1. maaliskuuta 2022

Maaliskuun pelaaja: Olli-Pekka Peitsalo

Shakkisiirtojen oppiminen

Shakin perusteiden oppiminen menee omalla kohdallani uskoisin samoihin uriin kuin monella muullakin, opin pelaamaan shakkia pienestä isäni kanssa pelatessa.

Pelin säännöt tuolloin juniorina pelatessa eivät välttämättä olleet samat kuin turnausshakissa (isäni ei osannut poikkeussääntöjä, kuten en passant, ja uskoi, että sotilaiden ylennykset tehtiin aina "vapaisiin nappuloihin", joka tietyllä tavalla pitää paikkaansakin), mutta tuohon aikaan perusteista sai kattavan koulutuksen.

Noin 5–7-ikävuoden ikäisenä, muistan pelanneeni suhteellisen passiivista shakkia, olin usein pulassa isäni pelatessa aikaisia daamisiirtoja enkä hahmottanut, kuinka pulassa olisin muutaman siirron jälkeen.

Pitkään perusteinani olivat vain tíedot miten mikäkin pelinappula liikkuu, kunnes yläasteikäisenä kävin muutamia kertoja koulun shakkikerhossa, jossa ensimmäistä kertaa puhuttiin aloitussysteemeistä, joihin en kuitenkaan sen ikäisenä jaksanut enempää perehtyä, vaan jatkoin verrattaen alkeellisen shakin peluuta.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Käytän aikaa shakin parissa päivittäin, koitan kuitenkin valtaosan ajasta käyttää shakin opiskeluun ja välttää pidempiä pikashakkiputkia (joihin tulee sorruttua aika ajoin). Tilanteen salliessa pyrkisin pelaamaan myös "vakavia" laudalla pelattavia pelejä viikoittain, sillä uskon, että shakissa kehittyminen tulee hitaiden pelien kautta, jossa ajatukset ovat puhtaasti laudalla.

Shakkikerhoon liittyminen

Aloitin pelaamaan shakkia "ajatuksella" uudemman kerran noin reilu vuosi takaperin, jolloin tavoitteenani oli parantua shakissa sen verran, että pystyisin pelata avoimissa turnauksissa kehityttyäni aiempaa stabiilimmaksi pelaajaksi. Noin puoli vuotta shakin opiskelun ja netissä pelaamisen jälkeen aloin perehtymään mahdollisuuksiin pelata shakkia muutenkin kuin netin välityksellä ja kiinnostuin etsimään kaikenlaista tietoa shakkikerhoista netistä.

Asiaa kiertelemättä, monen shakkikerhon sivut näyttävät siltä, että kerhon toiminta olisi päättynyt yli puoli vuosikymmentä sitten ja yleisellä tasolla shakkikerhoista oli vaikea löytää ajankohtaista tietoa. Törmäsin Lauttasaaren Suomalaisen Shakkikerhon sivuihin hyvin aikaisessa vaiheessa ja huomasin, että kerholla oli vielä paljonkin toimintaa ja kohdalle hyvin osui kerhon pikashakin GP, johon päätin osallistua. Tämän jälkeen liityin kerhoon ja olen pyrkinyt olemaan aktiivinen kerhon peli-illoissa/turnauksissa aikataulun salliessa. Liityin kerhoon kesällä 2021.

Saavutukset shakissa

Saavutukseni ovat vielä hyvin vähissä, kun "vakavia" pelejä on takana toistakymmentä, olen ollut kohtuullisen tyytyväinen turnauspeleistäni mitä olen pelannut. Mikäli tähdet olisivat olleet kohdillaan ja olisin ollut peleissäni tarkempi, olisin ensimmäisessä turnauksessani voittanut kaikki pelini (pelasin tuloksen 2/4, voittaen ja häviten 2 – kummassakin hävityssäni pelissäni olin selvästi johdossa, mutten löytänyt jatkosiirtoja, jotka pitivät etumatkan elossa).

Paras peli

Viimeisin turnaukseni 2021 oli kokonaisuuteni pettymys, mutta tuon turnauksen ensimmäinen peli TuTSin vaikuttavaa junioria vastaan oli minulle poikkeuksellisen hyvä, löysin pelin loppupuoliskolla monia siirtoja, jotka kääntivät voitoksi pelin, joka näytti häviöltä, ja vastustajani joutui luovuttamaan huomattuaan pelitilanteen kääntyneen.

Jälkeenpäin olen käynyt pelin tietokoneella läpi tarkkaan, ja jälkiviisaana pelin loppupuolella onnistuin vielä selkeän johtoaseman kääntämään tilanteeksi jossa vastustajani olisi haluteessaan pystynyt pakottamaan tasapelin. Kuitenkin pelin päätyttyä voitoksi olin erittäin tyytyväinen tulokseen.

Makea voitto

LauttSSK:n viikonlopputurnauksessa 30.–31.10.2021 olin aloittanut turnauksen erittäin huonosti saatuani 0 kahdesta pelistä ensimmäisenä päivänä, ja aloitin turnauksen toisen päivän "pakotettuna" voittamaan mustalla. Peli alkoi Neo-Catalanina, ja olen usein netissä/laudalla ollut eri tyyppisiä Catalaneja vastaan heikohko, mikä ei herättänyt luottamusta voitosta. Pelin edetessä vastustajani teki selkeän virheen, josta pääsin hyökkäämään läpi ja onnistuin kääntämään pelin voitoksi.

Onnekas voitto

Samaisessa LauttSSK:n viikonlopputurnauksessa pelasin omalle tavalleni tyypillistä shakkia pelaten liian nopeasti ja häviten pelejä, joita en haluaisi hävitä. Menin turnauksen viimeiseen peliin tuloksella 1/3, odotustulokseni koko turnaukselle oli 2.5:n tasolla, ja omissa ajatuksissani olin pakkovoiton edessä valkealla. Pelin alkaessa jännitin paljon sitä, miten turnaukseni tulos voisi jäädä erittäin kehnoksi, mikäli en tätä peliä pelastaisi. Onnekseni pelin edettyä tutulle alueelle tiesin siirrolla 6, että mikäli vain pidän pakan kasassa, tämä on voitettu peli ja voin rentoutua turnauksen tuloksesta.

Katkera tappio

Samaisessa TuTSin turnauksessa, jossa mielestäni pelasin parhaan pelini, pelasin myös ylivoimaisesti huonoimman pelini. Hävisin mustalla pelin, jossa päätin 64 siirron pelin, kun kellossani oli 1 tunti ja 22 minuuttia ja vastustajani kellossa 3 minuuttia (peli oli formaatiltaan 90 minuuttia + 30 sekunnin inkrementti, mikä painottaa kuinka typerästi pelasin pelin).

Pelistä teki erityisen katkeran se, että vaikka tein virheitä useamman pelin aikana, olin koko aika tilanteessa, jossa peli oli käännettävissä tasapeliksi – tilannetta vielä pahensi se, että vastustajani tarjosi tasapeliä kahdesti.

Pelistä jäi todella karvas maku suuhun pääasiassa siksi, että pelasin pelin niin huonosti.

Pahin munaus

Aloitin ensimmäisen turnaukseni, Suomen Shakkiliiton viikonlopputurnauksen, pelaten ensimmäiset 2 peliäni verrattaen hyvin mustalla ja lähdin turnauksen toiseen päivään tuloksella 2/2. Tätä kautta aloitin toisen päivän pelit ajatuksella, että edessä oli 2 peliä valkealla ja mahdollisuudet olivat hyvät vahvaan tulokseen turnauksesta.

Toisen päivän ensimmäinen peli eteni anti-sisiliaisella, joka hyvin nopeasti muuttui Rossolimoksi. Vastustajallani oli erittäin kehno struktuuri, ja tietokoneen mukaan pääsin dominoivaan asemaan, jonka hävisin hyvin nopeasti muutama siirto myöhemmin. Mikä teki pelistä pahimman munaukseni oli se, että useita virhesiirtoja tapahtui peräkkäin ja peli muuttui nopeasti voitetusta täysin hävityksi.

🙾 Katso kaikki 5 peliä

Unohtumaton shakkikokemus

Peli-illoista muistiin jäi kerta, kun toimitsin yhtä tyypillistä iltaa, jona samaisena iltana pelasin parasta pikashakkiani mitä olen ikinä pelannut – päättäen tuon päivän voittaen kaikki pelini. Peleistä muutama meni varmasti tuurin puolelle, mutta tulos oli kuitenkin itselleni poikkeuksellinen kaikin puolin.

Arvokkaimmat päänahat

Vielä en osaisi laittaa arvokkaita päänahkoja listalle. Muutaman pelaajan kohdalla olen siinä tilanteessa, mikäli voittaisin heidät klassisessa pelissä nämä näkyisivät minulle poikkeuksellisen arvokkaina peleinä – mutta tämä tosiaan ensin vaatisi sen voiton.

Toki, ensisijaisesti netissä pelaavalle, ensimmäinen yli 2000 rating-pisteen pelaajan voitto oli "arvokas päänahka", mutten osaisi edes mainita peliä nimeltä tai mitä edes tässä pelissä pelasin – jos pitäisi arvata niin pelasin valkeata.

Avausvalikoima

Olen valkealla kehittynyt pääasiassa lontoolaisesta avauksesta "Best by Test" -avausten pelaajaksi 1.e4:n eri variaatioilla.

Mustalla pelasin pitkään erilaisia modernin aloituksen variantteja, mutta myöhemmin olen alkanut pelaamaan testaavampia aloituksia mustalla. Pelasin myös pitkään ranskalaista puolustusta ja KIDiä, mutta näitäkin pelaan nykyään vähemmän.

Pelityyli

Kuvaisin pelityyliäni siten, että vahvuuteni on aloitusteoriassa ja usein pääsen aloittamaan pelejä pienillä, mutta merkittävillä etumatkoilla, joita usein hyökäten pidän yllä. Terävät asemat ovat usein mukavia, ja taktisten tilanteiden kanssa olen ollut vahvoilla.

Shakkimotto

Ei niinkään motto, mutta ehkä tärkein shakkiuskomukseni on se, että valtaosa peleistä hävitään missattujen taktiikoiden kautta.

Shakki-idolit

Kasparov nousee selkeänä ykkösnimenä mieleen, sillä Kasparovilla on monia pelejä, joista moni tuntee teemat lähes ulkoa (kuten Kasparov–Topalov 1999) ja näiden pelien ulkopuolelta monia pelejä, jotka pysäyttävät miettimään, miten Kasparov onnistui laskemaan position niin oikein ja onnistui tekemään niin monta uskomatonta siirtoa putkeen.

Miettimisaika

Pelaan pääasiassa nopeaa shakkia ja mieluisin miettimisaikani netissä on 10'+0", jota pelaan lähes eksklusiivisesti. Laudalla pelatessa pelaisin hitaampia miettimisaikoja, ja voisin nähdä oman kehityksen kannalta tärkeäksi myös kirjeshakkiin tutustumisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti