK:n riveissä Pauligin huvilalla ja kuuntelin innostuneena Kailan värikkäitä ja mieliinpainuvia shakkiopetuksia.

Saavutukset shakissa

Ensimmäisen luokan pelaaja pitkässä pelissä, 2000+ blixtissä. 1990-luku oli aktiivisinta aikaa, jolloin SSK:n "juniorijoukkueessa" (Juhani Lehti, Ari Kullberg, Kari Laiho ja minä) pelasimme useat kerrat hyvin tuloksin joukkuepikapelin SM-kisoissa.

Paras peli

Yksi parhaista peleistäni oli voittoni Pärnussa, ensimmäisellä kierroksella vanhempaa 2100+:n pelaajaa vastaan (nimi Ervin Yksti tai lähelle sitä). Pelistä tuli pitkä ja armoton, ja se vei molemmilta pelaajilta kaiken energian. Seuraavana päivänä totesin hieman surullisena, että vastustajani oli vetäytynyt kilpailusta. Oli nähtävästi ollut liian rankka kilpailun ensimmäinen kierros.

Makea voitto

Treenasin kymmeniä pitkiä harjoituspelejä seurakaverini Ari Kullbergin kanssa 1980- ja 1990-luvuilla. Kesti hyvin pitkään ennen kuin onnistuin voittamaan ensimmäistä kertaa tarkan ja vahvan vastustajani. Iloni oli sanoinkuvaamaton.

Katkera tappio

Katkerin tappioni oli Tero Lehtistä vastaan TUL:n turnauksessa. Johdin ryhmääni ja voittamalla kyseisen pelin olisin varmistanut palkintosijoituksen. Minulla oli selkeä etu ja vaihtoehtoina kaksi tapaa jatkaa. Laskin ja vaistosin oikean jatkon, mutta valitsin silti jostain syystä toisen jatkon, joka johti sotkuihin ja lopulta pelin täydelliseen tärvelemiseen. Kyseisen pelin jälkeen harkitsin vakavasti jo hyvästejä koko typerälle harrastukselle ;)

Pahin munaus

Ehkä sellaisesta käy ainoa kerta, kun olen hävinnyt ajalla pitkän pelin. Olin miettinyt kaikkiin vastustajan hyviin siirtoihin vastauksen valmiiksi, kellossani oli noin 5 sekuntia aikaa 40. siirtooni (= typerää!). Vastustajani Tauno Turtiainen teki kuitenkin odottamattoman siirron, joka sai minut jähmettymään, vipu tipahti.

Unohtumaton shakkikokemus

Maailmanmestari Anatoli Karpovia vastaan pelaaminen 1990-luvun simultaanitilaisuudessa hotelli InterContinentalissa. Ihailin Karpovin pelityyliä suuresti, ja mahdollisuus pelata häntä vastaan oli unelma, jonka en uskonut koskaan toteutuvan.

Pelissä kävi kuten arvelinkin, minut kuristettiin siirto siirrolta ja luovutin tehtyäni 33. siirtoni, joka oli shakki. Olen siis uhannut Karpovin kuningasta!

Avausvalikoima

Nuorempana valkeilla e4 ja etenkin espanjalaisen vaihtomuunnelma, Fischerin esimerkin mukaisesti, toi avausetua. Mustilla pelasin aluksi sisilialaista ja venäläistä avausta sekä nimzo-intialaista.

Sittemmin vaihdoin d4:ään, kuningasintialaisessa Sämisch oli suosikkejani. Mustilla Caro-Kann on luottoavaukseni ja benonia olen pelannut Talin inspiroimana, makein voitoin ja täydellisin tappioin, siinä ei tule remissejä.

Pelityyli

Hieman liiankin turvallisuushakuinen pelaaja. Blixtissä voin toteuttaa helpommin aggressiivisia hyökkäyksiä. Vahvuutenani ehkä periksiantamattomuus ja itseni ylittäminen ns. vahvempia pelaajia vastaan.

Miettimisaika

Blixtin pelaaminen 5 minuutin ajalla on kaikkein nautittavinta, Se vaatii taktista pelisilmää, nopeaa tilannetajua, kellon ja hermojen hallitsemista, ja siinä on se hyvä puoli, ettei yksi peli vie koko päivää.

Olin hyvässä opissa nuorempana, kun pihakaverini isä, HTS:n mestari Kalevi Ahonen koulutti minua tuhansilla pelaamillamme blixteillä.

Shakkimotto

Shakissa mikään ei ole mahdotonta.

Shakki-idolit

Päällimmäisinä Fischer, Karpov, Petrosjan, Kortshnoi, Tal ja Eero Böök! Kaikilta heiltä opin jotain shakin monipuolisuudesta, kauneudesta ja periksiantamattomuuden mahdollistamasta menestymisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti