25. elokuuta 2018

Shakkiseniorit ja LauttSSK aurinkoisessa Tallinnassa 23.8.2018

Tällä kertaa meillä olikin oikein juhlamatka, kun kyseessä oli jo 20. kerta kun ottelimme perinteisestä SSK:n "Tallinnan 5 minuutin pikapelimestaruudesta". Ja toinen kerta LauttSSK:na. Toissapäivänä kokoonnuimme aamutuimaan kello kahdeksan aikaan Länsisataman terminaaliin ja M/S Finlandiaan. Suurin osa matkalle lähtijöistä oli oman kerhon jäseniä, mutta mukana oli myös tuttuja "vierailijoita".

Alkukarsinta pelattiin laivan 8. kerroksen kahvilassa. Jännittävän kilpailun tulokset: Seppo Aakio 9/10, Juhani Lehti 7½, Ilkka Saren 7½, Jukka Tuovinen 6½, Harri Hurme 6, Pekka Kauppala 6, Harri Nyrhinen 3½, Mauno Kangas 3, Olavi Mattila 3, Timo Siikonen 2, Reijo Rautio 1. Monissa yksittäisissä peleissä sattui jälleen useita yllätyksiä, erityisesti Tuovisen Jukan hyvä suoritus on maininnan arvoinen.

Jatkon cup-ottelut määräytyivät alkukisan sijoitusten perusteella 4 hengen ryhmittäin ja 2-kierroksiset ottelut pelattiin paluumatkalla. Jatkoon pääsi se, joka sai ensimmäisenä 2½ pistettä 4 pelin matsista. Otteluparien tulokset:

  • A k1: Aakio–Tuovinen 2½–1½, Lehti–Saren 2½–½
  • A k2: Aakio–Lehti 2–3, Saren–Tuovinen 3–1
  • B k1: Hurme–Kangas 3–0, Kauppala–Nyrhinen 2½–½
  • B k2: Hurme–Kauppala 2½–1½, Kangas–Nyrhinen 3–2
  • C-ryhmä pelasi 2-kertaisen täysturnauksen

Kovan turnauksen lopputulokset: 1. Juhani Lehti, 2. Seppo Aakio, 3. Ilkka Saren, 4. Jukka Tuovinen, 5. Harri Hurme, 6. Pekka Kauppala 7. Mauno Kangas, 8. Harri Nyrhinen, 9. Olavi Mattila, 10. Timo Siikonen, 11. Reijo Rautio.

Vuoden kilpailutaukoa pitänyt Lehden Jussi yllätti siis koko porukan ja otti toisen mestaruutensa. Edellinen olikin jo kahdeksan vuoden takaa vuodelta 2010. Finaalin voitto Aakiosta tuli luvuin 3–2 ottelussa, jossa musta voitti kaikki pelinsä. Viime vuonna mestaruus ratkesi samojen pelaajien kesken vasta äärimmäisen täpärän väännön jälkeen ns. Armageddon-pelissä Aakiolle, mutta nyt Juhani sai ansaitusti revanssin. Onnittelut Jussille! Pronssin nappasi Saren hyvin kamppailleelta Tuoviselta lopulta luvuin 3–1.

Myös B-cupissa taistelu loppusijoituksista oli kovaa, Hurmeen Harri vei voiton Kauppalan Pekasta luvuin 2½–1½ ja Kankaan Manu voitti Nyrhisen Harrin 3–2. "Jumbokisan" voittajaksi selviytyi Mattilan Olavi, Siikosen Timon ja Raution Reijon pitäessä perää.

Aiempien vuosien tulokset ovat kerhon tulospalvelussa.

Meillä oli taas hyvää onnea sekä säiden että ajankohtaisten tapahtumien kanssa. Shakin pelaamisen lisäksi olimme tämän kertaiseksi tutustumiskohteeksemme valinneet Viron sotamuseon Viimsissä, noin 10–15 km päässä keskustasta. Mukavassa ja lähes helteisessä säässä meille kuitenkin aukesi yllättäen jännittävä mahdollisuus olla mukana myös suuressa kansan tapahtumassa – "kommunismin uhrien muistomerkin" avajaisissa, joka oli alkamassa samalla suunnalla juuri samoihin aikoihin. Vinkki tähän oli saatu edellisiltana Kauppalan Pekan hyvältä virolaisystävältä Tonu Kalvetilta, joka Pekan kutsumana myös liittyi hetkeksi seuraamme. Tonu työskentelee toimittajana ja on myös aktiivisesti mukana Viron shakkiliitossa. Muistomerkin avajaisissa oli paikalla Viron presidentin, maan kerman ja runsaan juhlavierajoukon lisäksi siis meidän shakkisenioriporukkamme. Saimme kokea varsin historiallisen hetken.

Piritan Rantatien varrella Maarjamäellä sijaitsevaan kahdesta valtavasta vastakkaisesta mustasta kiviseinästä rakennettuun muistomerkkiin on kaiverrettu noin 22 000 kommunismin uhreina kuolleen virolaisen nimet. Kiviseinien muodostama käytävä on nimeltään Matka, ja sen jälkeen avautuva suuri koristepuiden reunustama aukio Kotipiha. Seurasimme juhlaseremoniat ja kuuntelimme presidentin puheet, jonka jälkeen jatkoimme kohti varsinaista kohdettamme Viron sotamuseota.

Vauraaseen ja siistiin Viimsiin v. 1919 perustettu Viron sotamuseo avattiin enstisöinnin jälkeen v. 2011 nimellä "Viron sotamuseo – kenraali Laidonerin museo". Alun perin rakennus oli toiminut Buxthövdenien suvun (joista yksi johti Suomen sotaa) ja kenraali Laidonerin aateliskartanona. Museossa tietävänä ja muutoinkin mainiona historiaoppaanamme toimi matkan ensikertalainen Kauppalan Pekka. Näyttelyssä saimme tutustua mielenkiintoisiin historiallisiin esineisiin ja perinnekulttuuriin, jotka esittelivät Virossa käytyjä sotia, virolaisten asepalvelusta muiden valtioiden puolustusvoimissa sekä muita maailman sotia, joihin virolaiset ovat joutuneet ottamaan osaa.

Tämän varsin "sotaisen vaiheen" jälkeen suuntasimme takaisin Tallinnaan ja vanhaan kaupunkiin, jossa perinteitä noudattaen kävimme porukalla ravintolassa syömässä kunnon lounaan. Sen jälkeen piipahdimme myös Raatihuoneen torilla nauttimassa Tallinnan aurinkoisista tunnelmista. Ja ennen laivaan paluuta oli tietysti vielä aivan pakko päälle herkutella suussasulavilla Maijasmok-kahvilan leivoksilla.

Jälleen yksi mahtava reissu ja paljon uusia kokemuksia, joista suurkiitokset kaikille osallistujille. Ensi vuonna uudestaan!

Teksti Seppo Aakio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti