Toimintakertomus 2001

Hallituksen kokoonpano: puheenjohtaja Jyrki Heikkinen, varapuheenjohtaja Janne Kauppinen, rahastonhoitaja Timo Joutsivuo, sihteeri Reijo Rautio, muut jäsenet Vesa Jouhki ja Kim Paasonen (kerhon isäntä) sekä varajäsen Arto Lehto.

Joukkueturnaukset

JSM 2000–2001. Ykkösjoukkueemme pelasi toista kertaa joukkueiden SM-kisojen 1. divisioonassa kaudella 2000–2001. Jäimme lohkomme toiseksi viimeiseksi, joten putosimme 2. divisioonaan.

Tom ehti mukaan vain kahteen viimeiseen matsiin, ja yllyimmekin vielä taistelemaan sarjapaikasta, mutta hävisimme niukasti Lappeenrannalle 4–3 ja Itä-Helsingille 3–2. Varsinkin matsi I-HSK:ta vastaan oli hieno taistelu: olimme yläpöydillä 100 pistettä ja alapöydillä 200 pistettä heikompia.

Vähintään 50-prosenttisen tuloksen ottivat Tom Clarke (2/2!), Arto Lehto (3/5), Jyrki Heikkinen (5/7), Matti Rantanen (3½/7) ja Timo Siikonen (3½/6). Clarken lisäksi Lehto ja Siikonen eivät hävinneet yhtään peliä.

Kakkosjoukkue jäi viimeiseksi 3. divisioonan lohkossaan.

Joukkuepika-SM (4.–5.8.). Olimme mukana kahdella joukkueella joukkuepikashakin SM-kisoissa Kouvolassa. Molemmat joukkueemme pelasivat yhtenä päivänä heikosti ja yhtenä erinomaisesti. Mukana oli 188 joukkuetta. Lauantain alkuryhmissä ja sunnuntain sijoitusryhmissä oli 24 joukkuetta.

Ykkösjoukkueessamme (selokeskiarvo 2027) pelasivat Pekka Kauppala, Jyrki Heikkinen, Reijo Rautio, Seppo Järvinen. Etukäteen haaveilimme pääsystä 9 parhaan joukkoon. Voitimme 16 matsia (mukana yksi luovutus) ja hävisimme 7, ja sijoituimme kaikkien yllätykseksi 6:nneksi, joten pääsimme 1. sijoitusryhmään toisen kerran kerhon historiassa. Pääsy oli yhtä tiukkaa kuin viime vuonna: seuraava joukkue oli puolen pisteen päässä. Matkaa mestaruusryhmään eli 3. sijaan olikin sitten 21 pistettä! Varsinkin alimmat pöydät ratkaisivat loistotuloksemme: Seppo (16/23) otti puolivälissä 8 voiton putken, minkä jälkeen Reijo (15½/23) voitti 8 viimeistä peliään.

Koska ylitimme tavoitteemme jo lauantaina, puhtia ei enää riittänyt sunnuntaiksi. Saimme kaikki alle 50-prosenttisen tuloksen ja jäimme 1. sijoitusryhmän sijalle 21 – mutta kokonaissijoitus 45:s on silti kaikkien aikojen toiseksi paras! Ainut mainitsemisen arvoinen tulos sunnuntaina oli voittomme sijoitusryhmän voittajasta Lappeenrannasta.

Kakkosjoukkueessamme (selokeskiarvo 1854) pelasivat Matti Rantanen, Raimo Kohvakka, Timo Siikonen, Janne Kauppinen. Lauantaina kaikki jäivät alle 50-prosenttisen tuloksen, ja tuloksena oli 16:s sija. Sunnuntailta oli siis odotettavissa taistelu kärkisijoista, ja joukkueemme voittikin 5. sijoitusryhmän, joten kokonaissijoitus oli 121:s. Janne (17½/23) jakoi pöytäpalkintoa.

HSL 15 (24.4.). Ykkösjoukkueemme lähti puolustamaan paikkaansa HSL:n 15 + 15 minuutin turnauksen A-ryhmässä, johon nousimme edellisenä vuonna. Etukäteen vastustajalista näytti kovalta, mutta joukkueella Pekka Kauppala, Jyrki Heikkinen, Matti Rantanen, Timo Siikonen, Raimo Kohvakka ja Reijo Rautio saimme upeasti 2 voittoa, 2 tasapeliä ja vain 3 häviötä, joten säilyimme A-ryhmässä. Kakkosjoukkuetta ei saatu lainkaan kokoon, joten se tiputettiin D-ryhmästä E-ryhmään.

Joukkuepikashakin Helsingin mestaruus (16. ja 18.10.). Ykkösjoukkueemme nousi kaksi vuotta sitten 1. sijoitusryhmään, joten lähdimme pelaamaan säilymisestä ryhmässä. Mukana oli 14 joukkuetta, joista napsimme voittoja tasaiseen tahtiin, ja turnauksen päätyttyä huomasimme voittaneemme koko turnauksen! Joukkueessamme pelasivat Jyrki Heikkinen, Pekka Kauppala, Matti Rantanen ja Reijo Rautio. Ensi vuonna katsotaan, mihin rahkeet riittävät mestaruusryhmässä.

Kakkosjoukkue jatkoi samaa rataa ja nousi 1. sijoitusryhmään joukkueella Seppo Järvinen, Raimo Kohvakka, Timo Siikonen ja Janne Kauppinen.

Kerhon omat turnaukset

Avoin mestaruusturnaus. 14 pelaajaa osallistui kerhon 4. avoimeen mestaruusturnaukseen, jossa pelataan 7 kierrosta maalis-lokakuussa. Kärkitulokset: 1. Arto Lehto (5½/7), 2.–3. Jyrki Heikkinen ja Eero Patola (5).

Kerhoturnaus. Kevään A-ryhmän ratkaisu venähti pitkälle syksyyn, kun pelit menivät ristiin ja tarvittiin uusintaottelut, joiden sopiminen osoittautui hankalaksi. Kevään voittajat: Matti Rantanen (A), Timo Siikonen (B), Jukka Paukku (C). Syksyn voittajat: Jyrki Heikkinen (A), Kauko Kaiju (B), Janne Kauppinen (C).

Grand Prix. Kuukausipikapelisarjan kärkitulokset: 1. Jyrki Heikkinen (64/80), 2. Matti Rantanen (59), 3. Raimo Kohvakka (31).

Piratti-turnaus (2.6. ja 1.12.). Yleensä toukokuussa pelattu kevään Piratti-turnaus siirtyi kesäkuun alkuun, mutta silloinkin paikalle ilmestyivät vain Jyrki Heikkinen, Kauko Kaiju ja Janne Kauppinen. Kolmistaan ei saa kunnon turnausta, joten improvisoimme: jokainen pelasi kerran 25 minuutin simultaanipelit kahta muuta pelaajaa vastaan.

Syksyn turnaukseen osallistui 8 pelaajaa. Tulokset: 1.–2. Jyrki Heikkinen ja Kauko Kaiju (6/7), 3. Matti Rantanen (4½).

Seurasaari-turnaus (1.8.). Joukkuepika-SM:n perinteiseen kenraaliharjoitukseen osallistui 13 pelaajaa. Tulokset: 1. Arto Lehto (10/12), 2. Jyrki Heikkinen (9), 3. Pekka Parkkinen ja Seppo Järvinen (8½). Arto sai ensimmäisenä kiinnityksen Eero Patolan lahjoittamaan kiertopokaaliin, jonka saa omakseen voittamalla Seurasaari-turnauksen viidesti.

Saunaturnaus (22.11.). Monen vuoden yrityksen jälkeen saimme vihdoin järjestettyä kerhon historian ensimmäisen saunaillan Poliisien majalla Lauttasaaressa. 9 henkeä löysi perille lumimyrskyn keskellä. Turnauksen peliaka oli 3 minuuttia + 2 sekuntia siirrosta. Tulokset: 1. Vesa Jouhki (7½/8), 2.–3. Jyrki Heikkinen ja Mikko Pirttilä (6).

Pikkujouluturnaus (19.12.). Perinteen mukaisesti pelasimme viimeisenä keskiviikkona ennen joulua pikkujouluturnauksen Piratissa. Tässäkin turnauksessa siirryttiin suosittuun peliaikaan 3 minuuttia + 2 sekuntia siirrosta. 8 hengen turnauksen tulokset: 1. Arto Lehto (6/7), 2.–3. Jyrki Heikkinen ja Kauko Kaiju (5).