22. lokakuuta 2009

Turnausten sijoitusten vertailu

Vaikka monissa kerhomme turnauksissa ei jaetakaan hienoja palkintoja, tapana on julistaa ainakin voittaja. Jos useita pelaajia on tasapisteissä, käytämme seuraavia vertailuja, jotka perustuvat shakin kilpailumääräyksiin Suomessa (luku 16).

Myös kuukausipikapelien sijat 1–8 eritellään jatkossa, jotta GP-pisteet pysyvät kokonaislukuina.

Useimpien vertailujen periaate on, että paremmin sijoittuu se, joka voittaa parempia pelaajia. Jos kaikki vertailut menevät tasan, voittaa se, joka oli vahvuusluvultaan heikompi ennen turnausta.

Vajaakierroskilpailun vertailut:

  1. Buchholz eli vastustajien pisteiden summa.
  2. Sonneborn–Berger eli vastustajien pisteiden summa kerrottuna tuloksella (1, ½ tai 0) kutakin vastustajaa vastaan.
  3. Voittojen määrä.
  4. Keskinäisten pelien tulos.
  5. Yhteisistä vastustajista saatu tulos.
  6. Kumulatiivinen eli kierrosten jälkeiset pisteet lasketaan yhteen, jolloin alkukierrosten pisteillä on suurempi vaikutus.

Täydellisen turnauksen vertailut:

  1. Keskinäisten pelien tulos.
  2. Voittojen määrä.
  3. Sonneborn–Berger (tämä olisi kilpailumääräysten mukaan ensimmäinen vertailu, mutta on turhan monimutkainen pikapeliturnauksiin, joissa voi olla yli 10 pelaajaa).

Esimerkki. Jos täydellisessä turnauksessa pelaajat A, B ja C ovat kärjessä tasapistein, heidän sijoituksensa määräytyvät seuraavasti:

  1. Keskinäisten pelien tulos. Oletetaan että A voitti B:n ja C:n, mutta B ja C pelasivat tasan. A voittaa vertailun, ja B:n ja C:n keskinäinen sijoitus määräytyy seuraavilla vertailuilla.
  2. Voittojen määrä. Oletetaan että B:llä on 6 voittoa ja 2 häviötä, kun taas C:llä on 5 voittoa, 2 tasapeliä ja 1 häviö. B voittaa vertailun eli sijoittuu toiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti