15. maaliskuuta 2009

Shakkitoimitsijoita

Mikko Markkula kävi pitämässä shakkitoimitsijakoulutuksen kerhollamme 21.2.2009. Osallistujia oli 13, joista kuusi kerhomme jäsentä: Jyrki Heikkinen, Aaro Jalas, Janne Kauppinen, Mikko Piippo, Kari Valli, Matti Varjokallio. Nyt on sitten toimitsijoita turnauksiin omasta takaa.

Koulutus kesti 7 tuntia ja sisälsi toimitsija-asiat, shakin säännöt, lisenssi- ja kilpailumääräykset, parien määräytyminen; lopuksi oli kirjallinen tentti. Keskustelujen perusteella osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä. Samanlainen koulutus kannattaa varmaan järjestää uudestaan muutaman vuoden päästä.

Päivän aikana keskustelimme, miten shakkisäännöt saataisiin paremmin tunnetuiksi. Mitä paremmin pelaajat tuntevat säännöt, sitä vähemmän tuomareita tarvitaan ratkomaan kiistatilanteita. Shakkisäännöt ovat Keskusshakkiliiton sivuilla. Uudet säännöt astuvat voimaan 1.7.2009 ja tulevat sen jälkeen verkkoon; muutokset ovat melko vähäisiä.

Markkulan mukaan verkkoon on suunniteltu sääntöpalstaa sekä listaa pätevistä toimitsijoista ja tuomareista. Toivottavasti sääntöpalsta toteutuu ja sinne tulee myös

  • shakkisääntöjen FAQ eli vastaukset kysytyimpiin sääntökysymyksiin;
  • esimerkkejä selvimmistä "kuolleista asemista", joissa voi vaatia tasapeliä;
  • esimerkkejä shakkituomarien tekemistä tuomioista.
Vaikka olen pelannut shakkia kerhoissa ja kilpailuissa 25 vuoden ajan sekä lukenut shakkisääntöjä useaan otteeseen, muutamat säännöt yllättivät, kun niitä käytiin läpi yksityiskohtaisesti. Päätimme järjestää kerholaisille tietoiskuja vähän tunnetuista säännöistä, kuten tasapelin vaatimisesta. Julkaisemme kirjallisia tietoiskuja täällä blogissa ja pidämme lyhyitä esityksiä kerhoilloissa.

Jokaisen aktiivisen shakinpelaajan kannattaa itseopiskeluna lukea FIDEn shakkisäännöt, ainakin

  • Kilpailusäännöt (sivut 8-12)
  • Nopea shakki (sivu 15)
  • Pikashakkisäännöt (sivu 21)
Perusteellisempaa tietoa saa Shakkitieto-kirjasta, josta tulee pian uusi painos. Edellistä versiota (2002) saa pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti