7. huhtikuuta 2010

Intialaista shakkia

Intian Goasta kotoisin oleva Praseet Poduval tuli jatko-opiskelijaksi Helsingin yliopistoon muutama vuosi sitten. Hän liittyi Shakkikerho Gardeen, mutta on käynyt pelaamassa säännöllisesti myös Lauttasaaressa ja osallistunut muun muassa cup-turnauksiimme ja avoimeen mestaruusturnaukseen vuodesta 2007 lähtien. Kun Praseet väitteli viime viikolla, hänen vanhempansa tulivat käymään Suomeen.

Praseetin isä Sivaswamy on shakin monitoimimies: shakkituomari, -toimitsija ja -valmentaja sekä Bambolim Chess Clubin sihteeri ja Goa Chess Associationin varapuheenjohtaja. Hän kertoi kokemuksistaan shakkivalmentajana eilen Shakkikodissa. Shakki-innostus laajeni, kun Viswanathan Anand voitti nuorten kansallisen mestaruuden Goassa vuonna 1983 ja nousi sen jälkeen kansainväliseksi shakkitähdeksi.

Reilun Suur-Helsingin kokoisessa, 1.4 miljoonan asukkaan Goassa on reilut 50 luokiteltua (rated) pelaajaa, minkä ymmärsin tarkoittavan Elo-lukua. FIDEn listalla on vain 21 intialaista suurmestaria, mutta on helppo ennustaa, että lähivuosina valtaosa suurmestareista tulee Intiasta ja Kiinasta, joissa asuu kolmasosa maailman väestöstä.

Goassa haasteet ovat samoja kuin muuallakin: mistä löytää uusia shakinpelaajia. Joillekin pelaajille riittää, että saa nimensä lehteen, kun turnaustulokset julkaistaan. Toisia taas kannustavat turnauksissa voitetut pienet palkintosummat tai -pokaalit.

Sivaswamya kannustaa mahdollisuus löytää tulevia huippupelaajia ja päästä kehittämään näiden shakkitaitoja. Valmentajien järjestämissä turnauksissa on pieni osallistumismaksu, jotta mukaan tulisi mahdollisimman paljon pelaajia, joista voi sitten valita lahjakkaimmat valmennettaviksi.

Tyypillisessä valmennustilaisuudessa on kolme osaa. Teoriaosassa valmentaja esittelee mestaripelejä, ja oppilaat saavat pisteitä keksimistään siirroista. Sen jälkeen pelataan ja merkitään pelit muistiin. Lopuksi analysoidaan pelatut pelit yhdessä.

Poduvalin perhe järjestää myös perheturnauksia, joihin on parhaimmillaan osallistunut parikymmentä suvun jäsentä. Eikä kyse ole ystävyysotteluista, vaan kaikki pelaavat tosissaan voitosta! Pääsin pelaamaan Praseetin molempien vanhempien kanssa Garden nopean shakin turnauksessa, ja pelien perusteella perheen vahvin pelaaja taitaa olla äiti Prasanna Swamy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti