11. huhtikuuta 2010

SKSL:n kerhojen kokous 11.4.

Suomen Keskusshakkiliiton kerhojen kokous pidettiin Shakkikodissa 11.4.2010. Osallistujia oli vähemmän kuin miesmuistiin – 18 henkeä, jotka edustivat 13 eri kerhoa – koska esityslistalta puuttuivat suuria tunteita herättävät aiheet. Kokouksessa oli mukana ensimmäistä kertaa kaksi lauttasaarelaista: minä kerhomme edustajana, Tommi Laaksovuori SKSL:n hallituksen jäsenenä.

SKSL:n toimintakertomuksessa 2009 oli taas yksi epäsuora maininta kerhomme aktiivisuudesta: Mikko Markkula piti viime vuonna neljä shakkitoimitsijakoulutusta, joista eniten osallistujia (13) oli Lauttasaaressa helmikuussa 2009.

Toiminta- ja tilikertomus eivät juuri herättäneet keskustelua, mutta selolaskentasääntöjen muutosesitystä puitiin niidenkin edestä, kuten oli puitu jo Shakkiblogissa muutaman päivän ajan:

  • Odotustuloksen maksimi haluttiin nostaa 0.85:stä 0.92:een, joka vastaa 400 pisteen seloeroa. Kuulostaa sopivalta, mutta minusta olisi tärkeämpää varmistaa, esimerkiksi tasaselojärjestelmällä, että noin eritasoiset pelaajat eivät edes joutuisi pelaamaan keskenään.
  • Muutoksen korvaukseksi ja pelaajien aktivoimiseksi pelaajat saisivat 0.1 selopisteen bonuksen jokaisesta pelaamastaan pelistä. Joku laski, että jos bonussääntö olisi tehty vuosikymmeniä sitten, yli 3000 selopelin Esa Auvisen selo olisi nyt 300 pistettä korkeampi. Ei olisi, koska 5 kierroksen turnauksesta saisi 0.5 bonuspistettä, joka pyöristäisi seloluvun ylöspäin keskimäärin joka toinen kerta. Eikä Auvisen seloluku olisi noussut edes 150 pistettä, koska bonuksilla saatujen selopisteiden takia myös hänen odotustuloksensa olisi noussut.

Kokous ei hyväksynyt esitystä, koska ei ymmärtänyt, miten paljon ehdotettu muutos vaikuttaisi seloihin. Toivottavasti vastaavissa esityksissä on jatkossa mukana perustelu, miksi muutos ylipäätään halutaan tehdä; muutoksen yksiselitteinen kuvaus, jotta ei tarvitse arvailla, mitä oikeasti tarkoitetaan; ja konkreettisia esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtämään muutoksen seuraukset.

Varsinaisten asioiden jälkeen keskusteltiin vielä hetki ikuisuusaiheista, kuten miksi turnaustuloksia ei saada nopeammin SKSL:n kotisivuille. Vastaukset käsittelivät muun muassa seuraavia aiheita:

  • Tänä vuonna julkaistaan SKSL:n uudet kotisivut, joita pitäisi olla helpompi päivittää kuin nykyisiä.
  • Tiettyjen kerhojen yhdyshenkilöt eivät lähetä JSM-otteluiden tuloksia ajoissa tai yksiselitteisesti ("M. Virtanen" ei riitä kaikissa kerhoissa) taikka helposti käsiteltävässä muodossa (ei liitetiedostoja!) tulospalveluun.
  • Kenen pitäisi lähettää JSM-tulokset, kun "kotijoukkue" joutuu matkustamaan toiselle paikkakunnalle? Järjenkäyttö on sallittua: tulokset saisi lähettää joku pelipaikkakunnalla asuva, jotta matkustavien ei tarvitse huolehtia tuloksista.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä ainakin mielellään pelaan paljon parempia vastaan. Tosin aina uskon myös voittavani, että se voi vaikuttaa. Tämä siis nuoren suusta.

Lähetä kommentti