Hannu Broman menehtyi vaikeaan sairauteen Helsingissä 16.3.2018.
Hannu oli shakkimestari ja värikäs tarinankertoja. Hannu syntyi Helsingissä 6. toukokuuta 1947 ja kuoli 70-vuotiaana. Hannu syntyi helsinkiläiskotiin Vallilaan ja asui sen jälkeen suurimman osan lapsuudestaan Mechelininkadulla, jossa varttui 4-henkisen sisarusparven vanhimpana.
Kiinnostus shakkiin sai alkunsa kotipiiristä isältä, ja Hannu osallistui ensimmäiseen shakkikilpailuunsa jo 14-vuotiaana. Hannu kävi koulunsa Helsingissä, valmistui ylioppilaaksi, kävi armeijan, josta kotiutui alikersanttina, ja pääsi Helsingin yliopistoon. Hannu avioitui, sai kaksi lasta, ja erosi myöhemmin. Yliopistossa Hannu luki pääaineenaan suomen historiaa ja sivuaineena mm. arkeologiaa ja valmistui filosofian kandidaatiksi. Hannu Broman suoritti ylemmän arkistotutkinnon ja toimi arkistonhoitajana mm. eduskunnassa ja viimeksi Espoon kaupungilla.
Shakki oli tärkeässä asemassa Hannun elämässä, mutta hänen suurin rakkautensa olivat kirjat ja lukeminen. Hannu luki jatkuvasti häntä kiinnostavaa erilaista kirjallisuutta, mm. sota- ja muuta historiaa, yhteiskunnallista kirjallisuutta, politiikkaa, elämäkertoja ja aina päivän lehdet kannesta kanteen. Tietysti shakkiaiheisilla lehdillä ja kirjoilla oli oma vahva sijansa. Hannu oli antikvariaattien ja kirjastojen vakiokävijöitä, ja Roihuvuoren koti oli lähes lattiasta kattoon asti täynnä kirjoja ja lehtiä. Intensiivisen lukuharrastuksensa ja suuren tiedonhalunsa johdosta Hannulla oli laaja yleissivistys. Hän seurasi tarkkaan yliopiston lehteä ja kirjoittikin joitain artikkeleja, lähinnä kirja-arvosteluja ja Viron historiaan liittyviä juttuja.
Hannu kävi säännöllisesti yliopistolla ja työväen opistolla kuuntelemassa avoimia yleisöluentoja. Hannu myös matkusteli mielellään naisystävänsä ja samanhenkisten ystäviensä kanssa aina kun siihen oli mahdollisuus, mm. Tallinna, Tarto, Tukholma ja erilaiset näyttelyt, museot, konsertit ja muut kulttuuririennot tulivat tutkituiksi.
Muistamme Hannua paitsi erinomaisena shakinpelaajana myös joviaalina ihmisenä ja värikkäänä jutunkertojana. Shakkimatkoilla Hannun jännittäviä tarinoita kuunteli mielenkiinnolla. Missä päin olimmekaan, hänellä oli aina intoa kertoa alueen historiallisista ulottuvuuksista ja tapahtumista. Hannu seurasi aktiivisesti päivän politiikkaa ja yhteiskunnallisia asioita ja oli hyvin perillä niiden kiemuroista, viiltävä analyysi maailman menosta oli aina tarjolla kysyjälle.
Shakkisaavutukset
Hannu osallistui shakin nuorten SM-kilpailuun ensimmäisen kerran v. 1961 sijoittuen kolmanneksi, v. 1964 tulos oli jaettu kakkonen ja vertailulla 4:s, mutta vuonna 1965 tuli voitto ja shakin nuorten Suomen mestaruus 18 vuoden ikäisenä, hienolla tuloksella 6/7. Samana vuonna Hannu edusti Suomea nuorten MM:ssä Espanjan Barcelonassa (22. sija) sekä vielä v. 1968 ylioppilaiden joukkueiden MM-kilpailuissa Itävallan Ybbsissä (Suomi 5:s B-finaalissa).
Kymmenen vuotta myöhemmin 28 vuoden iässä vuonna 1975 Hannu oli ehkä shakkiuransa huipulla, saavuttaen sekä shakkimestarin arvon että joukkueiden Suomen mestaruuden! Hannu oli kaksinkertainen shakin Suomen mestari.
Hannu Broman oli Suomalaisen Shakkikerhon (SSK) jäsen yhteensä 56 vuotta, myös SSK:n hallituksen pitkäaikainen jäsen. Hän pelasi useita vuosikymmeniä SSK:n edustusjoukkueissa SM- ja HM-joukkuekilpailuissa, parhaina tuloksina joukkueiden SM-kilpailujen kultaa v. 1975 ja pronssia 1977. Virallisia selopelejä kertyi yli 500, ja hän pelasi 33 mestaruussarjapeliä noin 50 %:n tuloksella. Hannu oli myös innokas blikstinpelaaja, ja mm. joukkueiden SM-bliksteissä Joensuussa 1970 hän oli 4. pöydän paras. Kesäkuussa 2017 SSK yhdistyi Lauttasaaren Shakkikerhon kanssa, mutta Hannu ei ehtinyt pelata yhtään peliä yhdistyneen uuden kerhonsa LauttSSK:n riveissä.
Hannun pelityyli oli dynaamisen asemallinen. Kuvaava esimerkkipeli on Broman–Karhunen, jossa valkea pääsi yllättämään vahvan vastustajansa.
Kilpapelin jälkeen Hannua ei enää viime aikoina suuremmin kiinnostanut päättyneen pelinsä analysointi, vaan hän omien sanojensa mukaan mieluummin odotti että pääsee rentoutumaan uppoutumalla hyvän juoman ääressä johonkin mielenkiintoiseen meneillään olevaan kirjaan. Silloin Hannu sanoi olevansa onnellinen.
Shakkiyhteisön lisäksi Hannua jäävät kaipaamaan tytär Karoliina, poika Henri, pitkäaikainen hyvä ystävä Pirjo sekä muut läheiset ja ystävät.
Seppo Aakio, LauttSSK:n ja entisen SSK:n hallituksen jäsen ja Hannun ystävä