29. elokuuta 2009

Shakkietikettiä aloittelijoille

Shakkikellon käyttäminen on tärkein ero tavallisten kotipelien ja shakkikerhossa pelaamisen välillä. Kellon kanssa pelaamiseen tottuu vain pelaamalla, ja sama koskee muitakin pelaamiseen liittyviä käytäntöjä.

Kerhoissa noudatetaan tavallisesti shakkisääntöjen vaatimusta, jonka mukaan kosketettua nappulaa on siirrettävä. Uusien pelaajien kanssa tästä säännöstä ajoittain joustetaan, mutta aloittelijoidenkin on hyvä totutella noudattamaan tätä sääntömääräystä.

Säännön harmittava puoli on siinä, että välillä huomaa vastustajan uhkaavan jotain omaa nappulaa vasta, kun on jo koskettanut jotakin toista nappulaa. Tässä vaiheessa on kuitenkin enää turha yrittää vaihtaa mieltään, ja siirtää uhattua nappulaa.

Siirron suorittamiseen liittyy myös nappulan päästäminen irti. Kun olet päästänyt nappulan irti kädestäsi, ei laillista siirtoa enää voi perua.

Kotipeleissä moni on tottunut myös sanomaan "shakki", shakatessaan vastustajan nappulaa. Toiset muistavat myös todeta "garde" uhatessaan vastustajan kuningatarta. On kuitenkin hyvä muistaa, että shakkisäännöt eivät edellytä tämänkaltaista varoitusta. Päinvastoin moisia huomautuksia voidaan pitää vastustajan häiritsemisenä.

Shakinpelaajat eivät välttämättä ole erityisen kohteliaita tai muuten hyvin käyttäytyviä ihmisiä. Shakkietiketistä on kuitenkin tapana pitää kiinni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti