Lauttasaaren shakkikerhon pelikokoelmat on julkaistu PGN-muodossa. PGN (lyhennetty sanoista portable game notation) on todennäköisesti kaikkien shakkiohjelmistojen ymmärtämä muoto.
PGN-tiedostossa pelien siirrot annetaan selväkielisessä muodossa normaalia koordinaattimerkintää käyttäen. Lisäksi joka peliin liittyy metadataa, joka sisältää esimerkiksi tiedot pelaajista, pelin ajankohdasta ja turnauksesta, jossa peli on pelattu. Tämän vuoksi PGN-tiedoston sisältämiä pelejä on helppo käydä läpi ihan perinteisesti laudan ja nappuloiden kanssa. Huomattavasti helpompaa ja nopeampaa on tietenkin käyttää tarkoitusta varten tehtyä tietokoneohjelmaa.
Itse käytän pelitiedostojen katseluun Scid-tietokantaohjelmaa. Scid on maksuton ja perustuu avoimeen lähdekoodiin, joka on saatavilla Internetistä. Tavallisen käyttäjän kannalta tällä ei välttämättä ole suurempaa merkitystä, mutta maksuttomuus todennäköisesti ilahduttaa useimpia käyttäjiä.
Scid on saatavilla kaikille nykyään yleisessä käytössä oleville käyttöjärjestelmille (Windows, OS X, Linux). Voit ladata valmiin asennuspaketin ohjelman omalta nettisivulta, josta löydät myös asennusohjeet sekä esimerkiksi pelaajatiedostot.
Scid ei sisällä shakkiohjelmaa, jota voisi käyttää pelien analysoimiseksi. Tätä varten olen asentanut koneelleni Crafty-shakkiohjelman, jota Scid osaa käyttää pelien analysoimiseksi. Myös Crafty on maksuton avoimen lähdekoodin ohjelma. Piakkoin on luvassa jälleen uusi versio (23.1), jonka pitäisi olla hiukan edeltäjäänsä vahvempi. Crafty ei varmasti tarjoa vastusta esimerkiksi Rybkalle, mutta omiin peleihini tämäkin ohjelma löytää paljon taktisia parannuksia.
Tietokantaohjelma helpottaa monin tavoin peleihin tutustumista. On esimerkiksi mahdollista käydä tiettyjä avausvariantteja tai vaikkapa tutustua tietyn pelaajan peleihin. Mikäli tietokannasta löytyy vastustajien pelejä, on tietenkin mahdollista tutkia etukäteen esimerkiksi seuraavan vastustajan pelaamia avauksia. Jo pelkkä omien pelien siirtäminen tietokantaan voi tuoda mieleen parannuksia aikaisempiin pelehin ja palauttaa mieliin vastustajien vanhoja konnuuksia. Tämäkin auttaa pelaamaan jatkossa parempaa shakkia!
26. lokakuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti