10. joulukuuta 2010

Shakkia kolmestaan

Nokian työpaikkashakkikerhon saunailtaan 9.12.2010 tuli myöhäisen ajankohdan takia vain kolme pelaajaa, kaikki sattumoisin myös Lauttasaaren Shakkikerhon jäseniä: Jyrki Heikkinen, Evgeny Sobenin ja Tero Henttonen. Jotta kukaan ei joutuisi lepäämään, aloimme keksiä uusia shakin pelimuotoja.

Kolmenkeskinen simultaani oli ensimmäinen kokeilumme. Asetimme kolme pöydänpäätyä vastakkain ja niille kolme shakkilautaa kolmion muotoon, niin että jokainen mahtui istumaan pöytien väliin ja pelaamaan kahdella laudalla – valkeilla ja mustilla – kahta muuta pelaajaa vastaan.

Pelasimme inkrementtiajalla 5'02", koska tavallinen pikapeli tuntui liian nopealta. Hankalinta peleissä oli seurata ajankäyttöä, koska kellot olivat niin kaukana toisistaan. Kahden kierroksen jälkeen olimme kuitenkin yhtä mieltä, että uusi pelimuoto toimii varsin hyvin. Tosin jostain syystä musta oli voittanut kaikki 6 peliä!

3-tandem eli kolmen hengen – 1-henkisen "joukkueen" – tandem oli seuraava idea, jota pelasimme samoilla laudoilla. Sääntöjen kehittäminen oli kuitenkin hankalaa. Kahden 2-henkisen joukkueen välisessä tandemissa ensimmäinen ratkennut peli yleensä ratkaisee ottelun, mutta 3-tandemissa sama sääntö ei olisi oikeudenmukainen 3. pelaajan kannalta. Päätimme että kaikki kolme peliä on pelattava loppuun, ja voittaja on se, joka saa eniten pisteitä kahdesta pelistä.

Huomasimme yllättäen, että 3-tandemissa ei yleensä kannata voittaa ensimmäistä peliä nopeasti. Kolmas pelaaja hyötyy saadessaan pelata kahdella laudalla kahta yksinäistä pelaajaa vastaan, koska voi käyttää syömiään nappuloita toisella laudalla, kun taas kaksi yksinäistä pelaajaa eivät saa enää uusia nappuloita mistään. Tai jos ensimmäisen pelin voittaa helposti, pitäisi ensin syödä mahdollisimman paljon nappuloita, joita voi sitten käyttää toisella laudalla.

Kolmenkeskinen sokkosimultaani ja 3-sokkotandem olivat illan viimeiset villit ideat, mutta olimme jo liian väsyneitä yrittämään niitä. Joka tapauksessa oli hauskaa keksiä uusia pelimuotoja, joita voimme suositella kaikille kolmen hengen shakkiporukoille. Olisi hauska kuulla toisten kokemuksia uusista shakin muodoista. Ja keksisikö joku paremmat säännöt 3-tandemille?

Maailmalla on näköjään kehitelty myös kolmen hengen shakkipeli, joka vaatii erikoisvalmistetun laudan ja tietysti hieman erilaiset shakkisäännöt. Varmasti muutkin shakkiporukat ovat keksineet meidän "keksimämme" shakkiversiot, vaikka en olekaan löytänyt vastaavia Internetistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti