Kävin edustamassa Lauttasaaren shakkikerhoa eilisessä SKSL:n kerhojen kokouksessa Shakkikodissa. Paikalle oli saapunut arviolta kolmisenkymmentä kerhojen ja liittojen edustajaa.
Kokous alkoi muodollisuuksien jälkeen liiton vuoden 2008 toimintakertomuksen ja tilikertomuksen esittelyllä. Vuoden aikana pelattujen selopelien määrä oli hivenen kasvanut edellisvuodesta. Kuitenkin lisenssinhaltijoiden määrä oli edelleen lievässä laskussa (-07 1370, -08 1297), joten myös liiton tulot olivat laskeneet ja budjetti hieman miinuksella. Kokouksessa käytiinkin keskustelua, kuinka niukkuuden kierteestä päästään irti. Päävaihtoehtoina tuli esille kulujen karsiminen erityisesti edustusjoukkueiden osalta tai lisenssimaksujen nosto (60->80e ...). Myös yrityssponsorointia mietittiin ja tätä mahdollisuutta tullaan tutkimaan tarkemmin. Ehkäpä uudistunut Suomen shakki ja vuonna 2009 päivitettävät SKSL:n sivut edesauttavat tätäkin. Eräs selkeä uusi avaus vuodelle 2009 tuntuivat olevan koulukerhot ja kerhovalmentajakoulutus.
Kokouksessa päätettäviä asioita olivat uusi joukkuelisenssi, jossa 3-divisioonassa pelaavat joukkueet voivat hankkia joukkuekohtaisen lisenssin peleihin. Lisäksi kilpailumääräyksiin esitettiin pienehköjä muutoksia. Jorma Pitkäselle esitettiin tehtävämestarin arvon myöntämistä. Kahdesta ensimmäisesta kohdasta esitettiin monenlaisia argumentteja, mutta ehdotukset kuitenkin hyväksyttiin äänestämättä. Muutokset koettiin siis pääosin positiivisiksi.
Muissa asioissa pidettiin monta puheenvuoroa. Shakkikustannus esitteli uudistunutta Suomen shakkia ja sitä kiiteltiin paljon. Ylijäämäkappaleita annettiin seuroille esim. kirjastoihin ja kouluille jaettavaksi. Kalle Kiikin pitämää ICC:ssä tapahtuvaa nuorten nettivalmennusta esiteltiin myös. Valmennus on tarkoitettu ensi sijassa alle 20-vuotiaille, mutta myös vanhemmille. Uusi ”kausi” on taas alkamassa jolloin valmennukseen on mahdollista päästä mukaan. Ansiomerkeistä keskusteltiin pitkään. Liitto ilmeisesti jakaisi mielellään enemmän prenikoita kuin tällä hetkellä kunhan niitä vaan haettaisiin aktiivisesti kerhojen taholta. Markkula piti puheenvuoron uudesta FIDE:n nollatoleranssipolitiikasta turnauspeleistä myöhästymisestä. Tämä tullaan korvaamaan SKSL:n säännöissä syksyllä jollakin tavallisille tuuppareille paremmin soveltuvalla minuuttimäärällä. Nopean shakin festivaalia (http://www.shakki.net/nopeasm2009/ 21-24.5) mainostettiin myös.
Summa summarum, kokous eteni varsin positiivisella perusvireellä. Asiat olivat selkeästi esiteltyjä ja argumentit perusteltuja. En ole aiemmin kerhojen kokouksessa ollut, mutta huhujen perusteella takavuosina on kokouksessa ollut hieman kitkerämpääkin ilmapiiriä. Näillä eväillä siis eteenpäin.
30. maaliskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Kerhoissa olisi tehtävä enemmän työtä kaikenikäisten aloittelijoiden ja kotipelailijoiden houkuttelemiseksi mukaan shakkitoimintaan ja kerhoihin. Miten saataisiin kynnys alemmas niinsanotuille puuntuppaajille?
Mikäköhän on lisenssien osalta kysynnän hintajousto?
Tästä nimittäin riippuu, nostaako lisenssin hinnan korotus tuloja, vai laskevatko tulot jäsenmäärän huventuessa.
@Patzerovicz: Ihan ensimmäiseksi tarvitaan mainostamista, jotta uudet pelaajat löytävät kerholle. Onneksi Keskusshakkiliittokin yrittää tehdä shakkia tunnetuksi.
Sitten kun uusi pelaaja uskaltautuu kerholle, seuraava haaste on saada hänet tulemaan uudestaan - eli miten estää häntä tuntemasta itseään puuntuuppaajaksi.
@Mikko: Hintajousto on hankala kysymys. Vuosi vuodelta yhä harvempi hankkii A-lisenssin, joten jälkikäteenkin on vaikea määritellä, kuinka moni luopui lisenssistä kallistumisen takia.
Mielestäni nimenomaan shakin nostaminen esille ja etenkin turnausten näkyvyyden lisääminen saattaisi tuoda lisää harrastajia. Suurin osa viikonloppu turnauksista joihin lisenssikin hankitaan, pelataan piilossa jonne pelaajienkin on vaikea löytää :P Voitaisiinkin kokeilla turnauksia julkisilla ja suosituilla pelipaikoilla...
Tomcat: Voitaisiin kokeilla, mutta tunnettujen tilojen käyttäminen pelipaikkoina törmää taloudellisiin realiteetteihin.
Shakkikerhojen on järjestettävä turnaukset "piiloissa", jotka saadaan käytettäväksi riittävän halvalla tai mieluiten ilmaiseksi. Näitä myös kerhojen on valitettavan hankalaa löytää.
Tunnettujen tilojen käyttäminen julkisiin shakkitilaisuuksiin voisi onnistua seuraavaa kautta:
1) etsitään sponsori - esim. joku kauppakeskus, joka antaa tilan käyttöön ja saa vastineeksi goodwill-näkyvyyttä sponsorina
2) etsitään oikean tyyppinen pelitapa asian mainostamiseen - esim. joku vahva pelaaja voisi tarjota noin 2 tunnin ajan simultaanimahdollisuuden kaikille niille halukkaille, jotka uskaltautuvat pelilaudan ääreen kokeilemaan shakkia.
3) simultaaniturnauksessa tulee simultaanipelaajan lisäksi olla paikalla ns. virallinen tuomari, joka valvoo pelisääntöjen noudattamista.
4) hankitaan tilaisuudelle joku näkyvä suojelija eli julkisuuden henkilö, joka harrastaa shakkia - esim. Sauli Niinistö voisi olla tällainen ja antaa nimensä käyttöön shakkiharrastuksen edistämiseksi.
5) kun edellä mainitut ehdot täyttyvät, voi tilaisuus myös saada näkyvyyttä tiedotusvälineissä - esim. paikalliset ilmaisjakelulehdet saattaisivat hyvin tarttua aiheeseen.
Lähetä kommentti