3. helmikuuta 2023

Helmikuun pelaaja: Mikko Salo

Shakkisiirtojen oppiminen

Opin siirrot isältäni tai vaariltani noin 10–13 vuoden ikäisenä. Pelasin lapsena shakkia vain hyvin satunnaisesti. Niin sanottu oikea harrastaminen alkoi vasta muutama vuosi sitten, kun löysin nettishakin sattumalta YouTuben kautta. Silmääni osui IM John Bartholomew'n Climbing the Rating Ladder -sarja, jossa hän pelaa selvästi alempitasoisia pelaajia vastaan selostaen samalla ajatuksiaan taktiikoista strategiaan. En ollut aikaisemmin tajunnut, kuinka hieno ja monimutkainen peli olikaan kyseessä.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Shakkia tulee pelattua useamman kerran viikossa netissä, ja pyrin pelaamaan myös Lauttasaaren kirjastolla melkein joka viikko. Vähintään muutama taktiikkatehtävä tulee tehtyä joka päivä, jos ei pelata ehdi. Tykkään pelata netissä ns. "hitaampia" aikakontrolleja, kuten 15'+10" tai 30'+0".

Shakkikerhoon liittyminen

Noin vuosi sitten päätin, että haluan päästä pelaamaan myös laudalla netin lisäksi, joten aloin etsimään kerhoa. Kävin yhdessä EtVaSin illassa mutta päädyin kuitenkin sattuman kautta Lauttasaaren kirjastolle, jossa pelattiin ilman kelloa. Tämä oli ratkaiseva tekijä, koska halusin ehdottomasti pelata hitaammilla ajoilla tai ilman kelloa, joka on lähempänä minua eniten kiinnostavaa pitkää peliä.

Saavutukset shakissa

Olen pelannut tähän mennessä vai muutaman selopelin, joten pidän niitä tärkeimpinä saavutuksina. Olen ollut tyytyväinen kahteen viimeiseen peliini, vaikka viimeisessä tulikin häviö hyvin vahvaa pelaajaa vastaan. Minulle riittää, että pääsen pelaamaan laudalle. Tämä on mielestäni parasta shakissa. Syvä keskittyminen yhteen asiaan muutamaksi tunniksi on harvinaista herkkua arjessa.

Paras peli

Netissä on varmasti tullut pelattua monta hyvää peliä, mutta ne jäävät harvoin mieleen.

Toinen JSM-pelini tuntui parhaalta tähän mennessä, vaikka itse peli loppuikin hieman yllättäen. Pääsin kokeilemaan hauskaa gambiittia, josta kehittyi lopulta vahva hyökkäys. Peli tuntui alusta loppuun olevan hallussani, vaikka tietokone varmasti onkin toista mieltä :)

Onnekas voitto

Ensimmäisessä JSM-pelissäni olin selvästi tappiolla munatessani klassisen haarukan, jossa menetin tornin ratsuun. Päätin kuitenkin jatkaa taistelua edes tasapelistä, koska vastustajani kuningas oli jäänyt hieman avoimeksi. Vastustajani munasi kuningattarensa takaisin, ja voitin pelin.

Pahin munaus

Ensimmäinen laudalla käyty kisani oli Shakkiareenalla LauttSSK:n järjestämä aloittelijakisa. Pelasin hyvin nuorta pelaajaa vastaan, joka tarjosi minulle tasapeliä ainakin viisi kertaa täydellisestä häviöasemasta. Ensikertalaisena olin hyvin hämmentynyt koko tilanteesta. Korotin lopulta vapaasotilaan toiseksi kuningattareksi, ja voitto oli varma. Minulla alkoi olemaan aika lopussa, minkä takia tein varomattoman siirron, joka johti pattiin. Tämä kyllä kirpaisi hieman.

Unohtumaton shakkikokemus

Ensimmäinen oikea kisa Shakkiareenalla. En ollut koskaan aikaisemmin pelannut oikealla kellolla enkä pitänyt pöytäkirjaa. En osannut arvata, kuinka rankkaa shakki voi olla fyysisesti ja henkisesti.

Avausvalikoima

Olen kokeillut vähän kaikkea, mutta yleensä valkealla e4 ja mustalla e5 tai c6.

Pelityyli

Vaikea sanoa, riippuu paljon avauksesta ja pelistä. Suurin heikkous varmasti ajankäyttö, sillä joudun usein aikapulaan. Pidän loppupeleistä, vaikka en voikaan sanoa olevani erityisen hyvä niissä.

Shakki-idolit

Legendoista varmasti Morphy ja Kasparov pelityylin ja saavutusten takia. GM Daniel Naroditsky on myös yksi suosikeistani. Hän on mielestäni yksi nykyajan parhaista opetusvideoiden tekijöistä, ja olen oppinut häneltä paljon.

Miettimisaika

Mitä pidempi sitä parempi. Pikashakki on myös hauskaa, mutta valitsen aina pitkän pelin, jos mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti