20. elokuuta 2022

LauttSSK ja Shakkiseniorit Tallinnan helteessä 18.8.2022

Lähes tusina kovaa reissumiestä kokoontui Länsisataman lähtöaulaan toissapäivän aamusella. Koitti jo 24. kerta kun lähdimme matkaan ottelemaan perinteisestä LauttSSK:n/SSK:n "Tallinnan 5 min. pikapelimestaruudesta". Luvassa oli helteinen päivä ja matkatunnelmat korkealla. Koronasta ei ollut enää kuin muisto jäljellä. Pelasimme taas MS/Finlandian kabinetissa mennen tullen ja nautimme buffetin runsaista herkuista.

Menomatkan alkukarsinta pelattiin "round robin" -turnauksena ja tulokset olivat:

1. Seppo Aakio 9½/10, 2. Juhani Lehti 8½, 3. Pekka Kauppala 7, 4. Vesa Meskanen 6, 5.–8. Harri Nyrhinen, Eero Patola, Olavi Mattila, Kari Männistö 4, 9. Timo Siikonen 3½, 10. Mauno Kangas 3, 11. Reijo Rautio 1½.

Jännittävä kisa, jonka tulokset vastasivat suunnilleen ennakko-odotuksia. Yllätyksiäkin koettiin, erityisesti porukan ikänestoreihin lukeutuvan Olavin "päänahat" kokeneista mestareista Lehdestä ja Meskasesta ansaitsevat maininnan. Matkan ensikertalainen Männistön Kari onnistui myös hyvin kurottaen viimeisenä jatkoon.

Karsinnan perusteella määräytyivät cup-ottelut, ja ne pelattiin paluumatkalla "paras neljästä" -systeemillä. Otteluparien tulokset ja samalla koko kisan lopputulokset:

  1. kierros: Aakio–Männistö 2½–½, Lehti–Mattila 3–0, Kauppala–Patola 3–0, Meskanen–Nyrhinen 2½–3½.
  2. kierros: Aakio–Nyrhinen 2½–½, Lehti–Kauppala 2½–½.
  3. kierros: Mestaruusottelu Aakio–Lehti 2½–1½. Pronssiottelu Kauppala–Nyrhinen 3–0. Sijoista 5.–11. pelattiin hyvin tasainen täysturnaus: 5. Mattila 3½, 6. Männistö 3½, 7. Kangas 3, 8. Rautio 2½, 9. Patola 1½, 10. Siikonen 1, 11. Meskanen (DNF).

Finaalissa kohtasivat jo kuudennen kerran peräkkäin "taistelupari" Aakio–Lehti. Kolmen tarkan ja tunnustelevan tasapelin jälkeen mestaruus oli katkolla neljännessä pelissä. Siinä mustilla pelannut Seppo onnistui patenttiavauksessaan voittamaan upseerin, valkean erehdyttyä vaikeassa taktisessa asemassa. Mustan hermot pitivät tällä kertaa loppuun asti, ja Aakion 9. mestaruus sinetöityi häviöttömällä tuloksella. Juhanille hopeamitali oli jo peräti kahdeksas. Kauppalan Pekka otti suvereenisti toisen peräkkäisen pronssinsa Nyrhistä vastaan. Tulokset vuodesta 1997 lähtien ovat LauttSSK:n tulospalvelussa.

Nyrhisen yllätysvoitto Meskasesta cupin aloituskierroksella kuudenteen katkaisupeliin asti venyneessä maraton-trillerissä oli huikea suoritus. Harri valitsi arvonnassa valkeat viimeiseen Armageddon-peliin ja huolimatta ymmärtämättömien sivullisten "väärää värivalintaa" koskeneista kommenteista voitti pelin komealla sommitelmalla! Samalla hän varmisti itselleen kaikkien aikojen parhaan Tallinna-sijoituksensa. Vesan energiatasot ehtyivät sen verran perusteellisesti, että hän katsoi parhaaksi jättää leikin ja jatkon sikseen.

Olavi Mattila otti hienosti sijoituskisan voiton, mutta vasta vertailun turvin Kari Männistöön. Kari pärjäsi kovassa seurassa mainiosti. Seuraavaksi tuli Mauno Kangas, joka pelasi tarkasti, mutta ei ollut parhaassa vireessään eikä onnetarkaan liikoja hymyillyt. Loppusijat menivät 50 % saalistaneelle Reijolle ja tuloksen –2 tehneelle Eerolle. Tuoreella Suomen mestarilla ja PM-mitalistilla Eerolla ei ollut paras päivänsä. Peränpitäjäksi jäi lopussa hieman väsähtänyt Timo.

Lämpöä piisasi reissussa muutoinkin, sillä mittari kipusi 30 asteeseen ja helle alkoi olla jo vähän tukalaa. Jakauduimme kahteen eri porukkaan, joista toinen vieraili Merimuseossa ja toinen lähti suunnistamaan hotelli Viruun, jossa odotti KGB-museo. Sinne ei kuitenkaan koskaan päästy, sillä olisi pitänyt olla aika varattuna. Virkistävää lohtua helteessä tarjosi kuitenkin lobbyn baari.

Timo oli varannut meille pöydän Cru-nimisestä gourmet-ravintolasta vanhassa kaupungissa. Loistoruoat, laadukkaat oluet ja viinit maistuivat. Päätteeksi ennen laivaan paluuta teimme jälleen vakiokäynnin kuuluisaan Maijasmok-kahvilaan, ihanien leivosten, hyvän kahvin ja tuttujen kyytipoikien maailmaan! Aurinko paistoi ja Venäjän sotaa vastustavat mielenosoittajat pauhasivat voimaansa eri kielillä vieressä olevan Venäjän lähetystön edessä. Niin tuttua.

Matkaajien mieleen jääneitä kokemuksia:

Merimuseon miinataistelu-näyttely oli mielenkiintoinen. Erityisesti pidin Crun ankan rintafileestä, parhainta mitä olen saanut. Pelaaminen sujui mennessä, vaikken cupiin yltänytkään. Paluumatkalla taisin väsyä, siirtoja ei löytynyt ja viimeisellä kierroksella hävisin sitten Olavillekin. (Timo)
Jokunen vuosi sitten Euroopan parhaana museona palkittu Merimuseo sukellusveneineen ja jäänmurtajiineen ei pettänyt odotuksia. Jumindan niemen miinataistelua 1941 kuvaava näyttely toi myös Suomen historiaa koskevan lähes tuntemattomaksi jääneen tapahtuman vaikuttavasti näytille. (Pekka)
Hieno matka Tallinnaan ja seura viihtyisää. Timon valitsema fiini ravintola sopi ainakin minulle jokapäiväisen kaurapuuron sekaan. Pahoittelen että väsähdin paluumatkalla. Ja kiitos Sepolle täsmällisistä järjestelyistä ja kurinpidosta :) (Vesa)
Mukavaa seuraa, kylmää huurteista Virussa ja herkullista kuhaa Crussa. Mukana myös todistamassa Jussin ja Veskun asiantuntevan värikästä keskustelua E. A. Poen maailmankuulun "Korppi"-runon olemuksesta..." (Seppo)

Mahtavia kokemuksia ja muistijälkiä. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille ja ensi vuonna uudestaan!

Kirjoitti Seppo Aakio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti