29. kesäkuuta 2010

Pelaa shakkia Internetissä: Free Internet Chess Server

Tuntuuko siltä, että perheen piiristä ei enää löydy riittävästi vastusta shakkilaudan äärellä? Kenties kotiseudullasi ei ole shakkikerhoa tai peli-ilta ei sovi sinulle? Siinä tapauksessa jokin Internetin monista shakkisivuista saattaa olla sinulle sopiva pelipaikka.

Verkossa on sekä maksullisia että maksuttomia shakkipalvelimia. Osa näistä toimii suoraan nettiselaimen kautta, osa tarvitsee erillisen ohjelman pelaamista varten.

Nettiselaimen kautta pelaaminen on varmasti helpoin tapa tutustua Internetin shakkipalvelimiin. Usein erillisen peliohjelman kautta pelaaminen on kuitenkin mukavampaa.

Osa pelisivustoista ei edellytä rekisteröitymistä. Itse pelaan vain palvelimilla, joille rekisteröityminen on ilmaista. Rekisteröitymisen ansiosta shakkipalvelin voi esimerkiksi laskea sinulle SELO-lukua vastaavan vahvuusluvun. Tämän ansiosta voit helposti seurata edistymistäsi verkkopelaajana.

Oma suosikkipalvelimeni on Free Internet Chess Server. FICS:iin rekisteröityminen on maksutonta -- tarvitset ainoastaan toimivan sähköpostiosoitteen. Rekisteröitymisen jälkeen pääset pelaamaan ympäri vuorokauden eri puolilla maailmaa asuvien shakinharrastajien kanssa.

Kun olet rekisteröitynyt FICS-palvelimelle, asenna tietokoneeseesi sopiva ohjelmisto pelaamista varten. Itse käytän java-pohjaista Jin-ohjelmaa, johon olen ollut varsin tyytyväinen.

Jin on yksi suosituimmista käyttöliittymistä shakkipalvelimilla pelaamista varten. Ohjelman erityisenä plussana on riippumattomuus käytetystä käyttöjärjestelmästä: Windowsin lisäksi Jin pyörii myös Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmällä varustetuissa tietokoneissa.

FICS:issä pelataan eniten pikapeliä. Suosituin pikapelin muoto taitaa olla kolmen minuutin peli ilman inkrementtiä. Myös viittä minuuttia pelataan aika paljon. Viittätoista minuuttia pidempiä pelejä kaipaavien taas voi olla vaikea löytää vastustajaa.

Tämän takia FICS sopiikin pelipaikaksi paitsi satunnaista peliseuraa etsivälle shakinharrastajalle, varsinkin pikapelin harjoittelemiseksi. Kesähelteillä FICS sopiikin esimerkiksi joukkuebliksteihin valmentautuvan pelaajan verkko-osoitteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti